Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 12:22:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Gheţăriile, practica ancestrală a prahovenilor pentru a păstra alimentele reci pe timp de vară


16 februarie 2024



Fără unelte performante, fără informaţii obţinute uşor, într-o eră cand internetul şi electricitatea nu existau în gospodăriile oamenilor de la sat, strămoşii noştri au dat dovadă că sunt ingenioşi. Un exemplu în acest sens sunt şi gheţăriile, locurile unde se păstrau reci alimentele şi băuturile pe întreg sezonul cald.

Un astfel de spaţiu, frumos păstrat, se află chiar în Prahova, la Măgureni. A fost descoperit din întamplare, în timpul unor săpături, de proprietarul unei case de oaspeţi locale. Această gheţărie a aparţinut străbunicului prahoveanului şi era folosită cel mai probabil şi pentru prăvălia pe care o administra la vremea respectivă.

Tehnica ancestrală consta în construirea unui spaţiu săpat în pământ unde se stocau blocuri de gheaţă procurate din surse naturale, adică cioplite din gheaţa formată pe timpul iernilor geroase. Procedura era des întalnită în gospodăriile oamenilor în perioada preindustrială, în special în secolele XVIII şi XIX. Această inovaţie a fost o modalitate ingenioasă de a gestiona şi conserva gheaţa, fără a depinde exclusiv de condiţiile meteorologice reci. Astfel că se putea păstra timp îndelungat alimente, dar şi băuturi pentru că se putea asigura o temperatură constantă inclusiv în lunile cu temperaturi pozitive.

Gheţăriile erau de obicei acoperite cu materiale izolante precum paie, paie, sau chiar frunze pentru a menţine gheaţa rece pentru o perioadă cât mai îndelungată, permiţând oamenilor să se bucure de beneficiile răcoririi în sezonul cald. Această practică a rămas în uz până la apariţia tehnologiei moderne de refrigerare şi congelare, care a eliminat necesitatea depozitării gheţii în astfel de structuri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro