Luni, 22 ianuarie 2018 - 4:24:52
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Constantin Baicu, voluntar SMURD şi membru activ al Grupului „Pentru Tine“, trece prin momente dificile


16 noiembrie 2017

Moartea i-a luat unul câte unul pe toţi membrii familiei: soră, tată, mamă. Pe cea din urmă i-a „răpit-o“ în urmă cu o lună. Şi cum astfel de momente aduc necazuri la pachet, pe lângă pierderea celor dragi se confruntă, momentan, şi cu o serie de probleme de natură materială. Vorbim despre unul dintre cei mai activi voluntari ai Grupului „Pentru Tine!“: CONSTANTIN BAICU!

Este surprinzător să descoperi câte se pot ascunde în spatele unui om care-şi dedică viaţa, timpul şi parte din veniturile sale celor de lângă el. Dar mai mult de atât, ceea ce te uimeşte cel mai mult la astfel de persoane este demnitatea. Te întrebi însă de unde şi pentru ce atâta determinare la aceşti oameni în a-i ajuta pe alţii.

Pentru câmpineni, Constantin Baicu este o persoană cunoscută. Un om sociabil, fost antrenor de bachet pentru grupe de copii, o persoană pasionată de fotografie şi implicată într-o serie de acţiuni cu caracter filantropic. Un om care şi-a îngrijit mama bolnavă până la ultima sa suflare şi care a avut, cândva, o soră cu Sindromul Down.

Începuturile într-ale asistenţei sociale

De fapt, sora sa a fost şi cea care i-a îndrumat, poate involuntar, paşii spre asistenţa socială şi cea care a schimbat tot cursul familiei sale. La începutul anilor ’90, părinţii lui s-au numărat printre membrii fondatori ai asociaţiei care se ocupa de problemele persoanelor cu Sindrom Down şi care au contribuit fizic şi cu tot ceea ce le-a stat în putinţă la ridicarea primului centru pilot din ţară pentru recuperarea şi reabilitarea persoanelor adulte cu afecţiunea amintită. Alături de părinţii lui şi celelalte persoane, în acest proiect s-a implicat şi Constantin sau Costel, cum îi spun cei mai mulţi. De noile condiţii, sora lui nu s-a bucurat prea mult pentru că, în 1996, pe când avea 18 ani s-a stins. La un an după moartea ei, Costel îşi pierdea şi tatăl, iar din cauza şocurilor repetate, mama lui s-a ales cu diabet declanşat pe fond de stres.Imediat după terminarea armatei, în 1998, s-a angajat la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Sindrom Down, unde a început ca paznic şi, treptat, a devenit instructor de educaţie, specializându-se la locul de muncă. 14 ani a lucrat aici, un serviciu la care ne-a declarat că a mers de plăcere. Faptul că a avut-o pe sora lui cu această afecţiune, l-a ajutat să vadă şi să înţeleagă mai bine decât mulţi specialişti ce presupune să trăieşti cu o persoană care este dependentă total de cineva, un om care rămâne tot timpul un copil deşi, fizic, se dezvoltă ca toţi ceilalţi şi care este stigmatizat de societate din cauză că arată altfel. Prin mâna lui au trecut persoanele cele mai afectate, însă a fost o provocare şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca aceşti oameni să simtă, înainte de toate, că sunt iubiţi. „Cea mai mare satisfacţie profesională de aici am avut-o cu un băieţel care a fost adus în centru la vârsta de şapte ani, care se descurca la nivelul unui bebeluş şi pe care, într-un an, am reuşit să-l învăţ să mănânce singur. Cei care au de-a face cu persoane cu Sindrom Down ştiu ce înseamnă acest lucru, această reuşită“, ne-a mărturisit Costel.

Următorul pas profesional a fost tot spre asistenţa socială, dar ceea ce-a făcut acest om în cei 14 ani să ştiţi că n-a fost uitat. A fost impresionant să văd cu câtă căldură şi bucurie, exprimată în îmbrăţişări şi mai greu prin cuvinte, a fost primit Constantin Baicu, la un centrul din Breaza unde sunt internate şi persoane cu Sindrom Down, care s-au simţit protejate, iubite, încurajate de acest om pe vremea când erau în grija lui.

Au urmat aproape patru ani în care a lucrat în Centrul de Plasament Voila, un loc unde a avut de-a face cu sistemul. „Aici erau copii din familii dezorganizate, tipologii diferite, probleme diverse. Dar mi-a plăcut lucrul cu ei. Din nefericire, am văzut cum se fură de la aceşti copii. N-am suportat lucru acesta, l-am reclamat la acea vreme, însă tot mie mi s-a făcut anchetă, am fost băgat în comisia de disciplină şi dat afară. Acest lucru m-a determinat şi mai mult să continui cu asistenţa socială, să mă implic aşa cum pot în a da o mână de ajutor“, ne-a spus Costel. Şi a continuat ca voluntar, unul extrem de activ şi o persoană foarte respectată şi frumos primită de toţi aceşti copii pe care i-a înţeles şi i-a ajutat aşa cum s-a priceput el cel mai bine.

Şi-a dedicat câţiva ani şi baschetului, fiind arbitru şi antrenor de baschet la grupe de copii, o activitate care, de asemenea, l-a încărcat cu multă energie frumoasă.

De la asistenţă socială, la SMURD!

Între timp, însă, acasă starea de sănătate a mamei lui se deteriora de la o lună la alta. Încercând să-i înţeleagă boala şi s-o ajute, totodată, a început şi studiile în domeniul sanitar. Astfel, în august 2016, a absolvit cursul de voluntariat la SMURD, iar anul acesta, pe 11 mai, chiar de ziua lui, a primit uniforma care i-a dat şi permisiunea de a participa la acţiunile de salvare. „Mi-a plăcut foarte mult ceea ce-am învăţat şi faptul că am primit uniforma chiar de ziua mea am luat-o ca pe un semn că aici îmi este drumul. Am mers şi la specializare şi am obţinut în urma examenului, absolvit cu 8,74, calificarea de paramedic. Acum merg la intervenţii, când sună alarma sunt şi eu în Ambulanţa SMURD de la Câmpina. Momentan, ca voluntar…“, ne-a spus Constantin Baicu.

Şi cei care ajută au nevoie de ajutor!

Din păcate, cunoştinţele nou acumulate nu l-au putut ajuta să-şi salveze mama, pe care a pierdut-o luna trecută. Totul l-a prins într-un moment în care nu are niciun venit. La SMURD este voluntar, iar în acest timp urmează şi cursurile Şcolii Postliceale Sanitare din Câmpina pentru că vrea să ofere o mână de ajutor profesionistă. Îi place ceea ce face şi ştie cât de apăsătoare este suferinţa pierderii persoanelor dragi. „O să fac tot ce-mi stă în putinţă ca să fiu util şi aici“…, AICI  unde, acum, va lupta pentru salvarea vieţilor!

Din ce trăieşte acest om care în CV-ul lui se poate lăuda cu o experienţă colosală în domeniul voluntariatului? „Momentan, mai am din ajutorul de înmormântare al maică-mii. Mi-e un pic teamă că urmează frigul şi n-am lemne, dar văd cum voi face faţă“, ne-a spus oarecum jenat de situaţie. A schimbat repede subiectul discuţiei, însă am încercat să aflăm şi ce-şi doreşte de la Moş Crăciun, în care recunoaşte că şi la cei 41 de ani pe care-i are crede cu tărie!

„Visul cel mai mare este să devin angajat SMURD! Mi-aş mai dori o consoartă, dar de vârsta mea, nu a Moşului. E grea şi urâtă singurătatea… Iar pentru momentele libere mi-ar plăcea să am o minge de baschet Spalding“, ne-a dezvăluit voluntarul nostru.

Este momentul să-i arătăm că bine făcut se întoarce, că nu este singur şi că, DA, Moş Crăciun există!

Cei care vor să-i bucure Sărbătorile acestui OM cu un suflet minunat, aflat, momentan, într-un impas al vieţii, o pot face luând legătura cu coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, Cristi Minculescu, fie telefonic la 0726.279.537, fie pe Facebook (pagina grupului de voluntariat este publică).

Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Liliana Maxim + facebook Constantin Baicu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(343 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam visator si sa aveti tendinta de a neglija probleme importante sau care nu suporta amanare. Nu este momentul sa incepeti noi activitati, din cauza ca deciziile pe care le luati ar putea fi neinspirate sau chiar eronate. Ar fi bine sa profitati de ajutorul pe care vi-l ofera o persoana apropiata. taur Este de asteptat sa beneficiati de o creativitate deosebita, mai ales in domenii artistice.Puteti avea idei originale, ingenioase, pentru rezolvarea unor probleme profesionale sau de afaceri.Sfaturile unei rude mai in varsta va pot ajuta sa evitati o incurcatura financiara. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti vizita unor prieteni de familie, in compania carora puteti petrece cateva ore relaxante.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca azi nu sunteti prea comunicativ, asa ca ar fi bine sa evitati intalnirile de afaceri. De asemenea, eastrolog.ro va sfatuieste sa amanati deciziile importante in domeniul financiar. Este recomandabil sa va ocupati de activitati relaxante si sa petreceti mai mult timp impreuna cu cei drag rac Aveti sanse de succes in toate activitatile legate de camin, dar si in societate. Este o zi buna pentru a face planuri de viitor. Ideile dumneavoastra sunt apreciate atat de partenerul de viata, cat si de partenerii de afaceri. Va sfatuim sa evitati speculatiile de orice fel.
LEU FECIOARĂ
leu Parcurgeti o perioada favorabila creativitatii si inventivitatii. Pentru rezolvarea problemelor dificile, va sugeram sa incercati metode si idei originale.Capacitatea creativa de care dispuneti azi va indeamna sa incepeti o activitate noua. Aveti toate sansele de reusita in plan intelectual, dar si in viata sentimentala. Ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante si sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti mai sensibil decat de obicei, iar relatiile cu anturajul ar putea fi usor tensionate. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent si sa nu faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le veti putea respecta. Ar fi bine sa va dedicati timpul liber unor activitati creative.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In viata dumneavoastra ar putea avea loc schimbari importante, care va vor aduce multe satisfactii. Activitatea intelectuala intensa si puterea creativa de care dispuneti azi contribuie la succesul dumneavoastra pe plan social. In partea a doua a zilei s-ar putea sa aveti de luat o decizie in legatura cu relatiile sentimentale. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion In prima parte a zilei sunteti plin de optimism si dispuneti de o creativitate deosebita. Aveti toate sansele sa va faceti remarcat prin talentul artistic. Dupa-amiaza este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana consacrata intr-un domeniu creativ, care ar putea juca un rol important in cariera dumneavoastra. Nu neglijati relatiile cu persoana iubita!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se intrevede o zi agitata, cu multe probleme de rezolvat, dar creativitatea si ingeniozitatea va ajuta sa duceti totul la bun sfarsit. Astazi puteti avea realizari frumoase in plan financiar. Daca va stapaniti nervozitatea cauzata de oboseala, relatiile cu partenerul de viata pot fi foarte bune. capricorn Aveti sanse de reusita in tot ce faceti azi. Este un moment excelent pentru a sustine examene, lucrari artistice si proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga armonios. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie problemelor cu care se confrunta membrii mai tineri ai familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In plan profesional sau in afaceri, este posibil sa va confruntati cu un blocaj, probabil din motive financiare. Daca reusiti sa va puneti la lucru imaginatia si inventivitatea, puteti face rost de suma necesara. Dupa-amiaza s-ar putea sa suferiti o dezamagire in plan sentimental, care, insa, nu va afecteaza prea mult. Va sfatuim sa evitati calatoriile lungi. pesti Este o zi buna pentru a face planuri de viitor si pentru a va va afirma in plan social prin initiative originale. Relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Va sfatuim sa nu va pripiti in luarea deciziilor importante
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro