Vineri, 19 aprilie 2024 - 8:28:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Parlamentul României:Republica Moldova – prioritate naţională


21 noiembrie 2013

Platforma Civică „Acţiunea 2012„ a depus în Parlamentul României pachetul legislativ care va face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Evenimentul a avut loc  la Palatul Parlamentului, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în parteneriat cu Comisia Camerei Deputaţilor pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Potrivit InfoPrut, care a relatat pe larg acest eveniment major, 36 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic s-au regăsit printre iniţiatorii Legii cadru privind reglementarea statutului cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul României: Peia Ninel, Săvoiu Ionuţ, Iane Ovidiu, Croitoru Cătălin, Bumbu Octavian, Niţă Emil, Adam Ioan, Ochi Ion, Bogdan Diaconu, Suciu Matei din partea PSD, Crăciunescu Grigore, Dolha Mircea, Ciurariu Florin de la PNL, Raeţchi Ovidiu şi Coman Gheorghe din partea PC, Petru Movilă, Gunia Dragoş, Ardeleanu Sanda-Maria, Turcan Raluca, Andreea Paul, Bogdănici Camelia de la PDL, Grecea Maria, Ciobanu Liliana, Mincă Liliana, Fonta Nuţu, Bujor Marcel de la PP-DD, Remus Cernea de la Partidul Verde, parlamentarii neafiliaţi Aurelian Mihai, Marian Ion Cristinel, Tănase Răzvan, Tararache Mihai, Dumitru Ovidiu-Ioan, Bucur Constantin Alin, Eugen Tomac, Puşcaş Iacob, precum şi un reprezentant al minorităţilor naţionale, Mircovici Niculae.  

Bogdan Diaconu, vicepreşedintele Comisiei Camerei Deputaţilor pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a ţinut în acest context să mulţumească tuturor celor peste 1000 de voluntari care au strâns în perioada aprilie-august 117.481 de semnături din toate judeţele României pentru susţinerea legii. Totodată, acesta a declarat că reunificarea celor două state se va produce şi că o Românie unită va fi şi una puternică în Uniunea Europeană. Bogdan Diaconu a mai precizat că în cadrul campaniei ,,Aducem Basarabia acasă” a semnat pentru iniţiativă la unul dintre corturile de la Piaţa Unirii din Bucureşti.

Prezent la eveniment, deputatul Florin Ciurariu a apreciat faptul că greutatea iniţiativei legislative stă şi în numărul impresionant de semnături care o însoţesc. ,,Vrem să vă oferim un mic ajutor, astfel încât iniţiativa să fie dusă la bun sfârşit”, a punctat acesta.

,,România nu reprezintă doar ce se află în interiorul actualelor graniţe”, a subliniat parlamentarul Aurelian Mihai, membru al Comisiei Camerei Deputaţilor pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Acesta şi-a exprimat speranţa că basarabenii, oltenii, ardelenii, regăţenii şi românii din alte regiuni vor trăi într-un stat unitar. ,,Sper ca până în 2020 să avem semnale clare pentru făurirea unităţii naţionale”, a mai adăugat Aurelian Mihai.

În opinia co-preşedintelui Platformei Civice Acţiunea 2012, Eugen Popescu, nu va fi nicio problemă ca şi cele peste trei milioane de români basarabeni să facă parte din statul român.

Fostul premier al Republicii Moldova, Mircea Druc, a semnalat faptul că evenimentul depunerii legii este o a doua victorie a spiritului românesc, după 1990. Primul moment evocat de Mircea Druc a fost cel din 1992, când s-au strâns 100.000 de semnături pentru participarea la viaţa politică din România, prin înaintarea candidaturii sale la preşedinţie. ,,Ceea ce facem acum este să rezolvăm problemele României. Această legislaţie trebuie să înlăture barierele de conlucrare”, a încheiat Druc.

InfoPrut aminteşte că principalele prevederi ale iniţiativei legislative depuse astăzi la Parlament vizează crearea unei instituţii în subordinea primului ministru, care să coordoneze strategiile pentru cel de-al doilea stat românesc, obţinerea mai uşoară a vizelor de intrare în România de către cetăţenii Republicii Moldova, dar şi integrarea basarabenilor în viaţa socio-culturală din România.

Inchei această relatare cu regretul că, printre cei 36 de parlamentari  care au iniţiat Legea-cadru privind reglementarea statutului cetăţenilor basarabeni pe teritoriul României, nu s-au aflat decât doi prahoveni : Dragoş Gunia-PDL şi Răzvan Tănase-UNPR !


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro