Vineri, 26 aprilie 2024 - 5:54:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Republica Moldova, printre priorităţile oamenilor de afaceri prahoveni


19 decembrie 2013

Aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a organizat şi acum, în ultima lună a anului, o întâlnire cu presa locală, în cadrul căreia conducerea CCI Ph a prezentat, pe larg, cu cifre şi date, sinteza activităţii pe anul 2013.

Aurelian Gogulescu, preşedintele CCIPh, a ţinut să remarce faptul că ”anul care se încheie a fost cel mai bogat an în realizări din istoria instituţiei noastre. În activitatea de relaţii externe, am consemnat 40 de vizite ale unor oameni de afaceri străini, dintre care 12  vizite diplomatice:  ambasadori şi consilieri economici din mai multe ţări din Europa, Asia, Africa şi SUA, 16 vizite delegaţii economice, alte 6 vizite ale unor oficiali guvernamentali străini, 4 vizite ale reprezentanţilor de firme străine, o vizită de documentare în judeţul Prahova a ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti ş.a. De asemenea, am avut şi 8 misiuni economice şi vizite de lucru în Italia, Ungaria, Belarus, Ţările Baltice, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, R.Moldova. În cursul anului, CCI Prahova a încheiat 3 noi acorduri de colaborare cu CCI din Minsk şi Gomel – Belarus şi CCI din Banja Luka – Bosnia Herţegovina. În prezent, CCI Ph are încheiate 60 de  acorduri cu CCI şi alte organizaţii de comerţ din străinătate. Remarcabil este şi faptul că, în cursul acestui an, am eliberat 920 de certificate de origine şi certficări a documentelor pentru export”.

Din expunerea preşedintelui CCI Prahova am mai reţinut alte câteva principale activităţi:

 - Organizarea a numeroase manifestări expoziţionale proprii în ţară, participarea la trei manifestări expoziţionale externe :  Grecia, Turcia şi China, organizarea participării firmelor prahovene la manifestări expoziţionale: ”Fabricat în R.Moldova”, ”Infacoma” Salonic  şi ”Gold Silver” Atena, Grecia;

-  Organizarea de seminarii, work-shop-uri, forumuri, prezentări de firme, alte evenimente de promovare;

-  Participarea reprezentanţilor CCI Prahova la un număr de 52 de acţiuni în vederea ridicării nivelului de informare;

- Activitatea de formare şi perfecţionare profesională: 44 de cursuri, la care au participat 525 de cursanţi, plus furnizarea gratuită a 30 de cursuri adresate beneficiarilor din cadrul proiectelor de finanţare europeană, derulate de CCIPh.

Un capitol aparte al expunerii l-a constituit cel intitulat ”Derularea de proiecte”: 3 proiecte POSDRU, la care se adaugă  Proiectul – Centrul ”Europe Direct”, din care 11 proiecte strategice şi 1 proiect finanţat de Comisia Europeană. Astfel, CCI Prahova a devenit structura-gazdă, în urma câştigării pentru 5 ani a unui grant de acţiune şu asistenţă tehnică din partea Comisiei Europene pentru găzduirea Centrului  de informare europeană Europe Direct Ploieşti - un serviciu de informare pe teme europene, oferit de CCIPh, în tr-un parteneriat cu reprezentanţa CE la Bucureşti.

 În cadrul acestor proiecte s-au creat parteneriate naţionale şi internaţionale cu 29 de parteneri români şi 21 de parteneri străini, din Marea Britanie, Spania, Suedia, Italia, Bulgaria, Lituania, Slovenia, Portugalia, Grecia.

Aş mai dori să menţionez şi despre relaţiile excelente de colaborare între judeţul Prahova şi R.Moldova, Consiliul judeţean Prahova şi CCI Prahova fiind deosebit de prezente  pe scena economică şi comercială a R.Moldova. De altfel, CCI Prahova  are semnat un acord de colaborare cu  CCI R.Moldova, fiind printre puţinele Camere care au semnate asemenea acorduri la nivel naţional.  De asemenea, vizitele reciproce dintre  oamenii de afaceri sau cele la nivel înalt efectuate în Prahova de  ministrul şi viceministrul Economiei din R.Moldova, constituie o solidă platformă pentru continuarea derulării de proiecte comune în plan economic şi comercial, pentru implementarea cu succes a experienţei româneşti în economia moldovenească. Unul dintre cele mai interesante modele de urmat au fost parcurile industriale din Prahova, care au trezit interesul  specialiştilor moldoveni în domeniu, veniţi în număr mare în vizită la aceste parcuri, cu ocazia forumului economic româno-moldovenesc, organizat  în  această toamnă la Ploieşti. La rândul său, CCI Prahova a participat, în perioada 26-29 august, la expoziţia EuroPrahova din Cimişlia şi la inaugurarea lucrărilor la Parcul Industrial din aceeaşi localitate - proiect lansat în 2009 de C.J.Prahova. De asemenea, am fost prezent şi la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, precum şi la festivităţile prilejuite de Ziua Independenţei R.Moldova, inclusiv la dineul oferit de preşedintele N.Timofti. Urmare a acestor contacte, două firme prahovene şi-au deschis reprezentanţe economice la Parcul Industrial Tracom din Chişinău, pe lângă consorţiul de firme prahovene care au câştigat licitaţia pentru lucrările de la gazoduct. Lucrări care sunt în grafic, gazoductul urmând intra în funcţiune, cred, în luna februarie 2014. CCI Prahova este deja pregătită să participe la Expoziţia ”Fabricat în R.Moldova”, din luna ianuarie 2014, precum şi la continuarea şi diversificarea contactelor economice şi  comerciale dintre cele două părţi, cunoscându-se  faptul că PIB-ul judeţului Prahova îl depăşeşte pe cel al R.Moldova, fiind deci un bun exemplu de urmat, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova reprezentând o solidă punte de legătură între comunităţile de afaceri aflate în dreapta şi în stânga Prutului”, a declarat preşedintele CCI Prahova.

De consemnat gestul făcut de către CCI Prahova jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă: aceştia au găsit, sub pomul de Crăciun, câte un cadou-surpriză!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro