Vineri, 26 aprilie 2024 - 11:20:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Alertă de atac terorist în Canada


8 decembrie 2014

Guvernul canadian şi-a reafirmat duminică hotărârea de a lupta împotriva "flagelului terorist" din Irak, câteva ore după un apel al unui jihadist canadian pentru comiterea de atacuri izolate pe teritoriul Canadei sau pentru ca musulmanii să se alăture jihadului, transmite AFP.

"Terorismul constituie o ameninţare reală şi serioasă pentru canadieni şi trebuie să rămânem vigilenţi", a declarat ministrul securităţii publice, Steven Blaney.

Această ameninţare justifică participarea forţelor armate canadiene "la coaliţia care desfăşoară în prezent lovituri aeriene" contra organizaţiei Statul Islamic (SI), a adăugat el într-un comunicat.

Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE) a publicat duminică o înregistrare video în care un cetăţean canadian lansează un apel pentru comiterea de operaţiuni de represalii la loviturile aeriene ale guvernului canadian.

Postul canadian de televiziune CBC a informat duminică seară că John Maguire, care şi-a luat numele de "Abu Anwar al-Canadi", s-a alăturat luptătorilor SI în Siria în ianuarie 2013.

El face parte dintre cele 145 de persoane înscrise pe lista canadienilor plecaţi în Orientul Mijlociu pentru a intra în rândurile jihadiştilor sau care au încercat să plece înainte ca paşaportul să le fie confiscat de autorităţile de la Ottawa.

Martin Couture-Rouleau, care pe 20 octombrie a lovit intenţionat cu maşina sa un militar canadian într-o parcare din Saint-Jean sur Richelieu (Québec), a încercat să plece în Orientul Mijlociu. El făcea, de asemenea, parte de pe această listă şi în luna iulie i s-a retras paşaportul.

În înregistrarea video, John Maguire îi îndeamnă pe musulmanii canadieni să vină să se alăture jihadului ori să comită acţiuni izolate în Canada şi "să urmeze exemplul fratelui Ahmad Couture".

Convertit la islam în urmă cu un an, Martin Couture-Rouleau şi-a luat numele "Ahmad" şi răspândea teorii jihadiste, atât în rândurile cunoscuţilor, cât şi pe internet. De altfel, câteva minute după gestul său, el a sunat la poliţie pentru revendica acţiunea criminală înainte de a fi împuşcat de forţele de securitate.

Ministrul securităţii publice a ţinut să menţioneze că riscul terorist este, de asemenea, motivul pentru care guvernul acţionează "cu determinare pentru a ameliora instrumentele de care dispun forţele de poliţie şi serviciile de informaţii pentru a ne proteja mai bine".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro