Marţi, 19 martie 2024 - 12:39:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România se înarmează. Este testat un dispozitiv termobaric


27 mai 2017

Prima armă termobarică din România este în teste. Aceasta foloseşte muniţie creată dintr-un amestec de explozibil şi combustibil.

Potrivit Digi 24, când este folosită, arma termobarică eliberează o presiune uriaşă, cât şi temperaturi de peste 2.000 de grade Celsius. Chiar şi aşa, arma nu va intra prea curând în dotarea soldaţilor români.

”Suprapresiune de un bar la 10 metri distanţă. 15-16 bari în centru. Nu e prin explozie, e prin presiune. Trage trei lovituri una după alta. E suficientă o suprapresiune ca să spargă timpanele, iar dacă eşti surd, eşti scos din luptă””, explică Gabriel Epure, comandantul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN.

Arma românească nu a fost încă omologată, însă dispozitive similare sunt produse în alte opt ţări ale lumii, printre care Statele Unite, China, Rusia, Israel şi Bulgaria.

O altă invenţie notabilă a soldaţilor din Departamentului de cercetare al Ministerului de Interne este un cort special pentru cei contaminaţi biologic.

Cortul are o suprafaţă de 8 metri pătraţi, beneficiază de aparate de filtrare a aerului şi poate fi echipat cu aparatură medicală.

Armata speră ca cele două invenţii să fie fabricate în serie. Cercetătorii din armată au fabricat în ultimii cinci ani peste 150 de arme prototip, însă Ministerul Economiei a investit în puţine dintre ele.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro