Marţi, 19 martie 2024 - 4:00:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


În anul Centenarului, statuia Reginei Maria va trona în comuna Blejoi, satul Ploieştiori


13 decembrie 2017



Ideea amplasării statuii Reginei Maria in comuna Blejoi, satul Ploieştiori, aparţine ing. Mircea Cosma – preşedintele Societăţii cultural-istorice ”Mihai Viteazul”şi ing. Adrian Dumitru (în foto), primarul acestei localităţi, aflată in imediata apropiere de Ploieşti, unde primar este tot un Adrian (Dobre). Primar care nu a fost interesat, pare-se, de a avea acest monument istoric în reşedinţa de judeţ, deşi, după cum ştim, Ploieştii nu excelează in busturi si statui, precum  alte mari oraşe ale ţării!

”Ţin să remarc faptul că Fundaţia ”Constantin Stere” are ca obiect de activitate şi sprijinirea comunităţilor locale în realizarea unor asemenea monumente de for public dedicate monarhiei, mai ales că tânăra generaţie şi comunităţi întregi de oameni nu au avut posibilitatea să cunoască ce a reprezentat monarhia pentru ţara noastră. Cu atât mai mult este remarcabilă iniţiativa conducerii Consiliului local şi Primăriei Blejoi de se amplasa aici monumentala sculptură din bronz a Reginei Maria. Partea de logistică o va asigura Fundaţia ”Constantin Stere”, care va da curs alegerii, de către Comisia de jurizare, a celei mai bune lucrări (machete din ipsos), prezentate de patru cunoscuţi sculptori ploieşteni, membri ai UAP din România: Alfred Dimitriu, Nicolae Lupu, George Dumitru şi Constantin Ionescu”, aflăm de la dna Lia Maria Voicu, preşedintele Fundaţiei ”Constantin Stere”.

Solicitată să ne spună părerea sa despre acest eveniment, dna dr.Simona Tănăsescu, membru in comisia de jurizare a monumentului, ne-a declarat: ”Sunt încântată de faptul că toţi membrii comisiei de jurizare au fost unanimi în alegerea aceluiaşi proiect. Un proiect al sculptorului  ploieştean Constantin Ionescu, care a impresionat prin două remarcabile calităţi: în primul rând, portretul foarte expresiv şi, in egală măsură, cel mai aproape de realitatea chipului şi imaginea Reginei, iar în al doilea rând, faptul că acest monument emblematic va fi ca un simbol, un liant pentru comunitatea locală, care merită un asemenea monument” (tot aici se află şi busturile altor doi fii ai comunei: acad. Geo Bogza şi prozatorul Radu Tudoran).



Jurizarea a avut loc marţi, 12 decembrie 2017, la sediul Primăriei din comuna Blejoi.

Componenţa juriului care a desemnat câştigătorul concursului de creaţie organizat in parteneriat cu Primăria Blejoi, pentru realizarea lucrării monumentale reprezentând-o pe Regina Maria a României, a fost următoarea:
Preşedintele juriului – George Tănase – sculptor
Membri: prof.univ.dr. Ruxandra Demetrescu – Universitatea Naţională de Arte Frumoase Bucureşti, dr. Simona Tănăsescu – artist vizual, consilier personal al Ministrului Culturii,  dr. Lia Maria Voicu – preşedinte Fundaţia „Constantin Stere” ing. Adrian Dumitru – primar Blejoi, dr.Luca Matei Stoian – architect, dr. Narcis Dorin Ion – director Muzeul Naţional Peleş.

Membrii Comisiei au vizitat şi locul unde urmează să fie amplasat monumentul: actualul parc pentru copii şi tineret.
La jurizare a fost prezent – fără drept de vot - şi preşedintele Societăţii cultural-istorice ”Mihai Viteazul”, ing.Mircea Cosma.
Interesant de remarcat faptul că lucrarea sculptorului Constantin Ionescu a fost votată în unanimitate (7 voturi), reputatul sculptor reuşind să redea cel mai fidel şi frumos înfăţişarea din tinereţe a Reginei.

”Începând chiar din luna ianuarie 2018, Fundaţia ”Constantin Stere” se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare şi de pregatirea finanţării acestui monument, astfel încât, la 1 Decembrie 2018, să sărbătorim, împreună, inaugurarea impozantei statui, în acest frumos parc pentru copii şi tineret din Ploieştiori”, a menţionat preşedintele Fundaţiei, dna dr.Lia Maria Voicu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro