Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 2:20:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şi caii se botează... FOTO


6 ianuarie 2013
Răzvan PASCU

Sute de persoane s-au strâns în centrul satului prahovean Ciupelniţa la tradiţionalul Botez al Cailor. Proprietarii şi-au aranjat caii de zor, nu de alta dar au şi defilat astel încât publicul să aibă ce admira. După ce preotul a stropit animalele cu apă sfinţită a urmat concursul. 

 

Caii erau care mai de care mai dichisit, mai ales că proprietarii au vrut ca în ziua de Bobotează animalele să fie cât mai frumos aranjate.

„Este un eveniment care are loc doar odată pe an. Şi este normal să ne aranjăm caii cât mai frumos. Dacă participă la acest botez calul nu se îmbolnăveşte tot anul”, ne-a spus unul dintre proprietarii de cai din Ciupelniţa.

După botez, a urmat concursul organizat pe un câmp din localitate. Câştigătorul a avut un mic accident, ce-i drept după ce a trecut linia de sosire. A alunecat şi a căzut dar din fericire, nu a fost rănit.

Conform tradiţiei, caii sunt stropiţi cu apă sfinţită de Bobotează ca să fie sănătoşi tot anul.

La Botezul Cailor a participat şi viceprimarul Ploieştiului, Raul Alexandru Petrescu: „Acest eveniment nu face decât să păstreze tradiţia românească. Botezul cailor din localitatea Ciupelniţa se află la a patra ediţie şi sunt convins că pentru cei prezenţi este un spectacol grandios. Le urez tuturor succes şi sunt promit că voi reveni la această sărbătoare şi anul viitor”.

Astfel de ceremonii au loc în majoritatea comunelor prahovene. Cele mai cunoscute ceremonii de acest gen sunt cele din satele Pietroşani, Târgşorul Vechi şi Ciupelniţa.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro