Duminică, 28 aprilie 2024 - 7:02:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


UZPR Prahova condamnă agresarea jurnaliştilor ploieşteni Victor Preda şi Harry Ştefan


29 februarie 2024

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Filiala “Ioan Grigorescu” Prahova,  condamnă cu fermitate agresarea jurnaliştilor ploieşteni Victor Preda şi Harry Ştefan în incinta Primăriei Municipiului Ploieşti, instituţie publică în ale cărei atribuţii intră şi asigurarea siguranţei cetăţenilor.

În orice societate care se doreşte a fi una democratică, respectul pentru profesia de jurnalist şi garantarea dreptului la liberă exprimare sunt condiţii nenegociabile, iar orice atac la adresa celor care îşi desfăşoară această profesie în virtutea acestei libertăţi reprezintă, în egală măsură, un atac la dreptul fundamental al cetăţenilor de a fi informaţi.

Exerciţiul democratic nu poate fi practicat într-o formulă absolută decât prin armonizarea firească dintre libertatea de exprimare a fiecărui cetăţean cu respectarea legilor şi a dreptului la diversitatea opiniei.

Câştigarea libertăţilor şi dreptul constituţional de a fi informat şi de a informa în mod liber, neîngrădit de presiuni şi constrângeri de toate genurile, diferenţiază societatea modernă de barbaria regimului totalitar prin care, din păcate, poporul nostru a fost obligat să treacă timp de zeci de ani. Orice formă de presiune, de intimidare sau de ameninţare directă asupra oricărui cetăţean, în general, şi a reprezentanţilor mass-media, în mod special, reprezintă abateri grave sancţionate de legislaţia naţională şi europeană în vigoare.

Având în vedere gravitatea incidentului, ne adresăm pe această cale primarului municipiului Ploieşti, cerându-i să se delimiteze şi să condamne public gestul individului care a agresat şi ameninţat doi jurnalişti aflaţi în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu la o şedinţă a Consiliului Local.

Totodată, îi cerem să ia măsuri pentru ca astfel de evenimente reprobabile să nu se mai poată produce în clădirea primăriei, iar reprezentanţii presei să-şi poată desfăşura activitatea în deplină siguranţă.

Ne adresăm totodată instituţiilor însărcinate cu respectarea ordinii şi liniştii publice, cerându-le să se autosesizeze în acest caz şi să ia toate măsurile legale împotriva celor vinovaţi.

Nu în ultimul rând, dorim să asigurăm opinia publică, pe toţi cei care ne citesc articolele şi urmăresc emisiunile noastre, că indiferent de presiunile şi ameninţările cu care avem de-a face, nu abdicăm de la principiile care ne-au determinat să slujim această profesie! Presa este un partener al autorităţii publice, chiar şi atunci când reprezentanţii puterii aflaţi temporar în poziţii decizionale nu se simt confortabil cu unele subiecte din articolele publicate de-a lungul anilor.


Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Filiala “Ioan Grigorescu” Prahova


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro