Joi, 24 august 2017 - 1:36:30
EUR
EURO = 4.5886 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8923 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Singuri pe lume! Povara copilăriei a şase suflete pentru care „familia“ are un alt înţeles


25 noiembrie 2016

Copilăria, cea mai frumoasă perioadă a vieţii. Una fără griji, în care jocul, bucuria prieteniei, a cadourilor de Sărbători, protecţia familiei şi şcoala sunt principalele preocupări. Aşa ar trebui să fie. Însă, din nefericire, nu pentru toţi micuţii lucrurile stau la fel.

Este şi cazul a şase copii, aflaţi în plasament la unul dintre centrele de tip familial al Asociaţiei „Iubiţi copiii“, din Câmpina. Povestea lor este povestea a mii de suflete care pentru părinţii ce le-au dat viaţă au fost fie nişte „greşeli“, fie nişte corvoade, fie nişte martori ai lipsurilor de toate naturile, dar, mai ales, ai dragostei părinteşti.


Caractere diferite, aşa cum i-am descoperit pe „copiii“ soţilor Bucur, asistenţii maternali cărora le-au fost încredinţaţi Narcis, Denis, Maria, Florin, Marian şi Alex, cei şase au în comun o durere pe care şi-au încătuşat-o, pe care nu vor s-o exprime cu voce tare, nu vor s-o viseze, lăsând doar ochii să le vorbească şi, în unele situaţii, şi modul de a fi, de a se comporta în societate, de a da sau nu atenţie anumitor lucruri. E o durere care-i macină şi pe care o vor purta o viaţă. O durere pentru care, pe post de pansament, şi-au creat o mască, una a copilului care şi-a înţeles soarta şi s-a resemnat în faţa ei.Sufletele…nimănui

Însă, în ciuda sufletului zdrobit, a multitudinii de „da’ de ce“ –uri pe care cu siguranţă le au, chiar dacă nu le adresează cu voce tare, copiii aceştia n-au uitat să iubească. Iar toate sentimentele şi le exprimă faţă de cei pe care-i consideră părinţii lor, celor care le spun MAMĂ şi TATĂ: Nicoleta şi Ciprian Bucur. Nu există zi în care cei doi să nu fie luaţi în braţe şi să nu audă „te iubesc, mami!“, „te iubesc, tati!“. Iar, la rândul lor, soţii Bucur le oferă micuţilor tot ceea ce au, tot ceea ce pot. Cel puţin, până la vârsta de 18 ani, când aceşti copii, consideraţi „ai statului“, devin ai nimănui. Dacă nu sunt încadraţi într-o formă de învăţământ, asistenţii maternali sunt obligaţi să-şi ia mâna de pe ei, lăsându-i în voia sorţii. Trauma copilăriei, alinată într-o formă sau alta în aceste centre, este redeschisă şi accentuată de abandonul total de care au parte odată cu majoratul. La 18 ani, statul îi consideră apţi de a se descurca şi integra în societate. În realitate, mulţi dintre ei, fără spijin, fără adăpost, fără o calificare, cu boli diverse, devin cauze pierdute.

Trei perechi de fraţi, şase caractere diferite!

Narcis are 15 ani şi deja a început să se gândească la momentul în care majoratul va fi cea mai cumplită zi din viaţa lui. Una mai grea decât momentul în care împreună cu fratele lui, Denis (13 ani), au ajuns într-un centru de plasament. Spre deosebire de fratele lui, care are un comportament mai aparte, marcat de puseuri de violenţă, agitaţie, Narcis este o fire introvertită. Refulează prin sport şi desen…unul în alb şi negru, unul din care nu lipseşte tristeţea. Nu vrea să povestească despre familia naturală. Spune că-i este bine în mediul pe care-l are acum, de unde nu-i lipseşte nimic. Dar, asemenea celorlalţi „fraţi“, are anumite limite în a visa, în a-şi dori. Nu vrea să sufere sperând în van. Nici Moşului nu-i cere prea multe. De fapt, nu-i cere nimic… Dar, cine ştie, poate nişte creioane speciale, nişte seturi de culori, planşe şi câteva lecţii pentru perfecţionarea tehnicilor l-ar face să-şi revizuiască un pic atitudinea faţă de ceea ce înseamnă magia Crăciunului şi existenţa unui Moş care are menirea de a-i face fericiţi pe toţi copiii. Şi, poate, pasiunea sa, care acum îi este şi balsam pentru suflet, i se va transforma într-o sursă de câştig, în viitor.

Pe Denis nu l-am găsit acasă. Din cauza comportamentului care tulbura atmosfera din centru, acesta urmează cursurile Şcolii Speciale de la Voila şi vine doar în week-end, „acasă“, pe Muscel, aşa cum e ştiută de câmpineni zona unde sunt cele două case de tip familial ale Asociaţiei „Iubiţi copiii“. Sportul face minuni, fiind totodată şi un mod de eliberare de toate gândurile şi energiile negative. Sportul, cum este cel de contact, făcut într-un mediu organizat, îi poate deschide lui Denis o nouă viziune asupra controlului violenţei şi-i poate retuşa comportamentul. Dar psihologii şi antrenorii care modelează caractere prin sport pot găsi o soluţie şi pentru acest copil. Cu siguranţă, judecarea şi marginalizarea lui nu trebuie luate în calcul!

Maria este singura fată dintre cei şase copii aflaţi în grija soţilor Bucur. Am găsit-o plimbându-se cu rolele prin casă. Abia aşteaptă să vină zilele frumoase să alerge în voie pe-afară. Momentan, toceşte rolele prin casă şi nu absentează, pentru niciun motiv, de la cursurile de dans. Are 11 ani şi este o „avalanşă“ de tandreţe. Nu există zi în care să n-o ia pe „mami“ în braţe, să nu-i amintească faptul c-o iubeşte enorm. Din păcate, are o formă de retard care o împiedică să se dezvolte intelectual asemenea copiilor de vârsta ei. Nicoleta Bucur speră ca împreună cu terapiile pe care le urmează cu un logoped s-o ajute să înveţe tainele cititului. Momentan, nu distinge sunetele… Ştie însă să măsoare distanţa Câmpina – Ploieşti, acolo unde mai merge în vizită la familia lărgită, dar şi împreună cu „tati“ Ciprian, la cumpărături. Sunt distanţe diferite pentru Maria. Surprinzător, drumul este văzut lung atunci când trebuie să meargă în vizită la cei care îi sunt membrii familiei în acte, dar scurt şi plăcut atunci când îşi însoteşte „tatăl“ la cumpărături sau alte treburi. Ne-a mărturisit că-i place iarna, mai ales că este născută în acest anotimp. Dar fiecare aniversare vine cu întrebarea „câţi ani mai pot rămâne aici, cu voi?“. De la Moş Crăciun îşi doreşte o pernuţă cu „Soy Luna“, una pe care să adoarmă cu gândul că viaţa îi va aduce momente frumoase.

Tot aici l-am întâlnit şi pe fratele ei, Florin, care va împlini 10 ani. Se recomandă „Foin“ pentru că, momentan, atât poate. O fire energică, extrem de schimbătoare, dar care oferă cu generozitate zâmbete şi, mai ales, dragoste. N-are timp prea mult să stea de vorbă cu oaspeţii, pentru că mai are de „meşterit“ câteva jucării. În privinţa cerinţelor adresate Moşului, scrisoarea a fost scurtă şi la obiect: o maşină cu telecomandă.

În ceea ce priveşte ultima pereche de fraţi, Marian (6 ani) şi Alex (4 ani), am întâlnit caractere antitetice.

Cei mai trişti ochi ai unui copil pe care i-am întâlnit vreodată sunt cei ai lui Marian. Ochi care vorbesc mai mult decât ceea ce poate el să-ţi povestească despre ceea ce a văzut în familia naturală, de unde a fost luat în plasament de urgenţă împreună cu fratele lui, dar mai ales despre ceea ce simte. Anul trecut, când cei doi au ajuns în casa de pe Muscel, Marian n-a vorbit şi n-a mâncat o zi întreagă. Uşor,uşor a început să se adapteze noului mediu. Însă ochii îi trădează durerea care îl va chinui multă vreme. Ca toţi copiii, şi el îl aşteaptă pe Moş Crăciun, iar în preferinţe se numără un robot cu telecomandă sau o barcă cu motor.

Total opus îi este fratele mai mic, Alex, un „ghem“ de energie şi veselie. Are doar patru anişori, iar pentru el, faptul că lumea i s-a schimbat la o vârstă la care memoria nu înregistrează prea multe din ceea ce se întâmplă în jur, i-a fost de ajutor. Este foarte prietenos şi nu va ezita să-ţi explice într-un limbaj stâlcit şi foarte haios toate mecanismele jucăriilor. Abia îl aşteaptă pe Moşu’ cu o „masină de vitesă“, cu iaurturi cu fructe şi tort.

Dumnezeu lucrează şi prin mâna lor

Cât despre asistenţii maternali Nicoleta şi Ciprian Bucur, ei fac parte din categoria acelor oameni prin mâna cărora Dumnezeu lucrează. Au ajuns să aibă această viaţă după ce s-au hotărât să înfieze un copil. În anul 2000, au reuşit să adopte o fetiţă care atunci avea aproape şase luni şi care, acum, este liceană. Din 2005, Nicoleta Bucur a hotărât să se dedice cu totul sufletelor nevinovate şi să vină la Asociaţia „Iubiţi Copiii“, iar pasul i-a fost urmat în 2008 şi de către soţul său, Ciprian. De atunci, au fost mamă şi tată pentru 14 copii. Unii au fost înfiaţi, alţii au fost reintegraţi în familiile biologice, iar dintre aceştia îi mai au acum pe cei şase. Nu se plâng de nimic, nu cer nimic, dar se bucură, totodată, când există persoane care le deschid uşa şi le oferă micuţilor mici atenţii. Îşi doresc sănătate, răbdare şi înţelepciune pentru a-i îngriji, educa şi a-i ajuta pe aceşti copii să se salveze.   

Noi le putem aduce un strop de bucurie, ajutându-l pe Moş în îndeplinirea dorinţelor. Pe lângă jucării, le putem oferi rechizite, dulciuri şi hăinuţe. Cei interesaţi, îl pot contacta pe Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, la numărul de telefon – 0726.279.537 sau pot lăsa mesaje pe pagina de facebook a grupului, care este una publică.  

Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Cristi Minculescu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(413 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec La locul de munca sau in afaceri puteti avea realizari frumoase dar nu este exclus sa aveti de munca mai mult decat v-ati asteptat. Un coleg sau un partener invidios ar putea incerca sa va implice intr-o cearta. Nu va lasati provocat!Este posibil ca partenerul de viata sa fie nemultumt din cauza ca in ultima vreme nu ati acordat suficienta atentie caminului. V-ar prinde bine o iesire in doi, intr-un loc interesant. taur In activitatea profesionala sau in afaceri este posibil sa intampinati dificultati din cauza ca un coleg sau un partener nu si-a respectat o promisiune.Daca aveti de cumparat un obiect de valoare, ar fi bine sa nu va grabiti, fiindca azi aveti tendinta de a cheltui prea mult sau de a actiona sub impulsul momentului.In partea a doua a zilei, eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati calatoriile, fiindca exista un risc de accidente si sunteti predispus la probleme de sanatate.
GEMENI RAC
gemeni Daca plecati intr-o calatorie, va sfatuim sa fiti prudent si sa nu va grabiti. Exista riscul sa fiti implicat intr-un accident de circulatie. Astazi ar fi bine sa evitati discutiile importante in plan profesional sau in afaceri, pentru ca se pare ca nu sunteti in cea mai buna forma si riscati sa luati decizii dezavantajoase. In a doua parte a zilei puteti petrece momente placute impreuna cu prietenii. Nu va neglijati partenerul de viata! rac Este posibil ca familia sa nu fie de acord cu intentia dumneavoastra de a face un imprumut pentru rezolvarea unei probleme din locuinta. Va sfatuim sa tineti cont ca nu este o zi buna pentru a lua decizii in chestiuni financiare.Relatia cu partenerul de viata ar putea fi tensionata din cauza unei divergente de opinii cu privire la un grup de prieteni. Ar fi bine sa nu va sustineti punctul de vedere cu incapatanare.Seara este favorabila activitatilor recreative mai putin obisnuite
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa incasati o suma importanta. Ar putea fi vorba despre recuperarea unei datorii despre sau un credit pe care l-ati solicitat de curand.Azi este posibil sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala si sa aveti dificultati de concentrare. Prin urmare, ar fi de preferat sa amanati negocierile si deciziile importante in plan profesional sau in afaceri.Spre seara se intrevede o scurta calatorie in interesul familiei, impreuna cu partenerul de viata fecioara Aveti ocazia sa faceti schimbari importante in viata dumneavoastra, mai ales pe plan sentimental. Sunt favorizate relatiile de prietenie si de parteneriat. Puteti sa va bazati pe intuitie, dar azi este recomandat sa tineti cont de opiniile partenerului de viata.Se recomanda prudenta in chestiuni financiare, fiindca aveti tendinta de a lua decizii neinspirate, sub impulsul momentului
BALANŢĂ SCORPION
balanta Se pare ca parcurgeti o perioada favorabila din toate punctele de vedere. Aveti sanse de reusita atat in plan financiar, cat si in viata sociala. Relatia cu persoana iubita ar trebui sa fie armonioasa, iar in relatiile cu familia nu se intrevad probleme deosebite. Azi nu este recomandabil sa faceti cumparaturi, fiindca aveti tendinta de a cheltui prea mult sau de a cumpara lucruri de care nu aveti nevoie, sub impulsul momentului scorpion In prima parte a zilei este posibil sa vi se propuna un loc de munca sau o colaborare. Va sfatuim sa analizati propunerea cu atentie, fiindca s-ar putea sa nu fie exact ceea ce pare.Consultati-va cu partenerul de viata si nu luati decizii in graba!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator O persoana apropiata ar putea fi dispusa sa va ajute financiar ca sa puteti finaliza o activitate casnica pe care ati inceput-o cu ceva timp in urma. Puteti sa profitati de ocazie, dar va sfatuim sa discutati conditiile intelegerii cu prudenta si diplomatie, ca sa nu se ajunga la tensionarea relatiei.In a doua parte a zilei, relatia cu persoana iubita ar avea mult de castigat daca incercati o activitate recreativa nou, incitanta capricorn Daca intentionati sa faceti o tranzactie imobiliara, in prima parte a zilei este posibil sa se iveasca o oportunitate avantajoasa.Familia va acorda toata increderea si va sustine neconditionat, dar astazi eastrolog.ro va sfatuieste sa nu luati decizii cu implicatii financiare.In activitatea profesionala sau in afaceri s-ar putea sa fiti obligat sa intarziati cu o lucrare importanta, din motive independente de dumneavoastra
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea sa va simtiti putin descurajat de numarul problemelor pe care le aveti de rezolvat azi. Va sfatuim sa faceti o lista de prioritati si sa nu va grabiti, pentru a evita greselile de neatentie.Partenerul de viata pare sa aprecieze schimbarile pe care intentionati sa le faceti in camin. Ar fi bine sa tineti cont ca nu este o zi buna pentru investitii sau pentru a cumpara obiecte de valoare.V-ar prinde bine o scurta calatorie de relaxare si de incarcare a bateriilor. pesti In prima parte a zilei este posibil sa obtineti un castig financiar important dintr-o tranzactie comerciala.Astazi sunt favorizate activitatile casnice si aveti posibilitatea sa faceti o schimbare care va imbunatati confortul locuintei.Spre seara puteti sa faceti planuri de viitor impreuna cu persoana iubita
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 august 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro