Marţi, 19 martie 2024 - 10:07:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sunt românii puturoşi ? Aceasta este întrebarea ...


30 octombrie 2015

De trei săptămâni m-am întors din ţara lui Shakespeare, unde am lucrat ca inginer de service într-o fabrică a concernului american PCC.

De când m-am întors, aud zilnic la radio o reclamă a firmei Oztasar, care angajează 700 de lucrători la fabricile lor de confecţii, oferind un salariu de 2.000 lei, bonuri de masă şi transport.

De trei săptămâni, ma întreb: sunt românii puturoşi, dacă Oztasar nu reuşeşte să angajeze cei 700 de oameni, oferind acest pachet salarial ?

În fabrica în care am lucrat în Regatul Unit, 90% dintre angajaţi erau englezi, 9,99% negrii şi indieni iar restul de 0.01% români - doar eu.

În acea fabrică, din timpul de lucru de 8 ore şi 30 miunte, se muncea efectiv 8 ore şi 15 minute, existând o singură pauză de masă de 15 minute. Fabrica era înţesată de camere video, existau câţiva supraveghetori care organizau producţia şi urmăreau continuu camerele video. Nu se putea chiuli nici la ţigară, nici la toaletă, nici la nimic, pentru că totul era supravegheat video şi imediat apărea supraveghetorul care te lua de mânecă şi te aducea unde iţi era locul. Am fost impresionat să văd că timpul de lucru era efectiv de lucru şi se muncea pe rupte.

Am avut ocazia să discut şi să cunosc foarte mulţi români care lucrau în alte sectoare: pe şantiere în construcţii, în hoteluri, restaurante şi pub-uri. Toţi au spus acelaşi lucru: în Regatul Unit se munceşte pe rupte, programul de lucru chiar este de lucru.

Salariul depindea de la un domeniu la altul. Cel mai mic salariu, pe care îl încasa un foarte bun şi inimos prieten de-al meu era de 5 lire net/ora. El lucra într-un KFC patronat de indieni, 6 ore /zi, având un câştig zilnic de 30 lire. Pur matematic, realiza un venit net de 600 lire/lună.

Să discutăm puţin şi de salariul brut din Regatul Unit şi de cel din România. Pentru aceasta, puteţi folosi două calculatoare online, şi anume:
- Pentru Regatul Unit: http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php (introduceţi suma de 7200 lire la salariul brut anual)
- Pentru România: http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=975

Analizând cele două calculatoare online, puteţi observa că în Regatul Unit, ca să primeşti un salariu net de 600 lire, trebuie să ai un salariu brut anual de 7.200 lire, în timp ce în România, pentru a primi un salariu net de 724 lei, trebuie să ai un salariu anual brut de 11.700 lei.

Este o diferenţă uriasă pe care angajatorul trebuie s-o suporte. În timp ce în Regatul Unit angajatorul nu suporta nici o liră în plus pentru a asigura unui angajat venitul minim, în România, angajatorul trebuie să suporte încă 74% faţă de venitul net minim pe care i-l oferă angajatului.

De ce această diferenţă enormă? Pentru că românii sunt puturoşi şi nu muncesc în România pe rupte, ca în Regatul Unit? Pentru că un muncitor în România nu produce cât unul din Regatul Unit şi patronul trebuie să aducă bani de acasă, să suporte diferenţa?

Ce se poate face cu un salariu minin în România? Pai cu 724 lei, nu poţi face absolut nimic! Presupunând că ai unde dormi, 724 lei lunar abia de-ţi ajung să mănanci foarte, foarte modest (de 24 lei/zi).

Ce se poate face cu un salariu minim în Regatul Unit? Din 600 lire, plăteşti o cameră lunar cu 200 lire şi cu 400 poţi mânca excelent, sau dacă alegi să mănanci doar modest (5 lire / zi costă hrana modestă zilnic, adică aproximativ 30 lei/zi), constaţi că îţi rămân 250 lire bani de buzunar.

Analizând matematic datele anterioare, mă întreb de ce nu găseşte Oztasar lucrători şi fug toţi în Regatul Unit? Pe rupte se munceşte şi la Oztasar şi în Regatul Unit!

Sunt românii puturoşi? Aceasta este întrebarea ...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro