Chiar dacă suntem mari sau mici, în fata sărbătorilor de iarnă curate şi frumoase, suntem cu toţii nişte copii... Nişte copii ce aşteaptă cu sufletul la gura venirea spectaculoasă a unuia dintre cei mai îndrăgiţi moşnegi din lume, moş Nicolae... cât l-am aşteptat şi mai ales dacă-l aşteptăm şi acum... o ştie fiecare dintre noi.
Prin urmare, dacă vrei să îl impresionezi pe moş Nicolae şi să dovedeşti că îi meriţi vizită, lustruieşte-ţi frumos ghetuţele în seara de 5 decembrie şi aşază-le frumos la locul lor. Aşteaptă venirea moşului! Se spune că moş Nicoale vine în parte la fiecare dintre cei care cred în el... Şi se mai spune că poţi deveni la rândul tău un moş Nicolae pentru cei care au nevoie de ceva în care să creadă... şi ce vis frumos nu? Cu toţii ştim ce semnificaţie are seara de 5 spre 6 decembrie. Este seara lui Moş Nicolae, cea mai aşteptată seara din an de către copiii din întreaga lume. Ei ştiu că urmează să primească dulciuri, cadouri în funcţie de cât au fost de cuminţi. Cine nu a fost cuminte?
An de an, în prag de iarnă
La toţi copilaşii buni
Ajunge Moş Nicolae
Ştiţi să-i spuneţi rugăciuni?
Dar o colindă frumoasă
Câţi din voi aţi învăţat?
Moşul e bătrân, dar ştie
Când voi nu aţi ascultat.
Eu l-am întâlnit aseară
Şi mi-a spus că i-a iertat
Şi pe copilaşii care
Uneori n-au ascultat.
Dar aşteaptă să promită
Că vor fi buni şi cuminţi
Nu-I vor supăra pe îngeri,
Vor asculta de părinţi.
O să vină Sănicoară
Pe la fiecare casă.
Haideţi, toţi să-l aşteptăm
Cu o colindă frumoasă.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune că Moş Nicolae vine pe la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsându-le în ghete dulciuri şi alte daruri, însă tot el este cel care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători. În dimineaţa de Sf. Nicolae, copiii cuminţi găsesc daruri în ghetuţe. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri în această zi. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arătă niciodată.
“Copiii cuminţi primesc dulciuri şi jucării, iar cei răi, nuieluşe”. Aşa auzeam în copilărie de la părinţii noştri şi doamne ce cuminţi deveneam brusc. Acum, la vârsta maturităţii, ne reamintim nostalgic de acele seri minunate când ne pregăteam cizmuliţele... când îl aşteptam pe Moş Nicolae care venea în fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale care înmiresmau zilele de iarnă ale copilăriei noastre.
Aţi pregătit cizmuliţele? Moş Nicolae vine şi în acest an... Legende misterioase, povesti năstruşnice, miracole şi atât, fapte bune săvârşite din dragoste pentru oameni, tradiţii şi superstiţii... sărbătoarea sfântului Nicolae le adună pe toate laolaltă şi sunt istorisite de fiecare dată pe nerăsuflate. Şi în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, se şterg unele dintre ele, se ţes altele noi... Vă invit să intrăm în atmosfera de sărbătoare şi de bucurie a lunii decembrie. Atât pentru noi cât şi pentru cei mici – haideţi să aruncăm un ochi, preţ de o secundă, în lumea magică a lui Moş Nicolae, descoperindu-i împreună povestea.
Se povesteşte că Moş Nicolae a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra –Lichia (undeva pe meleagurile Turciei de astăzi), persoana cu frică şi cu credinţa netarmuita în Dumnezeu care a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin “biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi. El este cel care a întemeiat mănăstirea Sionului, unde a fost şi înmormântat. În tradiţia populară românească, Moş Nicolae este înfăţişat pe un cal alb, simbol al purititatii şi al tărâmurilor pline cu zăpadă. Are de asemenea o bogată barba, atât de albă... albă ca zăpada. Conform unei vechi credinţe populare, când moş Nicoale îşi scutură barba, în ziua să – pe 6 decembrie, peste pământ curg fulgi de nea din cer, aşternându-se zăpada. În popor, se spune că “a întinerit moş Nicolae”. În concepţiile populare arhaice, rolul lui moş Nicolae este acela de a proteja lumea împotriva întunericului, a frigului şi a raului, asigurându-se că soarele nu fuge spre alte tărâmuri. De asemenea, moş Nicolae este protectorul celor aflaţi în nevoie, al văduvelor, al celor plecaţi în război, al celor fără părinţi, al fetelor care vor să se mărite. De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiş în această noapte începe din vechime. Se spune că însuşi Sfântul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era mai mult decât săraca. Tatăl lor plănuia să-şi vândă fetele, crezând că astfel se va chivernisi. Plânsetele şi rugăminţile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinţa sa. Noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite curând. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, şi în special copiii, primesc daruri, de la Moşul care nu li se arătă niciodată. Moş Nicolae este şi patron peste ape, având harul de a salva de la înec pe cei în necaz dacă este invocat în gând, cu credinţa. Printre numeroasele fapte bune ale Sfântului Nicolae se număra una mai puţin obişnuită. Legenda spune că insula Myra a fost lovită de o foamete cumplită. Un măcelar, împins de foame, a ademenit în casa lui trei copilaşi pe care i-a omorât şi tăiat în bucăţi, după care le-a pus rămăşiţele într-un butoi la afumat, intenţionând să vândă apoi carnea. Sfântul Nicolae, patron al marinarilor, era în vizită în insula Myra pentru a avea grijă de cei înfometaţi, a descoperit crima săvârşită şi a reuşit să înfăptuiască un miracol, aducându-i la viaţa pe cei trei băietei ucişi.
Iarna începe în noaptea de Sf. Nicolae. Expresia populară “S-a dat Sf. Nicolae jos din cui” are rădăcini în credinţa că sfântul îi ajută pe hoţi în isprăvile lor şi exprima faptul că părinţii ameninţă copiii obraznici, arătând nuiaua doar cu degetul. Tot în popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. Moş Nicolae este bătrân şi are barbă albă, iar în această zi Moşul îşi scutură barba, deci trebuie să ningă. De regulă, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zăpadă care cade în luna decembrie, şi se spune că dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna. În ziua de Sf. Nicolae începe ziua să se mărească. La Sf. Nicolae se întoarce noaptea la ziua cu cât se întoarce puiu-n găoace, zice poporul. De ziua lui se fac vrăji, farmece şi pronosticuri meteorologice, ca şi de ziua sfântului Andrei. În ziua Sfântului Nicoale se aduc în casa crenguţe de pomi fructiferi, păstrându-se în apă până la Anul Nou. Dacă vor înflori până atunci, înseamnă că anul care va veni va fi unul bogat, plin de roade şi de mulţumire. În nopţile sfinte de sărbători, când, preţ de o secundă, se spune că se se deschid cerurile şi pentru noi, muritorii, se povesteşte că moş Nicolae poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Este cunoscută însă dragostea imensă a lui Moş Nicolae pentru cei mici şi faptele bune pe care le-a săvârşit de dragul acestora, dar şi corectitudinea şi spiritul de dreptate care îl caracterizau pe Sfântul Nicolae. Moş Nicolae este un protector al familiei, îndeplinind în acelaşi timp un rol educativ şi moralizator pentru cei mici, recompensând şi pedepsind, după cum este cazul. Se ştie că în fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie, moş Nicolae se strecoară în fiecare casă şi, pe neştiute, lasa cadouri în ghetuţe pentru cei mici. Moş Nicolae apreciază în mod deosebit copiii cuminţi şi faptele bune, dar şi ghetuţele curate, lustruite, semn că îi aştepţi venirea... Şi este suficient să se uite puţin pe geamuri ca să-şi dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu... şi vai, iar ne cuminţim pentru că mai apoi îl aşteptam pe Moş Crăciun.
Cizmuliţele copiilor ascultători sunt umplute ochi de moş Nicolae cu jucărioare, dulciuri, fructe delicioase, cărţi şi creioane de colorat, de lucruşoare pe care şi le-a dorit copilul respectiv. Deşi este grăbit să alerge la copiii din lumea întreagă, Moş Nicolae are timp să plece urechea la dorinţele fiecărui copil în parte... În schimb, copiii neascultători şi răutăcioşi primesc în dar de la moş Nicolae o nuieluşă... Dacă moş Crăciun mai poate fi surprins împărţind cadouri, cine e Moş Nicolae... căci nu l-a văzut nimeni?!
Spre deosebire de osemintele altor sfinţi, rămăşiţele pământeşti ale Sfântului Nicolae pot fi găsite într-un singur loc, mai exact în cripta să funerară din Bari. Acest fapt a folosit oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie care, în vara anului 2005, au analizat rămăşiţele acestuia şi au stabilit felul în care arata Moş Nicolae! Astfel, acesta avea o înălţime de circa 1,50 m şi avea nasul rupt. Cunoscut în Transilvania şi sub numele de Sin-Nicoara, Sfântul Nicolae este cel mai popular sfânt în Ardeal. Sărbătoarea lui a generat un adevărat folclor, de la darurile de Moş Neculai şi până la obiceiurile şi legendele diferenţiate de la sat la sat. Ideea de moş care aduce daruri copiilor a apărut în Scandinavia, cu multe mii de ani înainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care călătorea prin toată lumea, în timpul iernii, călare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni şi pedepsindu-i pe cei răi. Deşi în creştinism s-au pierdut aceste poveşti, în conştiinţa oamenilor ele au rămas prin existenţa unor personaje cum ar fi Sfântul Nicolae şi Moş Crăciun. La creştinii din Republica Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii el coboară din barcă. În districtul german Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcaţi în paie şi având măşti care reprezintă animale dansează în urma Sfântului Nicolae, sunând din tălăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afara făcându-se că le bat, un fel de pedeapsa simbolică pentru eventualele rele săvârşite. Şi în Germania, Sfântul Nicolae vine cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are aici un sac în spate şi un băţ în mină, în timp ce aghiotantul este o fiinţă înspăimântătoare. În Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri. Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri. În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie. Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede că a refuzat să-i conducă pe înţelepţi la Bethleem când aceştia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana îşi petrece timpul mergând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos. O altă ipostază a Sf. Nicolae este cea de iscoada la diavol. Se spune că Dumnezeu a făcut un contract cu Necuratul ca cei vii să fie ai lui Dumnezeu, iar cei morţi, ai lui Necuratu. Văzând însă Dumnezeu că e rău, a trimis pe Sf. Nicolae să întrebe cine poate să ia contractul acela de la Necuratul. Şi a stat Sf. Nicolae treizeci de ani la poarta iadului, până a reuşit să pună unui drac întrebarea ce i-o spusese Dumnezeu. Iar Necuratul i-a răspuns: Numai acel ce se va naşte din Duh Sfânt va putea să-l ia. Dumnezeu a trimis duhul său de s-a născut Hristos. Când a împlinit Hristos treizeci de ani, a mers şi a luat contractul şi de atunci au rămas oamenii să fie judecaţi după păcatele lor.
Legenda spune că în insula Myra, osemintele Sfântului Nicolae produceau an de an un lichid de consistenţa apei, numit mâna, care avea puteri miraculoase. După ce acestea au fost furate şi aduse în Bari, au continuat să producă mâna, spre bucuria noilor proprietari. Astfel că, până în zilele noastre, mână este în continuare extrasă din mormântul Sfântului Nicolae în fiecare an, în data de 6 decembrie. E 5 decembrie şi-mi vin în minte vorbele pe care mi le spunea bunica în anii copilăriei: “şterge-ţi ghetuţele bine, pune-le la uşă şi culcă-te devreme, că, dacă vine moşul şi îşi dă seama că nu dormi, pleacă. Nu-i place să fie văzut sau auzit de copii”.
Cine ştie? Pentru orice eventualitate, puneţi-vă ghetuţele la uşă. Poate nu e totul pierdut, poate o să ne reamintim încet-încet, zilele copilăriei şi poate măcar de data asta, Moş Nicolae îşi face timp pentru toată lumea chiar şi pentru tine!