Vineri, 26 aprilie 2024 - 6:54:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cioloş atacă la Curtea Constituţională legea majorărilor salariale din sănătate şi învăţământ


8 noiembrie 2016

Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi că Guvernul contestă la CCR majorarea salariilor. Premierul Dacian Cioloş a afirmat că „legislaţia spune că e nevoie de punctul de vedere al guvernului” şi „nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor”. Cioloş consideră, totodată, că e esenţială corectarea unor inechităţi, însă „legea nu permită măriri de salarii cu şase luni înainte de vot”.

„Nu se poate ca parlamentarii să nu fi ştiut de legea responsabilităţii fiscal bugetare care spune că cu şase luni înainte de alegeri nu mai pot fi votate majorări salariale.  Dacă se voia ca această lege să fie legală s-ar fi urmat procedura bicamerala. Legea a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor fără ca Senatul să fie din nou consultat şi să se ceară votul senatorilor. Dacă s-ar fi dorit o modificare a OUG 20 care să fie aplicabilă s-ar fi ţinut cont de aceste prevederi legale. (...) Guvernul nu contestă nevoia de ajustare, de mărire a salariilor în anumite sectoare, precum sănătate, educaţie. De asta am venit cu OUG 20.  Însă am spus atunci că ceea ce este esenţial este corectarea unor inechităţi. (...)Înainte de alegeri se aruncă în ochii salariaţilor nişte procente pentru creşteri salariale care nu întotdeauna se respectă.”, a declarat premierul Cioloş

„O abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză în spate, riscă din nou să pună în pericol capacitatea parlamentului care vine să adopte şi să aplice o lege a salarizării unitare. Cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată Aceasta solicitare vizează doar legea care modifică OUG, şi nu OUG în sine. (...) Această lege, aşa cum a fost votată, afectează nişte principui pe care Guvernul şi-a bazat modificările salariale. Ea adânceşte inechităţile salariale pe care am încercat să le corectăm (...) Guvernul nu contestă nevoie de ajustare a salariilor în sectorul bugetar, dar, dincolo de măriri, este esenţială corectarea unor inechităţi care persistă de ani de zile şi care au fost adâncite tocmai de acest mod de abordare pe picior”, a mai spus Dacian Cioloş.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, Ordonanţa 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevăd majorări salariale în Educaţie şi Sănătate în medie cu 15%.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro