Vineri, 26 aprilie 2024 - 3:00:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Telegondolă în Bucureşti


28 aprilie 2013

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat realizarea unui sistem de transport suspendat, cu telecabine, în Bucureşti.

Bucureştenii vor înlocui autobuzul cu telegondola. Un proiect al Uniunii Europene, care a fost aprobat de Consiliul General al Capitalei, ne propune să construim un astfel de mijloc de transport la 10 metri deasupra bulevardelor aglomerate.

 

Bucureştiul a fost invitat, în februarie, de către compania Overland Transport Systems (OTS) din Anglia, urmare a unei recomandări a Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, să participe la proiectul "Overland Transport Systems - Sisteme de Transport Suspendate". Astfel, Bucureştiul poate aplica pentru fonduri europene în vederea realizării unui sistem de transport suspendat, care are capacitatea să transfere un mare număr de călători în interiorul şi împrejurul oraşului.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat că este importantă participarea Bucureştiului la obţinerea proiectului, precizând că s-ar putea plimba "politicienii, ca să ajungă mai repede la serviciu" sau "curajoşii".

Edilul şef al Capitalei a spus că atunci când a auzit de planul cu transportul suspendat rapid, l-a bufnit râsul şi a avut reţineri, însă Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că acest lucru ar rezolva multe probleme, iar pentru asta sunt puşi la dispoziţie mulţi bani, aşa că trebuie "să încercăm să vedem ce se întâmplă".

Alături de Bucureşti, alte trei oraşe au fost propuse pentru implementarea acestui proiect, respectiv Cluj-Napoca, Budapesta şi Chişinău.

Proiectul pilot are în vedere un traseu pe o distanţă de maxim 10 kilometri. Cabinele vor putea să transporte cel mult patru persoane sau un scaun cu rotile şi o persoană, maxim două. Greutatea maximă ce va putea fi transportată este de 400 de kilograme, viteza medie de transport, de 50 de kilometri pe oră, iar numărul maxim al călătorilor transportaţi pe oră, pe fiecare direcţie de mers - de aproximativ 5.000 de persoane.

Telecabinele vor utiliza o sursă electrică externă, acestea urmând să se succeadă la o distanţă de 10 metri. Toate cabinele vor fi echipate cu instalaţie de încălzire, aer condiţionat, cu camere de supraveghere video în interior sau în exterior. "Selecţia destinaţiei se va face prin atingerea tastelor pe un ecran sau prin recunoaşterea vocii", se mai arată în document.

Linia - traseu va fi parte a unei reţele urbane înscrise într-un areal situat de-a lungul şi deasupra străzilor şi cursurilor de ape, la o înălţime medie de 10 - 15 metri de nivelul solului.

Liniile - traseu se ramnifică şi coboară în zona punctelor de oprire intens circulate, care vor avea acces uşor, fie de la nivelul străzii ce are corespondent traseul, fie în incinta marilor centre comerciale, a gărilor, a terminalelor de aeroporturi, sau alte pucte pe care municipalitatea le va stabili.

Dacă proiectul va fi votat de consilierii generali, municipalitatea va aplica pentru obţinerea fondurilor, urmând să primească un răspuns în luna iunie 2013.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro