Marţi, 19 martie 2024 - 11:18:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Paşi importanţi spre reunificarea României


23 septembrie 2015

Unioniştii au cerut,  în cadrul unui miting, la Neptun, unde s-a desfăşurat reuniunea de Guverne România – Republica Moldova, adoptarea de urgenţă a unei agende clare a Unirii până în 2018, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică şi socială a Republicii Moldova.

Militanţii pentru Unire, veniţi din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, au înaintat revendicările referitoare la agenda Reunificării, anunţând că vor continua manifestaţiile stradale până la soluţionarea acestora.

Aceştia au discutat cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, şi cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu-Marian Pop. Discuţiile au durat o oră şi au vizat revendicările prioritare ale unioniştilor.

,,Să nu uităm că am fost despărţiţi prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov. Cerem anularea consecinţelor şi reîntregirea paşnică a poporului de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

George Simion a mai afirmat, citat de Agerpres: “Scopul nostru este unirea dintre cele două state. De la cele două guverne dorim astăzi stabilirea unei agende clare pentru unire până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a românilor. Pe această agendă a Unirii pe care o solicităm vrem să fie introduse obligatoriu trei puncte: interconectare energetică, atât cu gaze cât şi cu electricitate, o singură monedă în România şi în Republica Moldova şi o politică externă şi de apărare comună. Astea sunt solicitările noastre şi vrem să le exprimăm în faţa miniştrilor din ambele state româneşti”.

De asemenea, Simion a menţionat şi faptul că una dintre revendicările centrale ale unioniştilor, şi anume interconectarea energetică a României şi Republicii Moldova, “şi-a găsit soluţionarea încă în şedinţa Guvernului, iar noi doar am fost informaţi că ea se va implementa. Această revendicare se regăseşte şi în proclamaţia 100 adoptată la Marşul lui Ştefan cel Mare, la Ploieşti”.

În acest sens, ministrul Economiei de la Bucureşti, Mihai Tudose a prezentat în şedinţa interguvernamentală scrisori de intenţie din partea companiilor Transelectrica şi Transgaz de implicare în procesele de privatizare şi dezvoltare în Republica Moldova.

Liderul Acţiunii 2012 mai a spus, de asemenea, că s-a căzut de acord şi în privinţa unor eforturi comune ale autorităţilor de cele două maluri ale Prutului pentru ca televiziunile româneşti să aibă mai mult acces în Republica Moldova, care se confruntă în prezent cu o veritabilă blocadă media a televiziunilor în limbă rusă.

“Dorim adoptarea unei monede unice şi administrarea ei de către Banca Naţională a României, precum şi o singură politică externă şi de apărare”, a precizat Anatol Ursu, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei.

La miting, unioniştii au fluturat steagrui tricolore şi au scandat sloganuri precum „Basarabia e România!” , „Vrem Unirea!”, „DNA, treci Prutul!”, „Politică externă comună”, „Bucureşti şi Chişinău, două inimi româneşti”.

Mesajele lui Victor Ponta şi Valeriu Streleţ

Premierul României, Victor Ponta, le-a spus unioniştilor că apreciază „ideile frumoase şi idealurile pe care le au tinerii atât de pe o parte, cât şi de pe cealaltă parte a Prutului”.

„Ştiu că au fost astăzi aici şi tineri unionişti şi tineri care vor reforme şi nu pot decât să-i apreciez pentru asta pentru că în mersul unui popor e nevoie de cei care gândesc pe un termen foarte lung şi de cei care gândesc în sensul idealurilor noastre. Noi suntem prim-miniştri azi şi trebuie să avem grijă azi de ceea ce se întâmplă în ţările noastre şi putem rezolva împreună problemele cu care ne confruntăm în acestă perioadă dificilă. Aşa ne facem datoria şi pentru cei care aşteaptă acţiuni de la noi azi, dar şi pentru cei care cred în viitorul nostru comun„, le-a declarat Ponta.

La rândul său, Valeriu Streleţ, şeful Executivului de la Chişinău, le-a precizat: „Este un crez al meu personal, este un crez al Guvernului pe care îl conduc şi cred eu că este şi un crez al tinerilor care înţeleg că au venit să ne însoţească în acestă vizită de lucru. Fiecare are viziunea sa alături de acest proces. Eu cred în viitorul european al Republicii Moldova alături de România„.

,,Uniţi salvăm Republica Moldova!”, ,,Unire – acum cu România!”, ,,Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”, ,,Unire!”, ,,România”, ,,Jos hotarul de la Prut!”, au fost câteva dintre mesajele scandate de participanţii la marşul Tinerilor Moldovei, desfăşurat sâmbăta trecută din Piaţa Marii Adunări Naţionale spre compania publică a audiovizualului din Republica Moldova, TeleRadio Moldova. Cu steaguri tricolore şi sticle de plastic umplute cu pietricele, ţinând ritmul scandărilor, manifestanţii au condamnat cenzura instalată la postul Moldova 1 şi au solicitat reflectarea echidistantă şi corectă a evenimentelor care au loc în Republica Moldova. De asemenea, protestatarii au cerut să le fie oferit spaţiu de emisie la postul public de televiziune pentru a vorbi despre singura soluţie pentru salvarea Republicii Moldova şi asigurarea bunăstării tuturor cetăţenilor moldoveni: unirea cu România.

SURSA: InfoPrut.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro