Luni, 22 ianuarie 2018 - 4:26:38
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Legea TVA Split, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis


28 decembrie 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, a anunţat, miercuri, Administraţia Prezidenţială.

Iohannis, a semnat miercuri, 27 decembrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.

Ordonanţa Split TVA a fost adoptată de Parlament cu mai multe modificări faţă de forma iniţială a Guvernului, iar în forma în care a ajuns la preşedinte pentru promulgare se stabileşte că plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele în insolvenţă şi pentru cele care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon (la finele anului 2017 şi apoi începând din ianuarie 2018), fiind exceptate firmele neînregistrate în scop de TVA şi instituţiile publice.

Perioada de achitare a datoriilor a fost extinsă cu 30 de zile, iar pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA au fost majorate de zece ori.

Guvernul stabilise ca plata defalcată a TVA să fie opţională de la 1 octombrie şi obligatorie de la 1 ianuarie, dar senatorii au stabilit însă că sistemul va fi obligatoriu doar pentru firmele în insolvenţă şi pentru cele cu datorii la TVA. Senatul a mai stabilit că firmele cu întârzieri la plata TVA introduse automat în sistemul split vor avea dreptul să renunţe la aplicarea acestui mecanism doar după 6 luni de la data în care nu se mai află în situaţia de a avea restanţe. Cele care optează benevol pentru acest sistem pot ieşi din mecanism doar la sfârşitul anului fiscal, dar nu mai devreme de 1 an.

La rândul lor, deputaţii au amendat, ordonanţa, majorând de zece ori pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA. Astfel, pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei, în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei, în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalţi contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.

Deputaţii au majorat şi cu câte 30 zile termenele de achitare a obligaţiilor restante la TVA.  Totodată, în forma finală a noului sistem, firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA şi instituţiile publice sunt exceptate de la a efectua plăţi într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relaţii comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA.

Potrivit datelor oficiale, de această modificare ar putea beneficia 1,2 milioane de persoane impozabile care nu sunt plătitoare de TVA, în timp ce obligaţia de a plăti într-un cont distinct, în relaţia cu firmele din sistemul split TVA, va reveni în cazul a aproximativ 350.000 de firme înregistrate în acest scop, potrivit News.ro.

Deputaţii au exceptat totodată de la aplicarea split TVA următoarele cazuri: a) în situaţia în care plata nu este efectuată direct de beneficiar către furnizor/ prestator; b) în situaţia în care plata este efectuată în natură; c) în situaţia în care plata este efectuată prin compensare; d) în situaţia plăţilor efectuate cu card bancar sau sumelor puse la dispoziţie prin cont escrow; e) prin finanţarea acordată de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare prin preluarea creanţelor, respectiv prin operaţiuni de factoring. Deputaţii stabiliseră iniţial, la propunerea Camerei Consultanţilor Fiscali, că vor putea fi debitate conturile de TVA nu doar cu taxa achitată în contul de TVA al furnizorului/ prestatorului, aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, respectiv cu TVA achitată la bugetul de stat, ci şi cu plata altor obligaţii bugetare. Camera Deputaţilor a adoptat un nou amendament - conturile de TVA vor putea fi debitate exclusiv cu taxa achitată în contul furnizorului/prestatorului, aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii, incluzând avansul, respectiv cu TVA achitată la buget, dar fără alte obligaţii bugetare.

Ordonanţa Guvernului stabilea că persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul. Deputaţii au stabilit că de această facilitate vor beneficia şi după 1 ianuarie 2018, întreg anul, şi persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului plăţilor defalcate a TVA în anul 2017.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(246 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam visator si sa aveti tendinta de a neglija probleme importante sau care nu suporta amanare. Nu este momentul sa incepeti noi activitati, din cauza ca deciziile pe care le luati ar putea fi neinspirate sau chiar eronate. Ar fi bine sa profitati de ajutorul pe care vi-l ofera o persoana apropiata. taur Este de asteptat sa beneficiati de o creativitate deosebita, mai ales in domenii artistice.Puteti avea idei originale, ingenioase, pentru rezolvarea unor probleme profesionale sau de afaceri.Sfaturile unei rude mai in varsta va pot ajuta sa evitati o incurcatura financiara. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti vizita unor prieteni de familie, in compania carora puteti petrece cateva ore relaxante.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca azi nu sunteti prea comunicativ, asa ca ar fi bine sa evitati intalnirile de afaceri. De asemenea, eastrolog.ro va sfatuieste sa amanati deciziile importante in domeniul financiar. Este recomandabil sa va ocupati de activitati relaxante si sa petreceti mai mult timp impreuna cu cei drag rac Aveti sanse de succes in toate activitatile legate de camin, dar si in societate. Este o zi buna pentru a face planuri de viitor. Ideile dumneavoastra sunt apreciate atat de partenerul de viata, cat si de partenerii de afaceri. Va sfatuim sa evitati speculatiile de orice fel.
LEU FECIOARĂ
leu Parcurgeti o perioada favorabila creativitatii si inventivitatii. Pentru rezolvarea problemelor dificile, va sugeram sa incercati metode si idei originale.Capacitatea creativa de care dispuneti azi va indeamna sa incepeti o activitate noua. Aveti toate sansele de reusita in plan intelectual, dar si in viata sentimentala. Ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante si sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti mai sensibil decat de obicei, iar relatiile cu anturajul ar putea fi usor tensionate. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent si sa nu faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le veti putea respecta. Ar fi bine sa va dedicati timpul liber unor activitati creative.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In viata dumneavoastra ar putea avea loc schimbari importante, care va vor aduce multe satisfactii. Activitatea intelectuala intensa si puterea creativa de care dispuneti azi contribuie la succesul dumneavoastra pe plan social. In partea a doua a zilei s-ar putea sa aveti de luat o decizie in legatura cu relatiile sentimentale. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion In prima parte a zilei sunteti plin de optimism si dispuneti de o creativitate deosebita. Aveti toate sansele sa va faceti remarcat prin talentul artistic. Dupa-amiaza este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana consacrata intr-un domeniu creativ, care ar putea juca un rol important in cariera dumneavoastra. Nu neglijati relatiile cu persoana iubita!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se intrevede o zi agitata, cu multe probleme de rezolvat, dar creativitatea si ingeniozitatea va ajuta sa duceti totul la bun sfarsit. Astazi puteti avea realizari frumoase in plan financiar. Daca va stapaniti nervozitatea cauzata de oboseala, relatiile cu partenerul de viata pot fi foarte bune. capricorn Aveti sanse de reusita in tot ce faceti azi. Este un moment excelent pentru a sustine examene, lucrari artistice si proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga armonios. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie problemelor cu care se confrunta membrii mai tineri ai familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In plan profesional sau in afaceri, este posibil sa va confruntati cu un blocaj, probabil din motive financiare. Daca reusiti sa va puneti la lucru imaginatia si inventivitatea, puteti face rost de suma necesara. Dupa-amiaza s-ar putea sa suferiti o dezamagire in plan sentimental, care, insa, nu va afecteaza prea mult. Va sfatuim sa evitati calatoriile lungi. pesti Este o zi buna pentru a face planuri de viitor si pentru a va va afirma in plan social prin initiative originale. Relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Va sfatuim sa nu va pripiti in luarea deciziilor importante
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro