Vineri, 26 aprilie 2024 - 9:44:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Comerţ liber între SUA şi Uniunea Europeană


20 martie 2014

Se negociază cel mai mare acord comercial de comerţ şi investiţii din istorie, denumit TTIP.

 Camera de Comert si Industrie Prahova si Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti au organizat miercuri, 19 martie 2014,  la sediul CCI Prahova din Ploiesti, o intalnire de lucru cu   Kimberly A. BENSON - vicepresedinte al CANGE INTERNATIONAL din San Diego,  reputat specialist american in domeniul exportului, marketingului si internationalizarii.

Aflată  in România pentru o scurta vizită de trei zile, in cadrul unui turneu european, care a mai cuprins Belgia si Polonia, dna Benson a prezentat, cu ocazia intalnirilor avute, avantajele Acordului Comercial UE – SUA, cunoscut sub numele « Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii – TTIP ».

Intâlnirile din România ale lui Kimberly Benson au avut loc la Bucuresti – cu reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) si cu reprezentantii mediului universitar – si la Ploiesti, la sediul CCI Prahova - cu reprezentantii comunitatii de afaceri prahovene si cu cei ai administratiei publice judetene si municipale.

La evenimentul de la Ploieşti, distinsul oaspete american a fost insotit de importanti oficiali ai Ambasadei SUA in România, între care  Susan Garro - consilier economic si şef adjunct misiune, Ravi Buck – secretar economic, Marina Nicolaescu – senior economic specialist.

Prezentarea lui Kimberly Benson, realizată din perspectiva unui expert în probleme de export, dar si a unui antreprenor deţinător al unei companii de tip IMM, a evidentiat avantajele generale pe care Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii, aflat in acest moment in curs de negociere, le va aduce economiilor ţărilor implicate in acest acord, dar, in primul rând IMM-urilor americane si celor din Uniunea Europeană, odata cu armonizarea standardelor si a reglementarilor aplicate si cu eliminarea barierelor vamale. Un alt aspect foarte important legat de aceasta tematică, evidentiat de înaltul oaspete american a fost acela că absolut toate domeniile de activitate legate de industrie si servicii, prin armonizarile pe care le vor cunoaste la nivelul normelor si standardelor, vor fi in egală măsură esentiale pentru conturarea unei piete comune euro-americane care, prin efectul liberalizării comertului si investitiilor, va determina o importantă crestere economică si crearea de noi locuri de muncă.

Expunerea expertului american pe probleme de export a fost apreciată de reprezentanţii celor 30 companii prahovene prezente la întâlnire, care au intâmpinat mesajul continut de aceasta problematica de mare actualitate, cu intrebari legate de aspecte care derivă din domeniile de activitate reprezentate de firme respective. Câteva dintre temele dezbatute s-au referit la prioritatile cuprinse in acest acord si care se răsfrang in mod direct asupra IMM-urilor, efectele acordului asupra unor sectoare de activitate de tip servicii – inginerie, analize – avantajele care vor decurge din acord, in legătură cu comertul cu state terţe, impactul acordului in ceea ce priveste prezenta comercială masivă a Chinei la nivel mondial, includerea in acord a unor prevederi legate de acordarea vizelor pentru libera circulatie a cetăţenilor, posibilitatea derulării de parteneriate public-private intre România si SUA, urmare a semnarii acestui acord.

Intâlnirea tip dezbatere a fost urmată de o conferintă de presă, in cadrul căreia reprezentantii mass-media locale, regională si natională au discutat  cu oficialii Ambasadei SUA la Bucuresti si cu presedintele CCI Prahova pe marginea parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii si – colateral - pe tema impactului evenimentelor din Ucraina, asupra economiei româneşti.

Preşedintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu, a subliniat faptul că acest eveniment este o premieră pentru comunitatea de afaceri prahoveană, care se bucură de o binemeritată recunoaştere internaţională, inclusiv din partea reprezentanţilor Ambasadei SUA în România.

La rândul său,  Benson a ţinut să remarce faptul că, în condiţiile nou create şi stipulate în acord,  principalele beneficiare ale acestui parteneriat translatlantic vor fi firmele mici şi mijloci.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro