Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 1:18:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un vis al lui Brâncuşi: Coloană Infinită, la New York


17 octombrie 2013

În anul 1926, când împlinise vârsta de 50 de ani, sculptorul român Constantin Brâncuşi se afla la New York, unde îşi expunea cea de-a doua personală din SUA, expoziţie care s-a bucurat de un succes enorm, aproape toate exponatele lui fiind achiziţionate.

 Cu acest prilej, într-un interviu acordat jurnalistei Flora Merrill, publicat în cotidianul New York World din 3 octombrie 1926, sub titlul „Brancusi, the Sculptor of the Spirit, Would Build Infinite Column in Park”, Brâncuşi a făcut o mărturisire caracteristică unui mare artist vizionar: “Mi-ar plăcea să-mi fac Coloana Infinită în Central Park din New York. Ar fi mai mare decât orice altă clădire, de trei ori mai înaltă decât obeliscul vostru din Washington, cu o lăţime de bază corespunzătoare – şaizeci de metri sau mai mult făcută din metal. În fiecare piramidă ar fi apartamente, iar oamenii vor locui acolo. Iar chiar sus de tot aş pune Pasărea mea - o pasăre imensă în echilibru pe vârful coloanei mele infinite.”
 Un vis al unui artist care iubea verticalitatea , opera lui urmând a avea peste 500m, cu mult peste Monumentul lui Washington – 169,294m.

Probabil că socotit prea fantezist chiar şi pentru “ţara tuturor posibilităţilor” sau din alte motive pe care nu le cunoaştem, proiectul sculptorului român nu s-a realizat, el rămânând doar un vis. Un vis care ar putea prinde viaţă, cândva, în România.  Poate nu la acea înălţime, dar undeva până într-o sută, tot s-ar putea.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro