Vineri, 26 aprilie 2024 - 7:28:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tabăra de sculptură ”Acasă, la Brâncuşi”


6 noiembrie 2013

În vreme ce locurile în care s-a născut Constantin Brâncuşi zac de mult timp uitate de autorităţi, locuitorii satului Hobiţa, împreună cu mai multe organizaţii de profil, au decis să găsească, pe cont propriu, soluţiile pentru a revaloriza această zonă cu potenţial turistic extraordinar. Astfel, cu multă muncă şi cu un gram de bunăvoinţă a fost posibil ca, timp de o săptămână, să se organizeze, în comuna Peştişani-Hobiţa, o serie întreagă de evenimente dedicate marelui sculptor român, cel mai important fiind Tabăra internaţională de sculptură în lemn (eveniment artistic privat) şi prima expoziţie de caricatură a lui Horaţiu Mălăele.

 Tabăra de sculptură a însemnat o oportunitate grozavă pentru iubitorii de artă, care au putut să-i vadă cu ochii lor pe artişti lucrând. Totodată, sculptorii care au participat la eveniment s-au declarat mai mult decât încântaţi de experienţa care li s-a oferit, în cadrul taberei având şansa să facă schimb tehnici şi să se bucure de un contact direct cu publicul. Printre ei s-au numărat Decebal Crăciun, Florin Hutium, Nicolae şi Ana Maria Negara din România, Kolumban Antal din Ungaria şi Ivan Kanchev din Bulgaria.

„Foarte faină iniţiativa. Poate tocmai pentru că a fost pe plan privat. Ne-am simţit foarte bine, am avut toate materialele asigurate, atmosfera plăcută, peisaj frumos. A fost interesant, am cunoscut oameni, am legat prietenii, am schimbat tehnici.” (Kolumban Antal - Ungaria).

 "Din punctul meu de  vedere aceasta tabără a fost un eveniment reuşit şi, având în vedere faptul că este la prima ediţie, a depăşit aşteptările noastre. Ne-am simţit extraordinar, organizatorii şi gazdele sunt oameni minunaţi, demni de cele mai alese cuvinte. În plus, colectivul a fost unul închegat şi, chiar din prima zi, am simţit că formăm o  adevărată echipă. În cazul de faţă a fost o placere să putem comunica, să vorbim despre proiectele  noastre sau despre sculpturile care urmau să se nască. Personal, agreez astfel  experienţe. Consider că artistul contemporan trebuie să interacţioneze cu publicul. " (Ana Maria Negara - România).

 „A fost o reuşită şi evenimentul şi-a atins scopul, mai ales că a fost primul simpozion de acest fel după 33 de ani. Artiştii au fost la înălţime. Sperăm să participăm şi anul viitor. ”(Decebal Crăciun - România).

 De dorit ca astfel de iniţiative să inspire în mod pozitiv şi să atragă după sine şi alte evenimente de tipul celui din Peştişani, iar autorităţile gorjene să aibă în vedere restaurarea şi conservarea  sculpturilor de pe malul râului de la Hobiţa. Cu atât mai mult cu cât  o bună  parte  din cei care au creat acolo, în această, sunt oameni ale căror nume au o puternică rezonanţă atât în lumea artei  româneşti cât şi în lumea artei mondiale.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro