Vineri, 26 aprilie 2024 - 11:29:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şi Găgăuzia se apropie de România


17 septembrie 2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit-o, la începutul săptămânii, pe Irina Vlah, preşedintele Comitetului Executiv (başcan) al Unităţii Teritorial-Autonome Găgăuzia (UTAG) din Republica Moldova, în calitate de membru al Guvernului Republicii Moldova, aflată în prima vizită la Bucureşti de la asumarea mandatului.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat întrevederea precedentă cu başcanul Irina Vlah – la Comrat (Republica Moldova), la 17 iunie 2015 -, în marja căreia a avut loc şi inaugurarea Centrului de informare al României deschis la Universitatea de Stat din localitate. Între timp, în cadrul Centrului au fost organizate deja primele manifestări culturale şi educaţionale, bine primite de publicul local. Programele derulate prin intermediul Centrului, inclusiv cele menite să ajute la perfecţionarea cunoştinţelor de limba română, vor fi dezvoltate şi consolidate pe mai departe, cu sprijinul partenerilor din mediul academic din România şi al autorităţilor locale din UTAG.

În cursul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că oferta de cooperare şi asistenţă a României vizează susţinerea procesului de dezvoltare socio-economică şi de modernizare a Republicii Moldova şi se adresează tuturor cetăţenilor statului vecin, indiferent de etnie. Un exemplu concret este contribuţia de 450.000 de euro oferită de România la Fondul Voluntar privind distrugerea pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase din Republica Moldova, prin care vor fi distruse şi pesticide depozitate pe raza Unităţii Teritorial-Autonome Găgăuzia.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, valenţele cooperării la nivelul autorităţilor locale, care oferă o platformă amplă, pragmatică, pentru dezvoltarea de proiecte care să vină în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului. A semnalat, în context, oportunităţile de cooperare, cu co-finanţare europeană, care se deschid în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. De asemenea, a îndemnat autorităţile locale din UTAG să impulsioneze contactele cu parteneri din România, pentru promovarea în comun de proiecte care să poată primi susţinere în cadrul asistenţei mai largi oferite de România Republicii Moldova.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro