Marţi, 26 septembrie 2017 - 6:44:05
EUR
EURO = 4.5965 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.867 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Regionalizarea României şi modelul polonez


30 martie 2013

Implementat corespunzător, modelul polonez de regionalizare ar putea aduce o lungă perioadă de prosperitate României. Un asemenea proces implica însă reformarea totală a sistemului de fonduri europene şi introducerea unui concept nou în administraţia românească: meritocraţia.

România va fi împărţită în opt regiuni de dezvoltare, iar procesul va începe chiar din acest an. Deşi ne aflăm în cel de-al doisprezecelea ceas, prea puţine aspecte se cunosc despre atribuţiile unui nou nivel administrativ: regiunea.

Proiecte similare implementate în alte ţări europene au fost dezbătute de-a lungul mai multor ani. În Franţa, discuţiile au început în anii '50, iar procesul a înaintat cu paşi, reforma teritorială având loc în 1992. În Polonia, implementarea proiectului a fost rapidă, însă toată lumea ştia ce are de făcut: doar dezbaterile au durat trei ani.

Polonia este considerată un model de succes în procesul de organizare administrativă, datorită ratei ridicate de absorbţie a fondurilor europene, posibilă prin rolul pe care l-au jucat unităţile teritoriale de autoguvernare.

Înainte de regionalizare, tara cuprindea 49 de regiuni administrative de talie medie şi 2800 de comune, o împărţire administrativ-teritorială asemănătoare cu cea a României: 41 de judeţe şi 2700 de comune. De notat este faptul că Polonia este mai mare totuşi cu aproximativ o treime, atât că suprafaţă, cât şi ca număr de locuitori.
Aflată sub auspiciile regimului comunist, administraţia poloneză a înfruntat probleme similare cu ale noastre, chiar dacă sistemele sunt diferite (România important modelul administraţiei franceze): atât administraţia centrală, cât şi cea locală erau extrem de centralizate şi politizate, sub dominaţia directă a ministerelor.

Discuţiile despre descentralizare au început încă din 1990, însă reforma propriu-zisă a avut loc în 1999. Polonezii spun că regionalizarea a fost lovitura de graţie împotriva comuniştilor din sistem. Din acest moment, nu au mai reuşit niciodată să preia controlul în teritoriu.

În România, descentralizarea s-a realizat până acum "doar pe hârtie", după cum subliniază chiar un proiect de regionalizare al USL. Pe de o parte, aparatul administrativ central ia fonduri din judeţe şi le redistribuie discreţionar, iar pe de altă parte, Consiliile judeţene primesc atribuţii fără a avea puterea necesară de a le susţine. Administraţia românească suferă în continuare de bolile comunismului: lipsa de eficientă, corupţie şi politizare.

Regionalizarea: marea şansă a economiei polonezeÎn 1999, Polonia a implementat proiectul de reorganizare administrativ-teritorială pe trei niveluri: 16 voievodate, corespunzătoare celor 16 regiuni NUTS 2, 379 de districte şi 2478 de comune, care funcţionează pe principiile descentralizării şi autoguvernării. Totuşi, spre deosebire de Polonia, proiectul de regionalizare a României prevede un aparatul administrativ mai mic, cu doar opt regiuni NUTS, 41 de judeţe (corespondentele districtelor) şi 2700 de comune.

NUTS reprezintă un sistem unitar de diviziune şi raportare a statisticilor regionale ai este compus din mai multe niveluri. România se împarte în patru regiuni NUTS 1, opt regiuni NUTS 2 şi 42 de regiuni NUTS 3. În România, o regiune NUTS 2 cuprinde 2,693 milioane persoane, asemănătoare ca dimensiuni cu: Polonia (2,383 mil. persoane) sau Franţa (2,455 mil. persoane).

Comunele şi districtele reprezintă unităţi de guvernare locală, iar voievodatele sunt unităţi de conducere, responsabile de executarea politicii regionale, la fel cum prevede şi proiectul românesc de regionalizare. Ele au parlament local (un corespondent pentru Camera reprezentanţilor locali) şi consiliu executiv (corespondent pentru Consiliul Regional) condus de un preşedinte.

România mai doreşte Curte de Apel Regionala şi înfiinţarea unui Consiliu Economic şi Social regional cu rol consultativ, alcătuit din principalele categorii socio-economice, care să funcţioneze după modelul francez. Consultarea CES va fi obligatorie.

În schimb, voievodatele poloneze au autonomie normativă, putând emite reguli proprii în privinţa funcţionarii sistemelor pe care le administrează (de exemplu, pot impune programa şcolară proprie). O astfel de libertate este puţin probabilă în România, în condiţiile unei culturi a statului unitar şi a relaţiei tensionate cu Harghita şi Covasna.Ce înseamnă gospodărirea bugetuluiRegiunile poloneze au autonomie financiară. Practic, polonezii au suprapus proiectul de regionalizare direct pe cerinţele Uniunii Europene. Au negociat programe operaţionale pentru fiecare dintre cele 16 regiuni, care au puterea de a negocia direct cu Comisia Europeană. Ministerul Dezvoltării Regionale participa la aceste discuţii dar nu dictează direcţii. În exerciţiul bugetar 2007-2013, 25% din fondurile de coeziune au fost gestionate la nivel regional.

Pe lângă faptul că unităţile teritoriale de autoguvernare, create în urma descentralizării, gestionează o parte din impozitele încasate, ele au reprezentat cel mai mare grup de beneficiari ai fondurilor UE. Astfel, comunele au fost promotoarele proiectelor europene, beneficiind de infrastructură de bază.

În 2004, când Polonia s-a alăturat Uniunii Europene, PIB-ul pe locuitor se află sub media europeană, se arăta într-un document UE. În 2007, PIB-ul pe locuitor crescuse cu o treime, iar rata de angajare de la 51%, la 57%.

O asemenea performanţă a fost posibilă cu ajutorul profesioniştilor. În perioada 2004-2006, personalul Ministerului Dezvoltării Regionale s-a schimbat o dată la şase luni, că în final, Guvernul să decidă creşterea salariilor la nivelul pieţei, pentru a atrage cei mai buni specialişti.

Şi în România regiunile vor dispune de buget propriu, format taxe şi impozite, fonduri europene şi fonduri de coeziune de la bugetul central, dar proporţia lor nu a fost încă stabilită. Guvernul va gestiona doar proiecte naţionale, toate celelalte fiind transferate către regiuni (inclusiv fondurile din cadrul POS-urilor: mediu, resurse umane, administraţie, transporturi etc.), prin creşterea rolului Autorităţilor de Dezvoltare Regională (ADR).De la regionalizare poloneză la succes polonezÎn Polonia n-au mers toate perfect. Suprabirocratizarea, luptele politice şi o insuficienţă comunicare pe verticală, între guvern şi instituţiile regionale şi locale sunt doar câteva dintre problemele de care s-au lovit polonezii.

În perioada 2004-2006, odată cu creşterea economiei pe baza fondurilor europene, au crescut şi disparităţile economice între regiuni, fenomen care deja se resimte şi în România, în ciuda nivelului de absorbţie incomparabil. Circa 33 de oraşe poloneze au intrat în declin, în urma stabilirii noilor capitale regionale, care au format noi centre ale dezvoltării economice.

Însă dezvoltarea economică generată de raţă înaltă de absorbţie a fondurilor europene a eclipsat toate aceste neajunsuri. Cheia succesului în regionalizarea Poloniei a fost acordarea unui rol central în administraţie, sistemului de fonduri europene.

Polonezii nu s-au ferit de parteneriatele public-private (PPP), au renunţat la nepotism în favoarea competitivităţii sectorului public şi n-au lăsat loc de interpretări în distribuţia competentelor între regiuni, districte şi comune. Sunt măsuri care s-au dovedit de succes pentru îmbunătăţirea cadrului de guvernare multi-nivel şi a politicii de dezvoltare regională.

Vestea proastă este că la nivel regional, România nu excelează la niciunul din aceşti factori. Capacitatea administrativă slabă la nivel local şi regional a fost raportată adesea în statisticile internaţionale, drept factor major pentru gestionarea slabă a fondurilor europene

Sursa: www.business24.ro/


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(272 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti excesiv de sensibil si sa resimtiti o stare de confuzie. Nu este exclus ca relatiile cu cei din jur sa se tensioneze din cauza unor neintelegeri.Va recomandam sa amanati deciziile importante, care pot avea implicatii serioase in activitatea profesionala sau in afaceri. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane apropiate, pentru ca se pare ca intuitia nu va poate fi de mare ajutor azi. taur S-ar putea sa deveniti irascibil din cauza ca nu reusiti sa terminati la timp o lucrare importanta. Tinand cont ca va lipseste simtul practic, eastrolog.ro va recomanda sa amanati activitatile dificile si sa va limitati la chestiuni de rutina.Se pare ca oboseala acumulata va reduce capacitatea de concentrare. Va sfatuim sa va relaxati si sa petreceti mai mult timp impreuna cu persoana iubita.
GEMENI RAC
gemeni S-ar putea sa fiti nevoit sa cumparati un obiect de valoare pentru camin. Ar fi bine sa va consultati cu familia si sa nu va grabiti sa luati o decizie azi.Este recomandabil sa amanati rezolvarea problemelor dificile, fiindca exista riscul sa faceti greseli de neatentie.Relatiile cu persoana iubita ar trebui sa fie foarte bune. Aveti posibilitatea sa petreceti momente romantice si sa faceti o scurta calatorie impreuna rac In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti deosebit de sensibil si sa nu va puteti concentra, riscand sa nu luati cele mai bune decizii. Va recomandam sa evitati activitatile dificile, care necesita putere de concentrare, precum si deciziile privind investitiile. Puteti sa va ocupati de chestiuni de rutina. Ar fi bine sa acordati mai mult timp odihnei si relatiei cu persoana iubita.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa fiti indispus din cauza unor dificultati financiare. Puteti sa cautati solutii, dar nu este recomandabil sa luati azi o decizie.Va sfatuim sa amanati discutiile importante in plan profesional sau in afaceri, fiindca exista riscul unor neintelegeri cu consecinte mai mult sau mai putin grave pe termen lung.In relatiile cu prietenii si cu familia ar fi bine sa evitati controversele si sa fiti cat mai diplomat fecioara In prima parte a zilei se pare ca sunteti indispus sau resimtiti o stare de confuzie si riscati sa tensionati relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri.Nu este o zi buna pentru a incepe un proiect nou sau pentru a negocia conditiile unui parteneriat.Relatia cu persoana iubita poate decurge fara probleme deosebite daca aveti grija sa fiti diplomat si sa evitati subiectele de conversatie care pot conduce la cearta
BALANŢĂ SCORPION
balanta Daca incepeti ziua cu o stare de indispozitie si cu dificultati de concentrare, nu este cazul sa va ingrijorati: este efectul configuratiei astrale de azi.La locul de munca sau in afaceri, o persoana cu autoritate ar putea incerca sa isi impuna punctul de vedere. Va sfatuim sa nu provocati o controversa, fiindca exista riscul sa se ajunga un conflict cu consecinte pe termen ung.Pentru a trece cu bine de aceasta zi destul de dificila, eastrolog.ro va recomanda sa fiti flexibil si sa aveti rabdare scorpion Inainte de amiaza s-ar putea ca un eveniment neprevazut sa va oblige sa va schimbati programul stabilit pentru azi.Este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana care are experienta in domeniul dumneavoastra de activitate si ar putea sa va fie de ajutor in viitor. Va recomandam prudenta si diplomatie.Se intrevede o seara placuta in compania unor persoane apropiate.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa nu fiti in apele dumneavoastra si sa nu va simtiti instare de efort intelectual. Cauza ar putea fi oboseala acumulata in ultima vreme, dar si contextul astral destul de dificil.Va sfatuim sa va limitati la activitati simple, de rutina, si sa va odihniti mai mult.Daca sunteti invitat la o reuniune cu persoane apropiate, ar fi bine sa profitati de ocazie, dar avand grija sa evitati excesele capricorn Contextul astral al zilei v-ar putea induce o stare de nervozitate din cauza careia exista riscul sa provocati o cearta cu un coleg de munca sau un partener de afaceri. Va recomandam prudenta si stapanire de sine.In a doua parte a zilei sunt sanse sa va regasiti calmul dumneavoastra obisnuit si aveti posibilitatea sa rezolvati cateva chestiuni de rutina.Puteti petrece o seara relaxanta in compania partenerului de viata
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil ca simtul practic si capacitatea de concentrare sa fie diminuate. Ar fi bine sa amanati activitatile dificile si deciziile importante.A doua parte a zilei este favorabila calatoriilor scurte in interesul familiei.Astazi, cel mai bun mod de a va relaxa mental ar fi o activitate care presupune efort fizic moderat. pesti La locul de munca sau in afaceri, s-ar putea sa aveti de finalizat o activitate importanta la care lucrati de mai mult timp. Ar fi bine sa nu va grabiti si sa aveti grija sa evitati o cearta cu un coleg sau cu un asociat.In a doua parte a zilei este posibil sa primiti o veste despre o persoana apropiata.Daca trebuie sa plecati la drum, va sfatuim sa verificati cu mare atentie actele si bagajele
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 septembrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro