Vineri, 26 aprilie 2024 - 1:10:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Turcia este pe cale de a trece la dictatură


16 septembrie 2013

Un foarte încrâncenat poliţist turc îşi îndreaptă pistolul de gaze lacrimogene spre ochii unei manifestante cu mâinile goale, înveşmântate simplu, într-o rochie roşie, aflate la doar câţiva paşi de el. Pleoapele tinerei femei devin ţinta unui şuvoi de gaze lichide, gaze ţâşnind sub presiune din furtul represiunii.

Süddeutsche Zeitung din München a reprodus recent celebra imagine care a făcut înconjurul lumii, documentând brutalitatea ieşită din comun a aparatului represiv al guvernului islamist de la Ankara, în frunte cu Tayyp Recep Erdogan.

În Turcia brutalităţile poliţiei continuă, ca şi protestele care au izbucnit în forţă după uciderea de către forţele de ordine a unui manifestant, de numai 22 de ani.  În reacţie la protestele pe care le-a iscat peste tot în ţară omorârea lui şi în răspăr faţă de relatările clare şi fără echivoc ale martorilor oculari, poliţia regimului islamist condus de Erdogan a pus în circulaţie o versiune proprie. Potrivit ei, tânărul ucis ar fi "căzut" de pe un acoperiş de unde ar fi "aruncat cu pietre în poliţişti".

Credibilitatea premierului Erdogan şi a autorităţilor islamiste din subordinea sa tinde spre zero. După afacerea "Ergenekon", un proces mamut, comparat de mulţi cu o gigantică farsă judiciară de tip stalinist, care, în baza unor acuzaţii de conspiraţie a durat ani la rând, dar n-a avut mai nimic în comun cu principiile unui stat de drept, regimul de la Ankara a reuşit să rupă gâtul opoziţiei anti-islamiste.

Pretextând că ar încerca să impună "democraţia" şi "modernizarea", căreia i s-ar fi opus militarii şi forţele seculare, kemaliste, conducerea ţării a izbutit, potrivit criticilor ei, nu doar să decapiteze armata, ci şi să pună botniţă presei.

Sub impactul noii legi "anti-teroriste", numărul ziariştilor şi scriitorilor arestaţi şi încarceraţi a crescut permanent, în ultimii ani, iar intimidarea intelectualităţii laice, denigrate sistematic, a luat proporţii fără precedent.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro