Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 7:02:14
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Corala I.Cr. Danielescu Ploieşti, ”vioara întâi” la Festivalul de Muzică Corală Reşiţa


1 octombrie 2013

Unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Banatul de Munte s-a încheiat duminică, 29 septembrie, la Reşiţa. Este vorba de Festivalul Internaţional de Muzică Corală, ediţia a II-a. Aşteptat cu interes după succesul de anul trecut, Festivalul Coral, organizat de  Asociaţia Culturală Reşiţa Română, Consiliul judeţean Caraş Severin şi Primăria Reşiţa s-a desfăşurat, timp de trei zile, pe scena Palatului Cultural Reşiţa. Ediţia din acest an a Festivalului a fost a fost una cu ”greutate”, datorită prezenţei celebrei corale ”Ioan Cristu Danielescu” a Casei de Cultură a Sindicatelor Ploieşti (dirijor, maestrul Valentin Gruescu), alături de Corurile ”Emil Monţia” Arad,  Bisericii Baptiste,”Lira”, ”Menestrelul” – toate din Reşiţa şi ”As” din Vârşeţ (Serbia).

”Datorită performanţelor şi renumelui său, Corala dumneavoastră (I.Cr.Danilescu Ploieşti – n.a.)  a fost programată să evolueze la închiderea Festivalului.”, se menţiona în invitaţia de participare primită. O recunoaştere binemeritată, cunoscându-se faptul că, la ora actuala, Corala ”I.Cr. Danielescu” este una dintre cele mai bune din ţară, evoluţiile sale fiind remarcate atât pe scena Festivalului Internaţional ”George Enescu”, cât şi în numeroase alte concerte pe mari scene europene. Repertoriul ales de conf.dr. Valentin Gruescu pentru acest Festival a cuprins 10 piese : Psalm 102 (monod pslt.) de Nectarie Frimu, Concert 1(partea I) – Gavriil Musicescu, Il Bianco Cigno – Jacob Arcadelt, Ploaia – Miroslav Hronek, Hallelujah – Randal Thompson, The Battle of Jerricho – Moses Hogan, Trei valsuri – Vasile Timiş, Ce ai de gând – Vasile Măniceanu, Sarii Mândră – Vasile Spătărelu, Flăcăruia – Radu Paladi.

Fericit de aplauzele prelungite ale publicului, maestrul Valentin Gruescu a declarat :” Am fost onorat de invitaţia de a participa la acest prestigios festival, Banatul având o îndelungată tradiţie în fanfare şi muzică corală. Ne-am bucurat, de asemenea, că aici am cunoscut oameni şi tradiţii noi, cărora am încercat să le oferim o muzică de calitate prin Corala noastră, care a împlinit peste patru decenii de activitate. Ca şi reputatul director al Casei de cultură din localitate, Horaţiu Vornica, sărbătorit cu ocazia ieşirii sale la pensie, căruia i-am oferit o Diplomă de Excelenţă din partea noastră, o Diplomă asemănătoare primind şi din partea conducerii Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor : Eugen Luha – director general,  prof. Ioan Cristea – secretar general, Constantin Sârbu – consilier , Ioan Bălcinoiu – consultant artistic. La Reşiţa am primit şi o invitaţie din partea ”aşilor” din Vârşeţ, pe care ne vom strădui s-o onorăm în preajma Crăciunului”.

Din noianul de elogii la adresa Coralei ploieştene spicuim doar câteva : ”Mare Corală, excepţional dirijor ! (Eugen Luha) ; „Corala din Ploieşti ne-a impresionat printr-un repertoriu dificil şi variat, având la pupitru un adevărat magician, I.Cr.Danielescu reuşind să se ridice mult peste media Festivalului”( N.Vlădulescu – organizatorul Festivalului) ; ”Ce spectacol ne-a oferit, în această seară, corala din Ploieşti ! Am asistat la un regal de muzică corală. Felicitări membrilor Coralei, felicitări maestrului Gruescu !” (Prof.dr. Doina Frigură Iliasă) ; ”Festivalul Internaţional de Muzică Corală din acest an s-a dovedit a fi, prin calitatea muzicii şi a interpretării, o palmă dată tuturor acelora care contestă activitatea caselor de cultură, aplauzele spectatorilor, care au umplut sala până la refuz fiind încă o dovadă că trebuie să continuăm. Nu pot să nu mărturisesc că spectacolul oferit de corul din Ploieşti a fost unul divin, pe care nu-l poţi uita uşor. Ne-am bucura dacă am putea revedea Corala din Ploieşti şi la Concertul de Crăciun, pe care ne dorim să-l organizăm aici, inclusiv la Vârşeţ, în Serbia” (Marian Apostol – directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Reşiţa) ; „Această a doua ediţie a Festivalului a crescut mult în maturitate, calitate şi diversitate. Ceea ce face Asociaţia Culturală  Reşiţa Română, organizând acest festival, este surprinzător şi minunat. Am asistat la o serie de spectacole de o calitate şi profunzime emoţionante”( Doru Morariu- dirijorul corului Filarmonicii ”Gavriil Musicescu” Iaşi) ; ”Ediţia a II-a a Festivalului de Muzică Corală a fost un mare succes, atât prin calitatea spectacolelor - cu Ploieştiul în prim plan – cât şi prin prezenţa numeroasă a publicului, sensibil la muzica corală. Este o mare diferenţă între a asculta un concert coral pe viu, faţă de cel înregistrat şi difuzat la radio, televiziune sau pe un CD. Comparabil cu un spectacol sportiv, de fotbal sau handbal să zicem, văzut din tribună. Este un spectacol viu şi atractiv, unde calitatea muzicii şi emoţia se transmit direct” (Nicolae Plujar – preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română”).

Conducerea Casei Sindicatelor Ploieşti mulţumeşte, pe această cale, dnei Martha Mocanu, director general al firmei BES România SRL, care a suportat costul transportului Coralei cu autocarul la Reşiţa.

 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro