Vineri, 26 aprilie 2024 - 8:00:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ponta anunţă că donează o parte din salariu


30 iulie 2015

Primul ministru Victor Ponta anunţă că face „un gest simbolic”, în urma „faimoasei ordonanţe” de mărirea a salariilor unor înalţi demnitari.

Gestul său vine după ce a acceptat mărirea salariilor demnitarilor cu cinci luni înainte de mărirea salariilor tuturor bugetarilor, aşa cum promisese. „Nu m-am răzgândit, cred în continuare că este corect că demnitarii din România (Preşedinte, preşedinţii Parlamentului, miniştrii, etc.) trebuie să aibă un salariu decent, cel puţin egal cu alţi funcţionari din subordine şi relativ asemănător cu ceea ce se întâmplă în Europa.

Dar la fel de corect este ca această mărire de salariu să fie făcută în acelaşi timp cu salariile celorlalţi angajaţi din sectorul public. Aşa că pot să mai aştept până vom adopta noua Lege a Salarizării!

În consecinţă, am luat decizia personală ca începând cu data de 1 August să donez diferenţa de salariu primită prin „faimoasa ordonanţă” către echipa de baschet a Clubului Steaua (care, anul acesta, joacă dupa mulţi ani din nou într-o competiţie europeană). Aşa am sufletul împăcat şi fac şi un gest simbolic de sprijin pentru echipa şi sportul pe care le iubesc atât de mult de peste 30 de ani!”, a precizat Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

Războiul salariilor pe Facebook

Gabriel Oprea, premier interimar în perioada în care Victor Ponta şi-a luat concediu medical pentru o operaţie la picior, a anunţat că indemnizaţiile preşedintelui, primului ministru, a preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând de luna viitoare. Guvernul a stabilit ca această creştere să fie aplicată şi miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului SGG şi celui al Cancelariei premierului.

Însă la câteva zile după ce a revenit în ţară, Victor Ponta a anunţat că anulează această decizie. „Ordonanţa cu salariile demnitarilor – eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii”, a reacţionat Victor Ponta, pe Facebook.

Iohannis: România mai are sau nu Guvern funcţional

La scurt timp, tot pe Facebook, a apărut şi reacţia preşedintelui Klaus Iohannis. „În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la iniţiativa acestuia. Subscriu ideii că remuneraţia demnitarilor trebuie să reflecte importanţa lor în stat şi că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonaţi. Aceasta este o chestiune de principiu.

Înţeleg şi reacţia oamenilor care aşteaptă performanţă din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reaşezarea întregului sistem de salarizare.

În rest, în ceea ce priveşte modalităţile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului şi Parlamentului. Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul îşi propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerenţă a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcţional”, a postat preşedintele Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro