Vineri, 26 aprilie 2024 - 3:11:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Oraşul românesc în care trebuie să îi iei şi câinelui bilet pe tramvai


16 octombrie 2015

Proprietarii de câini vor fi nevoiţi să cumpere bilete de călătorie şi animalelor, dacă vor să urce alături de acestea în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca.

Proprietarii sunt obligaţi, prin regulament, să evite circulaţia în mijloacele de transport aglomerate şi să se asigure că animalul stă la cel puţin un metru de ceilalţi călători.

„Se va considera mijloc neaglomerat acela prin care numărul de călători permite ţinerea câinelui la cel puţin un metru de ceilalţi călători. Câinele trebuie îngrijit şi educat pentru a nu provoca deranj pentru restul călătorilor”, scrie în regulamentul privind deţinerea câinilor şi accesul persoanelor însoţite de câini în municipiul Cluj-Napoca, citat de auto-bild.ro.

Acelaşi document prevede cum pot fi transportaţi câinii, în funcţie de talie.

„Câinii de talie medie şi mare vor avea lesă şi vor purta botniţă, iar câinii de talie mică vor fi ţinuţi în lesă, în braţe sau în cuşcă ori în geantă de transport. Deţinătorul achită şi compostează şi pentru câine un bilet de călătorie”, se arată în document.

În luna august a anului 2015, un consilier local clujean, Ioan Bîldea, a lansat un sondaj online pentru a afla părerea oamenilor în privinţa accesului cu animale de companie în mijloacele de transport în comun.

2835 de persoane au răspuns provocării consilierului, 1970 dintre acestea (69,5%) exprimându-şi dorinţa de a permite accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun. 848 de persoane (29,9%) au spus că locul animalelor de companie nu este în mijloacele de transport. 16 oameni (0,6%) au spus că nu îi interesează subiectul.

Cei care au răspuns la prima întrebare au fost rugaţi, apoi, să îşi motiveze răspunsul. Cel mai des întâlnite argumente din tabăra „NU” au fost „nu este igienic (animalele îţi pot face nevoile în autobuz şi stăpânii nu vor curăţa)” şi „animalele sunt imprevizibile şi nu se poate garanta pentru comportamentul lor în preajma multor necunoscuţi”.

Cei care au răspuns DA au opinat, în majoritate covârşitoare (88,4%), că orice animal de companie însoţit de proprietar trebuie lăsat să urce în mijloacele de transport în comun. Cei care au răspuns DA au votat şi pentru condiţiile pe care le consideră necesare pentru a permite accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun.

Cei mai mulţi au spus că este nevoie de lesă pentru câinii de talie mare şi medie, iar celor agresivi trebuie să li se pună şi botniţă.

Votul pozitiv al persoanelor care au participat la sondaj l-a determinat pe consilier să voteze în favoarea iubitorilor de animale.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro