Marţi, 23 ianuarie 2018 - 5:56:44
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Reîntregirea Ţării, doar o poveste pentru copiii noştri...


11 mai 2015

Ca un atent observator al vieţii social-politice din Basarabia – “încă Republica Moldova” , cum spunea un mare patriot român, trăitor pe meleagurile prahovene, recunoscut şi respectat de către românii de peste Prut – sunt profund dezamăgit de ceea ce se întâmplă acum  pe scena politică din Chişinău, unde au revenit…comuniştii şi socialiştii  îndrăgostiţi de Moscova, care se luptă să ţină Moldova cât mai departe de Europa şi, evident, România.

 Ştiu că prietenii mei unionişti din Basarabia şi diaspora mă vor contrazice, cu manifestările lor, cea mai recentă fiind aceea din PMA N, unde mii de moldoveni au cerut reunirea cu Ţara, dar eu rămân pesimist, ca şi un distins fost om politic ploieştean , ing.Romeo Hanganu, al cărui articol scris şi publicat în „Jurnalul prahovean” în... luna octombrie 2013, rămâne încă actual. Motiv pentru care îl şi supun atenţiei dumneavoastră, aşteptând eventuale comentarii...

“Am citit abia zilele acestea articolul scris în august de doamna Cristina Iancu, intitulat „Să ne luăm ţara înapoi! Dar ţara vrea să vină înapoi?”. După ani de zile de patriotism deşănţat, după o lungă perioadă de manipulare şi minciună în legătură cu Moldova, după ce subiectul a fost folosit în mod interesat de politicieni din toate colţurile scenei politice, am citit în fine un punct de vedere pertinent (şi curajos) privind şansele reîntregirii ţării.

Sunt moldovean, m-am născut în Iaşi, unde am locuit până la 23 de ani. Am avut prieteni şi colegi de şcoală ai căror părinţi din Basarabia au trăit nenorocirile anilor ’40, când mulţi dintre ei au fost nevoiţi să se refugieze dincoace de Prut, pentru a nu fi deportaţi în gulagurile siberiene. De la ei am aflat despre realităţile de acolo, despre rusificarea forţată şi distrugerea identităţii naţionale româneşti în Basarabia. Cu trecerea anilor am înţeles tot mai mult că procentul celor care mai sunt legaţi sufleteşte de România nu depăşeşte 20% din totalul populaţiei din Basarabia. Am fost încă odată convins de aceste lucruri în vara anului 1998, când am organizat un spectacol Mihai Eminescu la Chişinău, cu un grup de actori minunaţi şi un cor din Ploieşti. Câteva sute de moldoveni cu lacrimi în ochi, entuziasm în marea sala a Palatului Naţional din capitala Moldovei şi…cam atât.

De aceea am tratat cu rezervă după 1990 entuziasmul unionist al unora fără nici o legatură cu Moldova, teoreticieni care niciodată nu au avansat vreo soluţie viabilă; declaraţii sforăitoare, poduri de flori şi o utopică dorinţă de a întoarce istoria înapoi, de acolo de unde ne-ar fi convenit. Ştim că Moldova este pământ românesc, chiar dacă mai mereu a fost sub stăpânirea altora ; de altfel, prima cedare a teritoriului către Rusia a facut-o Imperiul Otoman în 1812, după războiul ruso-turc. Aşa că un mod pragmatic de a vedea lucrurile ar fi să lăsăm Moldova să-şi vadă de drumul ei, fără a uita să-i sprijinim pe românii de acolo, măcar aşa cum o fac ungurii cu etnicii lor care trăiesc în alte ţări.

Tot cu pragmatism ar trebui să fie tratate interesele românilor din ţară, ca prioritate absolută a oricărui guvern. Urmăresc cu stupoare cum se fudulesc patriotard guvernanţii noştri, constructori ai gazoductului Iaşi – Ungheni, prin care ar trebui să facem export de gaze către Moldova. Care gaze ? Gaze ieftine din producţia internă, cele care abia asigură 70% din necesarul României. Aşa că va trebui să completăm nu 30% din necesar, ci mult mai mult cu gaze ruseşti pe care marele producător de la est ni le livrează (prin intermediari) la cel mai mare preţ din Europa. Gazoductul va fi o afacere bună pentru Moldova. Statul vecin va face o economie de 100 de milioane de euro anual când va cumpăra toate gazele de la noi. Filozofii vorbesc despre o opţiune strategică a României, care nu se discută exclusiv în termeni financiari. Dar binele românilor n-ar trebui să fie opţiunea noastră de căpătâi ? Înţeleg că exportul de gaze este o cerinţă a Comisiei Europene, care a criticat România pentru lipsa conductelor care să permită comunicarea cu reţelele de gaze din statele vecine. Dar dacă în cazul Moldovei ar mai funcţiona ceva pârghii sentimentale, câţi ştiu şi cum se explică faptul  că din decembrie exportăm gaze spre Ungaria şi în scurt timp în Bulgaria ? Repet, toate aceste ţări importă gaze din Rusia, la preţuri mai mici decât cele importate de ţara noastră. Iar autorităţile din România stau liniştite, vânzând pielea ursului din pădure şi punându-şi speranţele în gazele de şist şi în depozitul descoperit în Marea Neagră ; vestea proastă este însă că zăcămintele de gaze de şist cât şi cele din Marea Neagră se află abia în faza de explorare ; asta înseamnă că vor mai trece mulţi ani până când vor putea fi extrase ; dacă vor fi extrase …

Un singur lucru este cert : preţul gazelor la consumatorul casnic în România creşte periodic, ultima dată în urmă cu câteva săptămâni cu 8%, cu încă 1% la 1 octombrie şi cu 2% la 1 ianuarie 2014. Iar noi ne jucăm buimaci rolul de colonie europeană docilă, exportând gaze ieftine. Oare nu suntem în faţa unei forme de trădare naţională ?”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(148 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitate



Din aceeaşi categorie:










loading...









































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto



Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Azi este posibil sa fiti mai sensibil decat de obicei si sa nu va simtiti in cea mai buna forma intelectuala. Avand in vedere contextul astral relativ dificil, eastrolog.ro va recomanda sa amanati luarea deciziilor importante, sa nu semnati documente oficiale si sa nu faceti planuri pe termen lung. Pe tot parcursul zilei este indicat sa evitati discutarea subiectelor delicate, care ar putea sa se transforme in confruntari. taur Ar fi bine sa nu va faceti un program strict pentru azi, fiindca este posibil sa survina diverse evenimente neasteptate care va dau programul peste cap.S-ar putea sa aveti de facut cateva drumuri urgente in interes profesional sau de afaceri, care va incurca planurile de a petrece dupa-amiaza impreuna cu familia. Pentru a nu tensiona relatia cu partenerul de viata, eastrolog.ro va recomanda sa amanati orice discutie care ar putea sa degenereze in cearta si sa nu raspundeti la eventualele provocari.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa nu va simtiti in cea mai buna forma fizica si intelectuala, ceea ce va indispune si va poate face sa deveniti irascibil. Va sfatuim sa nu va asumati niciun risc, fiindca este foarte posibil sa va alegeti cu pagube. Daca aveti de luat hotarari importante care nu suporta amanare, ar fi bine sa va sfatuiti cu familia. Pentru a depasi cu bine aceasta zi destul de dificila, este necesar sa va inarmati cu rabdare si sa nu actionati sub impulsul momentului. rac Contextul astral de azi nu este favorabil discutiilor si calatoriilor in interes profesional sau de afaceri. Capacitatea de concentrare si simtul practic sunt diminuate si va pot face sa luati decizii gresite. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga fara probleme deosebite, dar ar fi bine sa acordati mai multa atentie partenerului de viata. Pentru a evita neintelegerile, va sfatuim sa fiti foarte atent cum va exprimati.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este de asteptat sa va simtiti plin de energie si sa aveti idei ingenioase. Aveti posibilitatea sa va afirmati in plan social. Entuziasmul va poate face sa actionati impulsiv, depasind anumite limite si riscand sa va treziti in situatii neplacute. Prin urmare, astazi ar fi bine sa evitati discutiile in contradictoriu. Dupa-amiaza este posibil sa va confruntati cu o problema sentimentala mai veche, pe care ati crezut-o rezolvata, dar care revine in actualitate. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si chiar sa deveniti irascibil. Va sugeram sa amanati abordarea chestiunilor dificile, care necesita rabdare si tact. La locul de munca sau in afaceri, daca ideile dumneavoastra originale nu sunt apreciate asa cum v-ati asteptat, ar fi bine sa nu insistati. In familie va puteti astepta la armonie si buna intelegere.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In contextul astral dificil de azi, este posibil sa resimtiti o stare de inibitie si sa aveti tendinta de a va izola. Capacitatea de comunicare ar putea fi de asemenea redusa, sporind riscul de neintelegeri cu cei din jur. Este posibil sa fiti indispus din cauza ca aveti impresia ca partenerul de viata va neglijeaza. Azi nu este indicat sa provocati o discutie pe acest subiect. Va sfatuim sa aveti rabdare cateva zile. Este un moment bun pentru autoanaliza si pentru a incerca sa intelegeti ce anume va nemultumeste in relatiile cu cei din jur. scorpion S-ar putea sa va simtiti obosit dupa o perioada de munca intensa si sa deveniti irascibil, riscand sa va certati chiar si cu cei dragi. Nu este exclus sa resimtiti si o anumita frustrare, din cauza ca relatiile sentimentale nu decurg asa cum v-ati dori. Ar fi bine sa va sfatuiti cu o persoana apropiata, de incredere.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus din cauza neintelegerilor cu un coleg de serviciu sau cu un partener de afaceri. Daca va ganditi sa provocati o discutie serioasa, ar fi bine sa mai asteptati cateva zile. Spre seara, sunt sanse sa va regasiti buna dispozitie in mijlocul celor dragi. capricorn Inainte de amiaza este posibil sa fiti putin confuz, ceea ce ar putea sa va afecteze atat relatiile sociale, cat si cele sentimentale. Azi nu este indicat sa va lansati in proiecte noi, chiar daca vi se pare ca sunt usor de rezolvat. In a doua parte a zilei, relatiile cu persoana iubita ar trebui sa fie foarte bune si sa va ridice moralul.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aveti o zi tensionata din cauza unor divergente cu partenerul de viata. Va recomandam sa amanati deciziile importante, pentru ca este posibil sa fiti confuz si sa nu va puteti concentra. Un moment de relaxare v-ar ajuta sa va puneti ordine in idei. Ar fi bine sa fiti mai atent cu persoanele varstnice din familie pesti Este posibil sa resimtiti o stare de iritare si sa aveti tendinta de critica pe toata lumea. Daca vreti sa nu stricati relatiile cu cei din jur, ar fi bine sa fiti cat mai diplomat si sa nu va grabiti sa faceti afirmatii pe care le-ati putea regreta mai tarziu.Azi este de preferat sa nu incheiati niciun fel de contract sau tranzactie, fiindca exista riscul sa va scape detalii importante si sa iesiti in pierdere. Va recomandam sa fiti mai atent la problemele partenerului de viata.
Sursa: www.eastrolog.ro



ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro