Marţi, 24 octombrie 2017 - 12:37:31
EUR
EURO = 4.5975 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8945 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Reîntregirea Ţării, doar o poveste pentru copiii noştri...


11 mai 2015

Ca un atent observator al vieţii social-politice din Basarabia – “încă Republica Moldova” , cum spunea un mare patriot român, trăitor pe meleagurile prahovene, recunoscut şi respectat de către românii de peste Prut – sunt profund dezamăgit de ceea ce se întâmplă acum  pe scena politică din Chişinău, unde au revenit…comuniştii şi socialiştii  îndrăgostiţi de Moscova, care se luptă să ţină Moldova cât mai departe de Europa şi, evident, România.

 Ştiu că prietenii mei unionişti din Basarabia şi diaspora mă vor contrazice, cu manifestările lor, cea mai recentă fiind aceea din PMA N, unde mii de moldoveni au cerut reunirea cu Ţara, dar eu rămân pesimist, ca şi un distins fost om politic ploieştean , ing.Romeo Hanganu, al cărui articol scris şi publicat în „Jurnalul prahovean” în... luna octombrie 2013, rămâne încă actual. Motiv pentru care îl şi supun atenţiei dumneavoastră, aşteptând eventuale comentarii...

“Am citit abia zilele acestea articolul scris în august de doamna Cristina Iancu, intitulat „Să ne luăm ţara înapoi! Dar ţara vrea să vină înapoi?”. După ani de zile de patriotism deşănţat, după o lungă perioadă de manipulare şi minciună în legătură cu Moldova, după ce subiectul a fost folosit în mod interesat de politicieni din toate colţurile scenei politice, am citit în fine un punct de vedere pertinent (şi curajos) privind şansele reîntregirii ţării.

Sunt moldovean, m-am născut în Iaşi, unde am locuit până la 23 de ani. Am avut prieteni şi colegi de şcoală ai căror părinţi din Basarabia au trăit nenorocirile anilor ’40, când mulţi dintre ei au fost nevoiţi să se refugieze dincoace de Prut, pentru a nu fi deportaţi în gulagurile siberiene. De la ei am aflat despre realităţile de acolo, despre rusificarea forţată şi distrugerea identităţii naţionale româneşti în Basarabia. Cu trecerea anilor am înţeles tot mai mult că procentul celor care mai sunt legaţi sufleteşte de România nu depăşeşte 20% din totalul populaţiei din Basarabia. Am fost încă odată convins de aceste lucruri în vara anului 1998, când am organizat un spectacol Mihai Eminescu la Chişinău, cu un grup de actori minunaţi şi un cor din Ploieşti. Câteva sute de moldoveni cu lacrimi în ochi, entuziasm în marea sala a Palatului Naţional din capitala Moldovei şi…cam atât.

De aceea am tratat cu rezervă după 1990 entuziasmul unionist al unora fără nici o legatură cu Moldova, teoreticieni care niciodată nu au avansat vreo soluţie viabilă; declaraţii sforăitoare, poduri de flori şi o utopică dorinţă de a întoarce istoria înapoi, de acolo de unde ne-ar fi convenit. Ştim că Moldova este pământ românesc, chiar dacă mai mereu a fost sub stăpânirea altora ; de altfel, prima cedare a teritoriului către Rusia a facut-o Imperiul Otoman în 1812, după războiul ruso-turc. Aşa că un mod pragmatic de a vedea lucrurile ar fi să lăsăm Moldova să-şi vadă de drumul ei, fără a uita să-i sprijinim pe românii de acolo, măcar aşa cum o fac ungurii cu etnicii lor care trăiesc în alte ţări.

Tot cu pragmatism ar trebui să fie tratate interesele românilor din ţară, ca prioritate absolută a oricărui guvern. Urmăresc cu stupoare cum se fudulesc patriotard guvernanţii noştri, constructori ai gazoductului Iaşi – Ungheni, prin care ar trebui să facem export de gaze către Moldova. Care gaze ? Gaze ieftine din producţia internă, cele care abia asigură 70% din necesarul României. Aşa că va trebui să completăm nu 30% din necesar, ci mult mai mult cu gaze ruseşti pe care marele producător de la est ni le livrează (prin intermediari) la cel mai mare preţ din Europa. Gazoductul va fi o afacere bună pentru Moldova. Statul vecin va face o economie de 100 de milioane de euro anual când va cumpăra toate gazele de la noi. Filozofii vorbesc despre o opţiune strategică a României, care nu se discută exclusiv în termeni financiari. Dar binele românilor n-ar trebui să fie opţiunea noastră de căpătâi ? Înţeleg că exportul de gaze este o cerinţă a Comisiei Europene, care a criticat România pentru lipsa conductelor care să permită comunicarea cu reţelele de gaze din statele vecine. Dar dacă în cazul Moldovei ar mai funcţiona ceva pârghii sentimentale, câţi ştiu şi cum se explică faptul  că din decembrie exportăm gaze spre Ungaria şi în scurt timp în Bulgaria ? Repet, toate aceste ţări importă gaze din Rusia, la preţuri mai mici decât cele importate de ţara noastră. Iar autorităţile din România stau liniştite, vânzând pielea ursului din pădure şi punându-şi speranţele în gazele de şist şi în depozitul descoperit în Marea Neagră ; vestea proastă este însă că zăcămintele de gaze de şist cât şi cele din Marea Neagră se află abia în faza de explorare ; asta înseamnă că vor mai trece mulţi ani până când vor putea fi extrase ; dacă vor fi extrase …

Un singur lucru este cert : preţul gazelor la consumatorul casnic în România creşte periodic, ultima dată în urmă cu câteva săptămâni cu 8%, cu încă 1% la 1 octombrie şi cu 2% la 1 ianuarie 2014. Iar noi ne jucăm buimaci rolul de colonie europeană docilă, exportând gaze ieftine. Oare nu suntem în faţa unei forme de trădare naţională ?”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(147 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana deosebita care va cucereste imediat si care va putea juca un rol important in viata dumneavoastra. Este posibil chiar sa va propuneti sa petreceti un sfarsit de saptamana impreuna. Pe plan profesional si in afaceri va recomandam sa va bazati pe intuitie, dar sa tineti cont si de sfaturile unei persoane mai in varsta. Spre seara este posibil ca un membru mai tanar al familiei sa va dea o veste buna sau sa va ofere un cadou. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti probleme la locul de munca, din cauza ca nu va puteti concentra prea bine. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti pe neastepte cu o persoana la care tineti mult si care va invita la o petrecere. Aveti ocazia sa va revedeti cu prieteni vechi. Va sfatuim sa fiti cumpatat.
GEMENI RAC
gemeni Prima parte a zilei este favorabila relatiilor cu cei apropiati, in special cu persoana iubita si cu prietenii. Dupa-amiaza s-ar putea sa fiti foarte ocupat cu pregatirile pentru o calatorie in interes personal sau familial. Va recomandam sa va odihniti mai mult si sa va menajati sanatatea. rac La locul de munca sau in afaceri aveti posibilitatea sa terminati o lucrare importanta, la care lucrati de mult timp. Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context astral favorabil.Partenerul de viata si familia va apreciaza pentru initiativele de schimbare si innoire. Se pare ca nu sunteti prea multumit de situatia financiara.
LEU FECIOARĂ
leu Se pare ca sunteti preocupat de probleme personale si aveti tendinta sa neglijati relatia cu persoana iubita. Va ganditi la cateva schimbari interesante in camin, dar ar fi mai bine sa le amanati pentru alta data. S-ar putea ivi ocazia sa faceti o calatorie impreuna cu partenerul de viata. Va sfatuim sa profitati de ocazie pentru a va detasa de problemele de zi cu zi si pentru a va incarca bateriile. fecioara Aveti sanse de reusita in toate activitatile legate de camin, iar relatiile cu familia si cu prietenii sunt foarte bune. Buna dispozitie si usurinta cu care comunicati va ajuta sa rezolvati problemele unor persoane din anturaj. In a doua parte a zilei este posibil sa petreceti momente minunate in compania persoanei iubite si s-ar putea chiar sa fiti tentat sa ii faceti un cadou.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Va face o deosebita placere sa va reintalniti cu o persoana pe care o apreciati si cu care nu v-ati mai vazut de multa vreme. Aveti sanse sa rezolvati probleme de familie pe care le-ati tot amanat. Este o zi buna si pentru intalniri cu prietenii. Va recomandam sa tineti cont de sfaturile prietenilor cu experienta, fiindca va pot fi de folos intr-o problema financiara. scorpion La locul de munca sau in afaceri, o situatie neprevazuta v-ar putea obliga sa munciti peste program. Familia este multumita de initiativa dumneavoastra de a cumpara un obiect important pentru casa. Va sfatuim sa stabiliti impreuna toate detaliile.Sunt sanse sa petreceti o seara excelenta impreuna cu partenerul de viata si sa faceti planuri pentru o calatorie de relaxare.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Nu este o zi prea buna pentru negocieri sau tranzactii financiare si nici pentru planuri de viitor in afaceri. In schimb, puteti avea mari satisfactii pe plan sentimental. Nu este exclus chiar sa fiti dispus sa faceti o declaratie de dragoste. Va sfatuim sa evitati afacerile care implica un grad mare de risc. Ar fi bine sa nu va fortati norocul si sa nu alergati dupa castiguri usoare, fiindca riscati sa pierdeti bani si chiar sa intrati in conflict cu legea. capricorn Se pare ca sunteti intr-o forma deosebit de buna si parcurgeti o perioada favorabila pentru afaceri, intalniri romantice si calatorii. Moralul ridicat va stimuleaza sa abordati cu entuziasm si eficienta problemele profesionale. In ceea ce priveste sanatatea, nu se intrevad probleme deosebite. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti o oferta de colaborare. Va recomandam sa nu va grabiti sa o refuzati, dar sa analizati cu atentie eventualele riscuri ascunse.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Parcurgeti o perioada favorabila in ceea ce priveste viata sentimentala. Daca v-ati gasit deja jumatatea, relatia ar putea evolua la un nivel superior. Daca inca mai cautati dragostea, acum aveti sanse mari sa o intalniti.In a doua parte a zilei, o persoana apropiata ar putea fi dispusa sa va ajute sa rezolvati o dificultate financiara de scurta durata. Va sfatuim sa nu neglijati obligatiile profesionale. pesti Este posibil sa aiba loc schimbari benefice in viata dumneavoastra sentimentala. Capacitatea de comunicare este deosebit de buna azi si s-ar putea ivi ocazia sa legati o noua relatie. Daca se va baza pe sinceritate si respect reciproc, sunt sanse sa devina o relatie de durata. Puteti realiza tot ce v-ati propus in plan profesional sau in afaceri, dar eastrolog.ro va recomanda sa evitati orice fel de speculatii si sa nu va lasati tentat de castiguri usoare.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 octombrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro