Marţi, 19 martie 2024 - 1:36:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Galbenă gutuie...Spiritul lui Adrian Păunescu s-a întors la Copăceni


31 august 2016

Adrian Păunescu ar fi fost cu siguranţă fericit să vadă cât respect îi acordă  consătenii săi de la Copăceni, Republica Moldova, şi suntem convinşi că spiritul său a vegheat a treia ediţie a Festivalului Galbenă Gutuie.

Festivalul tinde să devină unul dintre cele mai importante festivaluri de folk din România Mare, an de an participanţii fiind din ce în ce mai buni.

Evenimentul a avut loc în weekend, la Copăceni, iar organizatorul şi sufletul  festivalului este Maria Bajura, preşedintele fundaţiei Copăceni VDR şi directorul gimnaziului Adrian Păunescu.

Partenerii Festivalului Galbenă Gutuie au fost  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” şi Fundaţia „Constantin Stere” din Ploieşti. Iar invitaţii speciali au evenimentului au fost Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, academicianul Nicolae Dabija, Mircea Cosma , preşedintele Societăţii Cultural-Istorice „Mihai Viteazul” şi unul dintre bunii prieteni ai lui Păunescu, Ludmila Sfîrloagă,  vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, George Simion, preşedintele Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, Petru Hadârcă , directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova

 „Bună ziua, fraţi români basarabeni! Vă spune o româncă moldoveancă din dreapta Prutului. Bine v-am găsit, fraţilor. Am venit cu o delegaţie impresionantă din partea Consiliului Judeţean Prahova, pentru că, aşa cum bine ştiţi, Prahova iubeşte Basarabia. La mulţi ani, Moldova. Îţi doresc linişte şi pace în România Mare.”, a spus Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele CJ Prahova, în deschiderea Festivalului.

Mircea Cosma, preşedintele Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul din Ploieşti, i-a cerut premierului  Dacian Cioloş să respecte o hotărâre de guvern mai veche şi să cumpere casa în care s-a născut Adrian Păunescu pentru a o transforma într-un muzeu al Limbii Române.

Festivalul a fost o adevărată renaştere a Cenaclului Flacăra şi suntem convinşi că din cer poetul a vegheat la buna desfăşurare a evenimentului.

Cei 28 de concurenţi au avut de trecut trei probe: un chestionar în care au răspuns la întrebări legate de  viaţa, activitatea literară şi socială a poetului; au trebuit să recite o poezie a lui Adrian Păunescu, iar în final au urcat pe scenă şi au interpretat un cântec tot pe versurile poetului. Printre cei 28 de concurenţi veniţi din mai multe localităţi din Moldova, li s-a alăturat şi Elena Ţărnică, o tânără din Măgurele, judeţul Prahova. Prahoveanca a interpretat cu o voce senzaţională melodia Galbenă Gutuie, reuşind să stârnească emoţiile spectatorilor care au aplaudat-o minute în şir. De altfel, Elena a câştigat Premiul Special al juriului

Marele premiu a mers la Mădălina Florea, elevă la Liceul Mihail Sadoveanu din Călăraşi.

În cadrul evenimentului, au fost desemnaţi primii cetăţeni de onoare a localităţii Copăceni: preşedintele Societăţii Cultural-Istorice „Mihai Viteazul”, Mircea Cosma şi preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca

Un moment senzaţional, foarte apreciat de public, l-a consituit recitalul Rapsozilor Prahovei, trupa de la Măgurele (care a şi deschis festivalul cu melodia Galbenă Gutuie) reuşind să stârnească emoţiile asistenţei

Festivalul s-a încheiat tot pe acorduri de folk. Recitalurile lui Viorel Burlacu şi Ducu Bertzi au stârnit aplauzele spectatorilor.

Ducu Bertzi a fost impresionat de faptul că melodiile sale sunt cunoscute şi la Copăceni, un sat mic din Republica Moldova, dar satul care l-a trimis României pe Păunescu. Interpretul a fost convins că , de acolo de sus, Adrian Păunescu a aplaudat Festivalul şi că a fost impresionat de modul în care consătenii săi îi serbează memoria.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro