Marţi, 19 martie 2024 - 8:42:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ion Stratan: moartea unui Poet


15 martie 2017


 

Prin arhiva mea sentimentală am găsit o poză a poetului ploieştean Ion Stratan, datată 15 martie 1993, dispărut tragic la vârsta de doar 50 de ani. Iată relatarea tristului eveniment, apărut în Evenimentul zilei de 21 octombrie 2005:

”Exponent al generatiei optzeciste, urmas al lui Nichita Stanescu, Ion Stratan iubea prea mult viata ca sa se sinucida, sustin apropiatii. Prietenii apropiati ai poetului Ion Stratan, gasit mort miercuri dupa-amiaza, intr-o balta de sange, in apartamentul sau din Ploiesti, sustin ca el nu s-ar fi putut sinucide, insa anchetatorii spun ca a fost, cu siguranta, suicid.

Poetul in varsta de 50 de ani iubea prea mult viata ca sa se sinucida, afirma unii dintre prietenii sai. El ar fi luat multe calmante, ca sa se linisteasca, dupa care ar fi incercat sa taie cu cutitul in zona gatului pentru a respira mai bine (Traheotomie). Traheotomia e o procedura riscanta prin care pacientului i se face o gaura in gat, sub laringe, pentru a facilita respiratia.

Anchetatorii spun insa ca poetul si-a pus capat zilelor lasandu-se cu toata greutatea corpului pe cutitul sprijinit de perete in zona inimii. Verdictul medicilor legisti a fost plaga injunghiata.

Cercetarile efectuate la fata locului exclud orice alta ipoteza, inclusiv cea a medicamentelor inghitite inaintea actului suicidal", a declarat comisarul-sef Nicolae Zecheru, inspector-sef adjunct al politiei din Prahova.

„Problemele lui erau de suflet"

Unii prieteni spun ca Stratan traia in mizerie, din pensia mamei. Insa poetul primea, din 2004, o indemnizatie lunara de merit din partea Uniunii Scriitorilor, in valoare de 10 milioane, potrivit lui Horia Garbea, director de comunicare in USR. La acesti bani se adaugau pensia sa si a mamei.

„Nu a murit in mizerie. Nu avea probleme financiare. Problemele lui erau de suflet", a spus Adrian Marculescu, var primar cu poetul. Ion Stratan era bolnav si se afla in evidenta unui cabinet de psihiatrie din Ploiesti. Prietenii spun ca ar fi suferit de schizofrenie. Anul trecut divortase de a doua sotie, poeta Letitia Ilea. In urma cu zece zile, poetul si-a ingropat mama.

A fost foarte afectat, a facut o nevroza, nu mai iesea din casa si lua medicamente cu pumnul.

„Se distingea prin noblete"

Prietenii ii spuneau Nino. „Mi-a fost cel mai drag prieten. Nino era sensibil, afectuos si foarte generos. Se distingea prin noblete. Era subtirel si, in ultima vreme, semana cu Eminescu in ultima sa fotografie", a spus poetul Traian T. Cosovei, fost coleg de facultate cu Stratan si prieten apropiat.

„Ion Stratan, spirit deschis, cu alonja intelectuala, fermecator in paradox si in lacrima, speranta dintai a poeziei noastre" - scria Nichita Stanescu despre Ion Stratan. Cei doi au fost prieteni buni, iar stilurile lor literare sunt asemanatoare. „Nichita era cu cei mai multi din jur doar politicos, nu ajungeai usor la inima lui. Insa pe Nino, Nichita l-a iubit", a spus Traian T. Cosovei.

Alaturi de Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Traian T. Cosovei, Ion Stratan a scris in 1982 un volum colectiv de versuri, intitulat „Aer cu diamante".
Cei patru, exponenti ai asa-numitei „generatii optzeciste", au ramas foarte buni prieteni, desi au abordat ulterior stiluri literare diferite. „Noi patru am fost asemanati cu cei patru membri ai formatiei Beatles. Ion Stratan ar fi fost echivalentul lui John Lennon. Nu am crezut ca va fi primul dintre noi care se va duce...", a spus Traian T. Cosovei.
Ultimul volum de versuri al lui Stratan, „Cimitirul de masini", se tipareste la Editura Grinta, din Cluj.

Artistii sunt hipersensibili

Scriitorii sunt predispusi la depresii si gesturi disperate, pentru ca sunt hipersensibili la ce se intampla in jurul lor, a spus psihologul Bogdan Lucaciu. „Ei si cultiva aceasta sensibilitate, prin insusi faptul ca ii intereseaza faptele de viata, modurile de a trai ale celorlalti", a adaugat Lucaciu.

El a dat ca exemple cazurile lui Camus sau Saint Exupery, care au suferit de afectiuni psihice. „Vor sa dispara la un moment dat, le e teama de revenire", a spus Lucaciu. „Scriitorul e un fel de lupa a vietii, vrand-nevrand isi cauta inauntru sau in afara o scapare", a adaugat el.
O serie de scriitori romani au alunecat pe panta nebuniei sau a alcoolismului. Eminescu era adesea bantuit de depresii. Despre Nichita Stanescu s-a scris ca se refugia in bautura si ca a murit de ciroza. Stratan, considerat principalul urmas al lui Nichita, a murit la aceeasi varsta ca si marele sau prieten, 50 de ani”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro