Vineri, 26 aprilie 2024 - 10:35:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Victorie în instanţă pentru o familie care are credit în franci elveţieni


20 mai 2015

O familie care are un credit în franci elveţieni, contractat în 2008, va achita ratele la cursul de schimb de la data semnării contractului, a decis Tribunalul Gorj. Sentinţa în acest caz este definitivă.

Procesul a fost intentat Piraeus Bank de către Claudia şi Gheorghe Valentin Mareş Medar, informează Mediafax.

Instanţa a decis, luni, "îngheţarea cursului de schimb valutar CHF - leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului".

Judecătorii au dispus calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia.

Banca va trebui să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus.

În 16 ianuarie, Tribunalul Buzău a decis, într-o altă cauză, ca un bărbat să plătească ratele pentru acoperirea unui credit în franci elveţieni la cursul de schimb de la data contractării creditului, respingând însă cererea acestuia privind plata în lei.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale. 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate, numărul persoanelor care s-au împrumutat în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Francul elveţian a atins în 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, după mai multe şedinţe în care a doborât record după record.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro