Vineri, 26 aprilie 2024 - 5:33:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pădure plutitoare la Rotterdam


11 aprilie 2016

O iniţiativă artistică intitulată “pădure plutitoare” a dus la plantarea în apele portului din Rotterdam a 20 de ulmi care supravieţuiesc graţie unor balize uriaşe pline cu apă dulce, într-un proiect menit să sporească conştientizarea nevoii de a proteja mediul înconjurător, relateaza  EFE.

 Ideea de a planta o pădure în mijlocul mării pare cel puţin îndrăzneaţă, dacă se are în vedere faptul că pomii au nevoie de apă dulce pentru a supravieţui. Creşterea progresivă a nivelului global al mării nu i-a descurajat totuşi pe organizatorii acestei iniţiative.

Olanda este o ţară care, timp de decenii, a făcut din controlarea mareelor o artă. O bună parte din teritoriul său se află sub nivelul mării, iar Plan Delta, o uriaşă lucrare de inginerie construită pe bază de diguri şi ecluze, protejează ţara de inundaţii şi de sezonul furtunilor. Numai într-un asemenea loc se putea naşte ideea de a planta "o pădure plutitoare", care a prins viaţă într-o dană, ce nu mai fusese folosită, din portul Rotterdam, cel mai mare din Europa. Un număr de 20 de copaci se leagănă deja în aceste ape, sfidând vântul şi capriciile vremii.
Ideea originală i-a venit lui Jorge Bakker care, în 2011, a creat "In Search Of Habitus", o operă de artă ce cuprindea mai mulţi copaci în miniatură care pluteau într-un rezervor de apă, prin care dorea să-i facă pe oameni să reflecteze la relaţia lor cu natura.

Proiectul a prins contur cu ajutorul companiei Mothership, care a înlocuit balizele  plutitoare din  Marea Nordului cu altele din material sintetic, mai uşoare. Fiecare baliză are dedesubt un rezervor cu o capacitate de 600 de litri de apă, care vor fi reumplute la fiecare trei luni, pentru a aproviziona fiecare pom cu apa dulce necesară. Previziunea organizatorilor este ca ulmii să rămână în apele portului Rotterdam timp de cinci ani. Cine ştie, poate într-un viitor apropiat, "pădurea plutitoare" nu va fi doar o operă artistică, ci va deveni un plan pentru a studia reducerea consecinţelor schimbărilor climatice, conchide EFE.

Sursa foto: Archello.com / facebook.com

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro