Vineri, 26 aprilie 2024 - 3:04:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Limba română, limbă de comunicare în UTA Găgăuzia


5 decembrie 2015

După mai bine de doi ani de la scoaterea Limbii române din programa şcolară de predare, precum şi din documentele oficiale din UTA Găgăuzia, la Comrat - capitala regiunii autonome, a avut loc un eveniment remarcabil: s-a încheiat proiectul „Limba română – de la „limbă de stat” la limbă de comunicare în UTA Găgăuzia, R. Moldova“, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, menţionează ziarul Timpul.md

La conferinţa de închidere de la Universitatea de Stat din Comrat au participat consulul general al României la Cahul Ana Corfu şi consulul Claudia Alexandru.

La eveniment au participat, din partea iniţiatorilor proiectului, prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Adrian Cîrciumaru  prodecan, conf. dr. Gina Necula şi conf. dr. Ionel Apostolatu, iar din partea beneficiarilor, Serghei Anastasov, primarul oraşului Comrat, Maria Ianioglo, decanul Departamentului de Cultură Naţională din cadrul Universităţii din Comrat, şi un număr mare de cadre didactice.

Proiectul a fost finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi s-a desfăşurat în perioada  iunie – decembrie, în baza protocolului de colaborare încheiat între Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Direcţia Generală de Învăţământ din UTA Găgăuzia, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din Republica Moldova.

Obiectivul general a fost încurajarea şi sprijinirea utilizării limbii române ca limbă de instruire în şcoală şi limbă de comunicare în UTA Găgăuzia, Republica Moldova, prin înfiinţarea de clase pilot cu predare în limba română şi oferirea unui program de formare profesională cadrelor didactice specializate din unităţi de învăţământ (preşcolar şi primar) reprezentative din trei raioane ale UTA Găgăuzia – Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti.

În calitate de formatori, au colaborat specialişti din cadrul Institutului Limbii Române ca Limbă Europeană al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca – conf. dr. Elena Platon, directorul institutului şi asist. drd Antonela-Carmen Arieşan-Simion. Echipa a beneficiat de sprijinul consultantului din cadrul Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, doctor în pedagogie, Angela Popovici, expert naţional în predarea limbii române ca limbă nematernă.

Proiectul s-a bucurat şi de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi prin profesorul pentru învăţământ primar, Liliana Scântei.
Consulatul General al României la Cahul a oferit cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni premii- Enciclopedia Limbii Române şi Abecedare pentru profesorii de limbă română, precum şi cd-uri şi cărţi cu poveşti pentru copii. 

Anca Corfu, consulul general al României la Cahul a efectuat o vizită la Liceul "Mihai Eminescu" din Comrat, unde a donat cărţi de limba română.

O donaţie mult mai importantă de carte românească a făcut şi o delegaţie a Consilului judeţean Prahova, în luna august a.c., cu prilejul unei vizite la Comrat.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro