Miercuri, 17 ianuarie 2018 - 11:56:46
EUR
EURO = 4.6573 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8067 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Limba română, limbă de comunicare în UTA Găgăuzia


5 decembrie 2015

După mai bine de doi ani de la scoaterea Limbii române din programa şcolară de predare, precum şi din documentele oficiale din UTA Găgăuzia, la Comrat - capitala regiunii autonome, a avut loc un eveniment remarcabil: s-a încheiat proiectul „Limba română – de la „limbă de stat” la limbă de comunicare în UTA Găgăuzia, R. Moldova“, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, menţionează ziarul Timpul.md

La conferinţa de închidere de la Universitatea de Stat din Comrat au participat consulul general al României la Cahul Ana Corfu şi consulul Claudia Alexandru.

La eveniment au participat, din partea iniţiatorilor proiectului, prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Adrian Cîrciumaru  prodecan, conf. dr. Gina Necula şi conf. dr. Ionel Apostolatu, iar din partea beneficiarilor, Serghei Anastasov, primarul oraşului Comrat, Maria Ianioglo, decanul Departamentului de Cultură Naţională din cadrul Universităţii din Comrat, şi un număr mare de cadre didactice.

Proiectul a fost finanţat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi s-a desfăşurat în perioada  iunie – decembrie, în baza protocolului de colaborare încheiat între Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Direcţia Generală de Învăţământ din UTA Găgăuzia, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din Republica Moldova.

Obiectivul general a fost încurajarea şi sprijinirea utilizării limbii române ca limbă de instruire în şcoală şi limbă de comunicare în UTA Găgăuzia, Republica Moldova, prin înfiinţarea de clase pilot cu predare în limba română şi oferirea unui program de formare profesională cadrelor didactice specializate din unităţi de învăţământ (preşcolar şi primar) reprezentative din trei raioane ale UTA Găgăuzia – Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti.

În calitate de formatori, au colaborat specialişti din cadrul Institutului Limbii Române ca Limbă Europeană al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca – conf. dr. Elena Platon, directorul institutului şi asist. drd Antonela-Carmen Arieşan-Simion. Echipa a beneficiat de sprijinul consultantului din cadrul Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, doctor în pedagogie, Angela Popovici, expert naţional în predarea limbii române ca limbă nematernă.

Proiectul s-a bucurat şi de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi prin profesorul pentru învăţământ primar, Liliana Scântei.
Consulatul General al României la Cahul a oferit cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni premii- Enciclopedia Limbii Române şi Abecedare pentru profesorii de limbă română, precum şi cd-uri şi cărţi cu poveşti pentru copii. 

Anca Corfu, consulul general al României la Cahul a efectuat o vizită la Liceul "Mihai Eminescu" din Comrat, unde a donat cărţi de limba română.

O donaţie mult mai importantă de carte românească a făcut şi o delegaţie a Consilului judeţean Prahova, în luna august a.c., cu prilejul unei vizite la Comrat.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(273 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Este posibil ca o afacere sau un proiect sa evolueze sub asteptari si sa aduca doar o parte din beneficiile pe care ati contat. Azi sunt sanse sa primiti un ajutor nesperat din partea unei persoane apropiate.Relatiile cu colegii de munca si cu partenerii de afaceri ar trebui sa decurga fara probleme. Este o zi buna pentru negocieri sau examene si pentru a lamuri eventualele neintelegeri, atat in camin cat si la locul de munca. taur In prima parte a zilei, colegii v-ar putea ajuta sa gasiti solutia unei probleme care v-a dat bataie de cap in ultima vreme.Este o zi buna pentru a sustine examene sau proiecte. De asemenea, sunt favorizate interactiunile sociale de toate felurile.Seara puteti sa petreceti momente placute in compania persoanei iubite si a celor tineri din familie
GEMENI RAC
gemeni Azi puteti conta pe cooperarea colegilor sau a partenerilor de afaceri pentru lamurirea unor chestiuni profesionale delicate.Contextul astral al zilei este favorabil exprimarii artistice si activitatilor creative.Relatiile cu persoana iubita ar trebui sa decurga din ce in ce mai bine. Spre seara, ati putea rezolva impreuna o problema casnica. rac Este o zi buna pentru discutii constructive cu colegii de munca si pentru intruniri cu prietenii sau cu familia.Recomandarea eastrolog.ro este sa incercati sa va relaxati si sa va menajati sanatatea. Aveti ocazia sa va ocupati de problemele personale ale membrilor familiei. Puteti gasi solutii inspirate, care vor contribui la armonia din camin.
LEU FECIOARĂ
leu Azi este posibil sa reinnodati relatia cu un prieten cu care v-ati certat la un moment dat din motive care au avut legatura cu banii sau cu afacerile.In plan profesional si in afaceri, contextul astral al zilei favorizeaza cooperarea si gasirea unor solutii creative.In familie, este o zi buna pentru activitati relaxante si pentru imbunatatirea relatiilor cu rudele cu care nu v-ati mai vazut de mult timp fecioara Astazi puteti sa va ocupati de rezolvarea unor chestiuni care necesita rabdare si tact. Reusiti sa va temperati spiritul critic caracteristic Fecioarelor si sa gasiti solutii care convin tuturor celor implicati.Relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Puteti profita de acest context favorabil pentru a petrece impreuna o seara romantica
BALANŢĂ SCORPION
balanta La locul de munca sunteti tentat sa va asumati prea multe responsabilitati si s-ar putea sa nu le faceti fata singur. Puteti conta pe ajutorul colegilor.Din punct de vedere astrologic, este o zi buna pentru negocieri si pentru sustinerea examenelor sau a proiectelor.Daca plecati la drum, eastrolog.ro va recomanda sa fiti precaut si sa verificati cu atentie masina ori biletele de calatorie, bagajele, rezervarile etc. scorpion In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, care va pot afecta relatiile cu colegii sau cu partenerii de afaceri.Se pare ca reusita unui proiect demarat recent depinde de capacitatea dumneavoastra de a atrage noi colaboratori cu experienta in domeniu.Puteti petrece o seara relaxanta in compania prietenilor si nu este exclus sa va faceti prieteni noi.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Cu prilejul unei activitati de studiu sau de documentare, este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana deosebita, care va capteaza atentia imediat. Daca actionati cu tact, puteti lega o relatie de durata.Aveti posibilitatea sa rezolvati diverse probleme mai vechi ale caminului. In a doua parte a zilei s-ar putea sa primiti vesti bune de la cineva de departe. capricorn In prima parte a zilei este posibil sa nu reusiti sa va concentrati asupra unei lucrari importante.In schimb, este o zi buna pentru discutii constructive cu colegii sau cu partenerii de afaceri.Nu este momentul sa faceti investitii sau sa cumparati obiecte de valoare. Exista riscul sa faceti o alegere neinspirata si sa va coste mai mult decat merita.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei este posibil sa aveti o intrevedere placuta cu o persoana cu care nu v-ati mai vazut de ceva timp.Relatia cu partenerul de viata s-ar putea imbunatati semnificativ. Este o zi buna pentru o iesire in societate sau pentru o plimbare in aer liber.Seara este posibil sa primiti o veste buna de la o persoana apropiata. pesti Este o zi buna pentru intruniri de afaceri si calatorii in interes profesional. Eventualele negocieri au sanse sa se desfasoare intr-un mod amiabil si constructiv. In relatia cu partenerul de viata nu se intrevad probleme, dar va sfatuim sa va implicati mai mult in problemele caminului.Contextul astral de azi este favorabil unei seri romantice
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro