Vineri, 26 aprilie 2024 - 9:53:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vinul Prosecco din Italia, cel mai solicitat vin spumant din lume!


18 noiembrie 2016


 

În orăşelul Conegliano din provincia Treviso, aflat la nord de Veneţia, se află fabrica de vinuri Prosecco, unde se produc spumantele cu denumire de origine controlată şi garantată – DOCG Prosecco Conegliano-Valdobbiadene. Un vin frizzante foarte aromat, care a înnebunit lumea: în 2015, Prosecco a devenit, oficial, cel mai solicitat vin spumant de pe mapamond.

Pe o coastă a orăşelului Conegliano, mai exact în localitatea Vazzola, într-un decor de poveste, se întind domeniile Contarini – proprietate deţinută de moldoveanul Vasile Drăgan.El a cumpărat Contarini în anul 2013, prin intermediul companiei ruse Igristîe Vina (pe care tot basarabeanul o deţine). În momentul achiziţiei, Contarini era printre primele trei cele mai mari fabrici de Prosecco din Italia. Cumpărătorul a achitat 11.5 milioane de euro pentru vinăria italiană aflată în faliment. În momentul achiziţiei, Contarini producea 26 mil de sticle de vin pe an, în mare parte din gama ieftină. Noul acţionar a schimbat strategia: a redus 80% din producţie, concentrându-se doar pe vinuri spumante de calitate. Peste trei ani, capacitatea de producţie a crescut la 15 mil sticle de spumante de calitate.

Au urmat investiţii de milioane în retehnologizarea întreprinderii. Bunăoară, recent compania a pus în funcţiune un modul prototip de etichetare – în toată Italia doar Contarini se poate mândri cu un astfel de aparat.

Spre deosebire de spumantele fermentate după metoda clasică (champennoise), vinurile Prosecco sunt fermentate în tancuri mari de inox, ceea ce reduce costurile semnificativ. Din 2013, de când a fost preluată Contarini, acţionarul nu a ridicat dividende, toate profiturile fiind reinvestite în companie. Retehnologizarea se vede la tot pasul, echipamente şi utilaje noi automatizate, care necesită la minim implicare umană. Aici, îmbutelierea se face cinci zile pe săptămână. Din 31 de angajaţi, 5 sunt din Republica Moldova, inclusiv oenologul Sergiu Scobioală, un tânăr cu experienţă bogată la multe companii de vinificaţie de talie mondială.

Se produce după principiul: mai puţin, dar mai bun. În 2015, Contarini a îmbuteliat 10 milioane de sticle, iar pentru acest an este estimată o producţie de 12 mil de sticle. Vinuri de calitate, care, în 2014, au fost premiate cu două medalii la concursul Mundus Vini – una dintre cele mai importante competiţii vinicole la nivel mondial.

Pe piaţa italiană, Contarini vinde aproape 35% din producţie, restul fiind exportat în Marea Britanie, Germania, SUA, Rusia. Câteva mostre ale companiei pot fi întâlnite şi la Chişinău.

Proprietarul fabricii este basarabeanul Vasile Drăgan

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro