Tu cu ce condimentezi carnea, cu ceapă, usturoi şi piper? Se poate şi mai bine de atât: adaugă cimbru, rozmarin, susan sau coriandru. Aceste condimente dau o savoare aparte bucatelor şi au multe beneficii pentru sănătate.
Cimbrul conţine timol, un ulei esenţial cu puternic efect antiseptic, antibacterian şi antioxidant, care combate infecţiile de la nivelul gâtului, tusea, bronşita şi astmul, dar şi infecţiile renale. Te scapă de crampe abdominale şi deranjamente intestinale şi previne gastrita.
Susanul are proprietăţi antiinflamatoare (acestea îl recomandă în special celor care suferă de artrită reumatoidă), ajută la digerarea grăsimilor şi a glucidelor. Menţine sănătatea oaselor (e recomandat în dieta persoanelor care au osteoporoză), reglează tensiunea arterială, combate insomnia şi durerile de cap.Ajută digestia, prin conţinutul bogat în fibre şi asigură sănătatea inimii.
Coriandrul are efect diuretic, ajută digestia şi previne stările de greaţă. Distruge Salmonella şi E.coli, două dintre cele mai agresive bacterii ce provoacă toxiinfecţii alimentare. Alină durerile musculare, tratează diabetul şi asigură sănătatea inimii şi a vaselor de sânge.
Rozmarinul calmează cefaleea, durerile menstruale şi pe cele produse de digerarea dificilă a grăsimilor, regenerează podoaba capilară şi fortifică organismul (de aceea, este recomandat în mod deosebit în perioadele de convalescenţă).
Susţine funcţionarea inimii, stimulează memoria şi te ajută să îţi controlezi emoţiile, combate procesele de îmbătrânire prematură şi dă energie şi o stare de optimism.