Marţi, 23 ianuarie 2018 - 9:54:33
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Spitalele publice vor avea şi activităţi private, contra cost


24 iulie 2012

spitalPrincipiul de bază este simplu: plăteşti şi intri peste rând. Pe larg, despre ce prevede nouă Lege a Sănătăţii în acest sens. Legea se afla în dezbatere publică până în septembrie.

Spitalele publice vor avea posibilitatea de a obţine fonduri şi din activitate privată. Proiectul noii Legi a Sănătăţii da voie unităţilor medicale cu pături să ofere şi servicii medicale în regim privat. O parte din managerii spitalelor ieşene spun că şi până acum au mai practicat acest sistem, însă el se poate extinde astfel încât să se adune fonduri consistente în vistieria unităţii. În acelaşi timp însă, managerii spun că trebuie stabilite criterii foarte clare pentru că o astfel de activitate să nu interfereze cu sistemul obişnuit de muncă într-un spital de stat. Pacienţii vor putea astfel „să sară peste rând", însă vor plăti pentru a fi văzuţi de un anumit medic, fără să fie nevoiţi să se înscrie pe o listă de aşteptare.

Activitate privată după terminarea programului

Conform proiectului noii Legi a Sănătăţii, spitalele „pot fi publice, private şi publice cu structuri în care se desfăşoară activitate privată", cu precizarea că această activitate privată se desfăşoară pe bază de contract. De altfel, în capitolul despre finanţarea spitalelor se şi precizează în lege ca una din sursele de venit poate fi constituită din contractele pentru desfăşurarea de activităţi private. Deocamdată însă, în lipsa unor norme metodologice, managerii spitalelor ieşene nu sunt foarte lămuriţi în ceea ce priveşte modalitatea prin care ar putea atrage activitate privată în spital. „Am vizitat la un moment dat un spital din Lyon, Franţa, iar acolo există un astfel de sistem. Un profesor din spital conducea o clinică cu 25 de paturi, iar managerul i-a pus la dispoziţie cinci dintre acele pături şi o sală de operaţii exact pentru activitate medicală în regim privat. Pacienţii care nu doreau să fie pe o listă de aşteptare sau cei care voiau neapărat să fie operaţi de către acel medic plăteau şi erau internaţi pe acele cinci paturi. Mi s-a părut o modalitate interesantă de a obţine fonduri pentru spital, în contextul în care toată această activitate se desfăşura în baza unui contract între medic şi manager", a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon". Acesta spune că în Spitalul „Sf. Spiridon" ar putea exista posibilitatea de a se desfăşura şi activitate privată, însă doar în anumite condiţii. „S-ar putea pune la dispoziţia medicului spaţiu pentru o astfel de activitate privată, însă va putea face asta doar după terminarea programului normal de lucru conform contractului de muncă. De asemenea, pentru a beneficia de aceste servicii, pacientul ar trebui să plătească, iar o parte din bani să intre în bugetul spitalului", a mai spus Barliba.

Interes şi la Socola

Pe de altă parte, unii manageri sunt dispuşi să pună la bătaie pavilioane întregi, dacă asta ar însemna mai multe venituri pentru spital. „Se poate rezolva asta printr-un parteneriat public-privat. Practic, un medic poate lua în comodat un pavilion, însă asta doar în anumite condiţii. În primul rând pe mine mă interesează că acel medic să investească în pavilionul pe care îl administrează. Am nevoie să reabiliteze şi să doteze corespunzător acel pavilion şi el îşi va recupera în timp investiţia. În acelaşi timp însă, e normal că o parte din veniturile pe care le obţine din activitatea desfăşurată în pavilionul respectiv să ajungă în bugetul spitalului", a precizat prof. Dr. Calin Scripcaru, fostul manager al Spitalului de Psihiatrie Socola. De altfel, acesta spune că are deja medici interesaţi de o asemenea posibilitate, însă până a putea pune în practică o astfel de iniţiativă este nevoie de norme de aplicare, norme care încă nu există în noul proiect al Legii Sănătăţii.

Există însă şi manageri care au aplicat această iniţiativă. „La noi în spital deja avem activitate în regim privat, legea ne permite acest lucru, astfel că am considerat că e o bună sursă de venit. Piscina pe care am amenajat-o în cadrul spitalului este parţial privată. Avem contracte cu mai mulţi kinetoterapeuţi care îşi desfăşoară aici activităţile de recuperare medicală. Noile reguli trebuie să fie însă mai clare, legea trebuie să definească mai concret la ce fel de activitate privată se referă. Eventual se pot încheia şi contracte pe servicii de medicină muncii. Până la urmă, foarte multe depind de modul cum este denumit spitalul în lege, societate sau instituţie publică", a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

De unde pot veni banii

Legea prevede că „spitalele publice, instituţii de sănătate se autofinanţează şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare". De asemenea, veniturile spitalelor publice provin în cea mai mare parte din contractele de servicii de sănătate încheiate cu asiguratorii de sănătate. Banii mai pot veni şi din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anumite domenii, cum ar fi activităţile din programele naţionale de sănătate, investiţii şi lucrări de intervenţii în infrastructura, finanţarea activităţilor din cabinete de medicină sportivă, cabinete de medicină legală, de planning familial, TBC, programe tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici, salarii pentru rezidenţi şi cheltuieli pentru unităţile de primiri urgenţe. Bugetul spitalului mai poate conţine şi bani din contracte de închiriere, donaţii, sponsorizări, contracte de cercetare, coplata pentru servicii medicale, servicii de sănătate, hoteliere sau de altă natură, furnizate la cerere, împrumuturi, asocieri investiţionale în domenii medicale ori de cercetare medicală şi farmaceutica sau editarea şi furnizarea unor publicaţii cu caracter medical.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(40 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Azi este posibil sa fiti mai sensibil decat de obicei si sa nu va simtiti in cea mai buna forma intelectuala. Avand in vedere contextul astral relativ dificil, eastrolog.ro va recomanda sa amanati luarea deciziilor importante, sa nu semnati documente oficiale si sa nu faceti planuri pe termen lung. Pe tot parcursul zilei este indicat sa evitati discutarea subiectelor delicate, care ar putea sa se transforme in confruntari. taur Ar fi bine sa nu va faceti un program strict pentru azi, fiindca este posibil sa survina diverse evenimente neasteptate care va dau programul peste cap.S-ar putea sa aveti de facut cateva drumuri urgente in interes profesional sau de afaceri, care va incurca planurile de a petrece dupa-amiaza impreuna cu familia. Pentru a nu tensiona relatia cu partenerul de viata, eastrolog.ro va recomanda sa amanati orice discutie care ar putea sa degenereze in cearta si sa nu raspundeti la eventualele provocari.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa nu va simtiti in cea mai buna forma fizica si intelectuala, ceea ce va indispune si va poate face sa deveniti irascibil. Va sfatuim sa nu va asumati niciun risc, fiindca este foarte posibil sa va alegeti cu pagube. Daca aveti de luat hotarari importante care nu suporta amanare, ar fi bine sa va sfatuiti cu familia. Pentru a depasi cu bine aceasta zi destul de dificila, este necesar sa va inarmati cu rabdare si sa nu actionati sub impulsul momentului. rac Contextul astral de azi nu este favorabil discutiilor si calatoriilor in interes profesional sau de afaceri. Capacitatea de concentrare si simtul practic sunt diminuate si va pot face sa luati decizii gresite. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga fara probleme deosebite, dar ar fi bine sa acordati mai multa atentie partenerului de viata. Pentru a evita neintelegerile, va sfatuim sa fiti foarte atent cum va exprimati.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este de asteptat sa va simtiti plin de energie si sa aveti idei ingenioase. Aveti posibilitatea sa va afirmati in plan social. Entuziasmul va poate face sa actionati impulsiv, depasind anumite limite si riscand sa va treziti in situatii neplacute. Prin urmare, astazi ar fi bine sa evitati discutiile in contradictoriu. Dupa-amiaza este posibil sa va confruntati cu o problema sentimentala mai veche, pe care ati crezut-o rezolvata, dar care revine in actualitate. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si chiar sa deveniti irascibil. Va sugeram sa amanati abordarea chestiunilor dificile, care necesita rabdare si tact. La locul de munca sau in afaceri, daca ideile dumneavoastra originale nu sunt apreciate asa cum v-ati asteptat, ar fi bine sa nu insistati. In familie va puteti astepta la armonie si buna intelegere.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In contextul astral dificil de azi, este posibil sa resimtiti o stare de inibitie si sa aveti tendinta de a va izola. Capacitatea de comunicare ar putea fi de asemenea redusa, sporind riscul de neintelegeri cu cei din jur. Este posibil sa fiti indispus din cauza ca aveti impresia ca partenerul de viata va neglijeaza. Azi nu este indicat sa provocati o discutie pe acest subiect. Va sfatuim sa aveti rabdare cateva zile. Este un moment bun pentru autoanaliza si pentru a incerca sa intelegeti ce anume va nemultumeste in relatiile cu cei din jur. scorpion S-ar putea sa va simtiti obosit dupa o perioada de munca intensa si sa deveniti irascibil, riscand sa va certati chiar si cu cei dragi. Nu este exclus sa resimtiti si o anumita frustrare, din cauza ca relatiile sentimentale nu decurg asa cum v-ati dori. Ar fi bine sa va sfatuiti cu o persoana apropiata, de incredere.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus din cauza neintelegerilor cu un coleg de serviciu sau cu un partener de afaceri. Daca va ganditi sa provocati o discutie serioasa, ar fi bine sa mai asteptati cateva zile. Spre seara, sunt sanse sa va regasiti buna dispozitie in mijlocul celor dragi. capricorn Inainte de amiaza este posibil sa fiti putin confuz, ceea ce ar putea sa va afecteze atat relatiile sociale, cat si cele sentimentale. Azi nu este indicat sa va lansati in proiecte noi, chiar daca vi se pare ca sunt usor de rezolvat. In a doua parte a zilei, relatiile cu persoana iubita ar trebui sa fie foarte bune si sa va ridice moralul.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aveti o zi tensionata din cauza unor divergente cu partenerul de viata. Va recomandam sa amanati deciziile importante, pentru ca este posibil sa fiti confuz si sa nu va puteti concentra. Un moment de relaxare v-ar ajuta sa va puneti ordine in idei. Ar fi bine sa fiti mai atent cu persoanele varstnice din familie pesti Este posibil sa resimtiti o stare de iritare si sa aveti tendinta de critica pe toata lumea. Daca vreti sa nu stricati relatiile cu cei din jur, ar fi bine sa fiti cat mai diplomat si sa nu va grabiti sa faceti afirmatii pe care le-ati putea regreta mai tarziu.Azi este de preferat sa nu incheiati niciun fel de contract sau tranzactie, fiindca exista riscul sa va scape detalii importante si sa iesiti in pierdere. Va recomandam sa fiti mai atent la problemele partenerului de viata.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro