Marţi, 21 noiembrie 2017 - 4:40:20
EUR
EURO = 4.6495 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9913 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Spitalele publice vor avea şi activităţi private, contra cost


24 iulie 2012

spitalPrincipiul de bază este simplu: plăteşti şi intri peste rând. Pe larg, despre ce prevede nouă Lege a Sănătăţii în acest sens. Legea se afla în dezbatere publică până în septembrie.

Spitalele publice vor avea posibilitatea de a obţine fonduri şi din activitate privată. Proiectul noii Legi a Sănătăţii da voie unităţilor medicale cu pături să ofere şi servicii medicale în regim privat. O parte din managerii spitalelor ieşene spun că şi până acum au mai practicat acest sistem, însă el se poate extinde astfel încât să se adune fonduri consistente în vistieria unităţii. În acelaşi timp însă, managerii spun că trebuie stabilite criterii foarte clare pentru că o astfel de activitate să nu interfereze cu sistemul obişnuit de muncă într-un spital de stat. Pacienţii vor putea astfel „să sară peste rând", însă vor plăti pentru a fi văzuţi de un anumit medic, fără să fie nevoiţi să se înscrie pe o listă de aşteptare.

Activitate privată după terminarea programului

Conform proiectului noii Legi a Sănătăţii, spitalele „pot fi publice, private şi publice cu structuri în care se desfăşoară activitate privată", cu precizarea că această activitate privată se desfăşoară pe bază de contract. De altfel, în capitolul despre finanţarea spitalelor se şi precizează în lege ca una din sursele de venit poate fi constituită din contractele pentru desfăşurarea de activităţi private. Deocamdată însă, în lipsa unor norme metodologice, managerii spitalelor ieşene nu sunt foarte lămuriţi în ceea ce priveşte modalitatea prin care ar putea atrage activitate privată în spital. „Am vizitat la un moment dat un spital din Lyon, Franţa, iar acolo există un astfel de sistem. Un profesor din spital conducea o clinică cu 25 de paturi, iar managerul i-a pus la dispoziţie cinci dintre acele pături şi o sală de operaţii exact pentru activitate medicală în regim privat. Pacienţii care nu doreau să fie pe o listă de aşteptare sau cei care voiau neapărat să fie operaţi de către acel medic plăteau şi erau internaţi pe acele cinci paturi. Mi s-a părut o modalitate interesantă de a obţine fonduri pentru spital, în contextul în care toată această activitate se desfăşura în baza unui contract între medic şi manager", a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon". Acesta spune că în Spitalul „Sf. Spiridon" ar putea exista posibilitatea de a se desfăşura şi activitate privată, însă doar în anumite condiţii. „S-ar putea pune la dispoziţia medicului spaţiu pentru o astfel de activitate privată, însă va putea face asta doar după terminarea programului normal de lucru conform contractului de muncă. De asemenea, pentru a beneficia de aceste servicii, pacientul ar trebui să plătească, iar o parte din bani să intre în bugetul spitalului", a mai spus Barliba.

Interes şi la Socola

Pe de altă parte, unii manageri sunt dispuşi să pună la bătaie pavilioane întregi, dacă asta ar însemna mai multe venituri pentru spital. „Se poate rezolva asta printr-un parteneriat public-privat. Practic, un medic poate lua în comodat un pavilion, însă asta doar în anumite condiţii. În primul rând pe mine mă interesează că acel medic să investească în pavilionul pe care îl administrează. Am nevoie să reabiliteze şi să doteze corespunzător acel pavilion şi el îşi va recupera în timp investiţia. În acelaşi timp însă, e normal că o parte din veniturile pe care le obţine din activitatea desfăşurată în pavilionul respectiv să ajungă în bugetul spitalului", a precizat prof. Dr. Calin Scripcaru, fostul manager al Spitalului de Psihiatrie Socola. De altfel, acesta spune că are deja medici interesaţi de o asemenea posibilitate, însă până a putea pune în practică o astfel de iniţiativă este nevoie de norme de aplicare, norme care încă nu există în noul proiect al Legii Sănătăţii.

Există însă şi manageri care au aplicat această iniţiativă. „La noi în spital deja avem activitate în regim privat, legea ne permite acest lucru, astfel că am considerat că e o bună sursă de venit. Piscina pe care am amenajat-o în cadrul spitalului este parţial privată. Avem contracte cu mai mulţi kinetoterapeuţi care îşi desfăşoară aici activităţile de recuperare medicală. Noile reguli trebuie să fie însă mai clare, legea trebuie să definească mai concret la ce fel de activitate privată se referă. Eventual se pot încheia şi contracte pe servicii de medicină muncii. Până la urmă, foarte multe depind de modul cum este denumit spitalul în lege, societate sau instituţie publică", a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

De unde pot veni banii

Legea prevede că „spitalele publice, instituţii de sănătate se autofinanţează şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare". De asemenea, veniturile spitalelor publice provin în cea mai mare parte din contractele de servicii de sănătate încheiate cu asiguratorii de sănătate. Banii mai pot veni şi din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anumite domenii, cum ar fi activităţile din programele naţionale de sănătate, investiţii şi lucrări de intervenţii în infrastructura, finanţarea activităţilor din cabinete de medicină sportivă, cabinete de medicină legală, de planning familial, TBC, programe tip HIV/SIDA, programe pentru distrofici, salarii pentru rezidenţi şi cheltuieli pentru unităţile de primiri urgenţe. Bugetul spitalului mai poate conţine şi bani din contracte de închiriere, donaţii, sponsorizări, contracte de cercetare, coplata pentru servicii medicale, servicii de sănătate, hoteliere sau de altă natură, furnizate la cerere, împrumuturi, asocieri investiţionale în domenii medicale ori de cercetare medicală şi farmaceutica sau editarea şi furnizarea unor publicaţii cu caracter medical.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(40 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Aveti sanse de reusita in plan profesional si in activitatile casnice. Schimbarile pe care intentionati sa le faceti pot fi bine primite daca aveti grija sa cereti si parerea celor din jur. Va sfatuim sa nu faceti exces de zel asumandu-va prea multe responsabilitati, pentru ca exista riscul sa nu le faceti fata. In a doua parte a zilei este posibil sa va intalniti cu o persoana deosebita. taur Nu este o zi prea buna pentru intalniri cu prietenii si nici pentru afaceri. Cei din jur ar putea sa nu va inteleaga corect dorinta de schimbare. In plan sentimental, este de asteptat ca lucrurile sa aiba o evolutie pozitiva.Recomandarea eastrolog.ro este sa aveti grija nu neglijati problemele profesionale.
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei este posibil sa va intalniti cu o cunostinta cu care nu v-ati vazut de mult timp si sa fiti invitat la o reuniune. In plan sentimental ar fi bine sa nu lasati neintelegerile si tensiunile sa se acumuleze. Este momentul sa fiti onest si sa recunoasteti unde ati gresit. rac Aveti posibiltatea sa faceti o schimbare benefica in relatia cu persoana iubita. In a doua parte a zilei s-ar putea sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Aveti grija sa nu monopolizati conversatia! Va sfatuim sa evitati discutiile in contradictoriu cu o femeie.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei sunteti in forma si dispus sa va asumati o serie de riscuri pentru a rezolva cateva probleme legate de camin. Partenerul de viata va sustine. Aveti posibilitatea sa incheiati contracte avantajoase si sa faceti investitii inspirate, dar eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent. Este posibil sa primiti o veste buna de departe fecioara Este o zi buna pentru a face schimbari in casa. Puteti sa incepeti lucrari de reparatii, reamenajari, zugravit etc. La nevoie, puteti sa apelati la ajutorul prietenilor. S-ar putea ca o persoana mai in varsta sa va enerveze cu sugestiile sale insistente si sa ajungeti la discutii aprinse.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Ar fi bine sa nu va faceti un program strict pentru azi, fiindca este putin probabil sa il puteti respecta. Inainte de amiaza s-ar putea sa aveti de alergat pentru a rezolva o problema a partenerului de viata.Este un moment propice pentru a va ocupa de problemele financiare ale familiei. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion Aveti idei ingenioase, pe care ar fi bine sa le discutati cu cei apropiati. Este o zi buna pentru a face planuri in privinta unei investitii. O ruda mai in varsta v-ar putea face o surpriza placuta, oferindu-va sprijin financiar si moral. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie partenerului de viata.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se pare ca sunteti preocupat de problemele profesionale si aveti tendinta sa neglijati relatia cu persoana iubita. Nu este o zi buna pentru afaceri, fiindca exista riscul sa suferiti o pierdere importanta. Va sfatuim sa va limitati la activitati de rutina si sa va odihniti mai mult. capricorn La locul de munca sau in afaceri, astazi nu este indicat sa va implicati in activitati importante. Va sfatuim sa amanati eventualele negocieri sau planuri de viitor privind investitiile. Ar fi bine sa petreceti seara impreuna cu partenerul de viata.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Contextul astral al zilei este favorabil Varsatorilor in plan profesional si in afaceri. In prima parte a zilei va simtiti in forma si aveti convingerea ca nimic nu va poate sta in cale. Va incurajeaza si faptul ca relatiile cu colegii sau cu partenerii de afaceri sunt foarte bune. Va sfatuim sa va pastrati realismul si sa evitati speculatiile. pesti Chiar daca aveti multe probleme de rezolvat azi, puteti fi optimist. Este de asteptat sa fiti intr-o forma excelenta si aveti sanse mari sa realizati tot ce v-ati propus. Este posibil sa intampinati dificultati in comunicarea cu colegii sau cu partenerii de afaceri, asa ca va sfatuim sa va exprimati cat mai clar si sa va asigurati ca ceilalti va inteleg corect. Acordati mai multa atentie relatiilor sentimentale!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro