Vineri, 26 aprilie 2024 - 6:30:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fotoreportaj din Comrat (Găgăuzia), sub privirile lui Lenin!


1 septembrie 2015

Delegaţia Prahovei, prezentă la sărbătorile naţionale ale R.Moldova, a avut în program, printre altele, şi o vizită la Comrat, capitala Uniunii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Mărturisesc că, dintre toate  vizitele mele în mai multe locuri din Basarabia, aceasta a fost, cu siguranţă, cea mai inedită, pe care am primit-o cu o emoţie firească, asta pentru că acest micuţ teritoriu, aflat în sudul ţării, este practic rusificat aproape în intregime. Astfel, la intrarea în UTA Găgăuzia, ne-a întâmpinat un panou imens, care marca teritoriul: GAGAUZIYA, KOMRAT DOLATI. Erau arborate drapelul UTA, alături, surprinzător, de drapelul tricolor al R.Moldova. Nu lipsea nici stema UTA.

Intraţi în oraş, am avut senzaţia că ne aflăm pe un pământ rusesc. Toate inscripţiile şi denumirile erau în limba rusă. Ajunşi în centrul oraşului, am observat o masă de oameni care protesta, în ciuda caniculei sufocante, împotriva taxelor şi impozitelor majorate, miting organizat chiar lângă imensa statuie a lui Lenin. De fapt, cam în această zonă trebuia să şi ajungem, dar în lipsa oricărui ghid al autorităţii locale, care ştia de venirea noastră, am cam bâjbâit. Noroc cu dl.  Tudor Jijie, directorul Euroregiunii Siret Prut Nistru – din care face parte şi Prahova- , care ne-a observat şi ne-a condus în biroul Irinei Vlah, băşcanul UTA Găgăuzia, care era însă plecată la Cluj, pentru o lecţie de limbă română! Aici, delegaţia românească, formată din consilierul judeţean Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinte al Congresului Puterilor Locale şi Regionale de la Strasbourg, Mircea Cosma, preşedintele Societăţii Cultural-Istorice “Mihai Viteazul” din Ploieşti, alături de Tudor Jijie, a fost aşteptată în biroul său de vicebaşcanul UTA, Vadim Ceban. Spre surpriza noastră, acesta vorbeşte perfect limba română, pe care domnia sa o denumeşte moldovenească. Dacă la începutul dialogului, Vadim Ceban s-a străduit să arboreze o mină discretă şi distantă, pe parcurs, datorită celor doi membri ai delegaţiei prahovene, mai ales, acesta şi-a deschis poarta sufletului, primind  relaxat şi cu satisfacţie ofertele generoase venite de peste Prut.

Concret, ing. Mircea Cosma a solicitat vicebaşcanului permisiunea de a amplasa în oraşul Comrat un bust al domnitorului Bogdan Vodă şi şi-a exprimat disponibilitatea de a publica, gratuit, Istoria  găgăuzilor în limba română. De asemenea, a adresat conducerii UTA Găgăuzia in vitaţia de a face o deplasare tematică în Prahova, alături de o delegaţie similară din raionul Cimişlia, în perioada 23-25 septembrie, obiectivele vizate fiind parcurile industriale, Drumul Vinului şi, bineînţeles, refacerea patrimoniul nostru istoric. Au mai fost abordate discuţii pe marginea oportunităţii UAT Găgăuzia de a se înfrăţi cu un judeţ din România, înfrăţire care ar putea ajuta la dezvoltarea economică a Găgăuzia. “Dacă veţi onora invitaţia noastră, vă promitem că vă vom ajuta şi cu o vizită la Guvernul României”, a mai spus Mircea Cosma.

A fost dezbătută, de asemenea,  importanţa interconectării energetice a Republicii Moldova. Ludmila Sfârloagă a ţinut să atragă atenţia gazdei cu o problemă extrem de serioasă. Este vorba de reprezentanţii UTA Găgăuzia la Strasbourg, care neştiind nicio limbă străină în afară de limba rusă se compromit, realmente, ei neînţegând cam ce se discută acolo: “ar fi tare bine să vă gândiţi ca, la Strasbourg, să aveţi o persoană care nu vorbeşte numai limba rusă, să cunoască măcar una din limbile de circulaţie, engleza sau franceza, inclusiv limba română, pe care, cu părere de rău, reprezentanţii dvs nu o cunosc, nici eu nu am  putut comunica cu ei! Luaţi exemplul celor de la Ungheni sau Chişinău, care vorbesc fluent engleza şi franceza”, a mai declarat Ludmila Sfârloagă, care, în finalul discuţiilor, a dăruit gazdei un DVD şi mai multe albume illustrate despre judeţul Prahova

Vicebaşcanul Vadim Ceban s-a arătat încântat de dialogul purtat şi a  promis că va discuta cu başcanul Irina Vlah toate aceste probleme şi, în cel mai scurt timp, vor da un răspuns solicitărilor reprezentanţilor Prahovei. 

Fireşte, în final, nu am scăpat momentul de a-i solicita un microinterviu vicebaşcanului Vadim Ceban:

- Dle vicebaşcan, aş dori să-mi spuneţi cum aţi receptat solicitarile şi sugestiile delegaţiei prahovene, această mână întinsă venită spre dvs?

- In primul rând doresc sa mulţumesc  pentru invitaţia de a vizita Prahova, pe care o vom onora cu siguranţă. Am înţeles faptul că judeţul dvs este foarte puternic şi dispus să ajute Republica Moldova, inclusiv regiunea noastră autonomă. In cadrul discuţiilor au fost avansate proiecte din sfera culturii, economică, socială, de relaţii dintre consilii locale şi primării. Am speranţa că toate aceste proiecte ne vor ajuta în dezvoltarea regiunii noastre autonome.

 - Până la vizita de azi, eu, ca jurnalist, aveam impresia că Găgăuzia are o aversiune faţă de România, că e speriată de mult-vehiculata idee naţională de reunire. Greşesc, cumva?

 - Nu, categoric, Găgăuzia nu are  vreo aversiune faţă de un popor anume. Sunt doar anumite aspecte care sunt exagerate dpv geopolitic şi nimic mai mult. Da, Unirea R.Moldova cu România cam sperie populaţia noastră, îngrijorată că asta îi va priva de anumite drepturi...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro