Vineri, 19 ianuarie 2018 - 3:23:05
EUR
EURO = 4.6573 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8067 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Jurnalişti basarabeni, în vizită la Mănăstirea Turnu Târgşoru Vechi–Prahova


12 martie 2016


 

Vizita de câteva zile în Prahova, la invitaţia Consiliului judeţean Prahova, a celor doi jurnalişti de la ziarul Timpul din Chişinău - respectiv Silviu Tănase, directorul ziarului şi Ana Gabor, redactor – a început vineri,  cu o foarte interesantă deplasare la Sfânta Mănăstire Turnu din Târgşoru Vechi. Mănăstire aşezată pe vatra unei străvechi omeneşti ce are peste două milenii de existenţă continuă şi unde s-au descoperit ruinele unui sat dacic, iar in imediata lui apropiere, ruinele unei terme dintr-un castru roman.

De remarcat faptul că prima atestare documentară a Târgşorului este într-un hrisov din anul 1413, dat de voievodul Mircea cel Bătrân.

 Însemnătatea localităţii a crescut datorită poziţiei sale pe drumul ce lega Braşovul şi Europa Apuseană de Constantinopol, ceea ce i-a determinat pe voievozi să construiască aici o curte domnească. Astfel, domnitorul Vladislav al II-lea a ridicat o biserică, în anul 1447, apoi, marele voievod Vlad Ţepeş  a lăsat mărturie, între anii 1448 şi 1476, o foarte frumoasă biserică în interiorul curţii domneşti, pisania păstrată peste veacuri menţionând data sfinţirii: 24 iunie 1461 şi hramul Sfântului Mare Făcător de Minuni şi Ierarh Nicolae.

Perioada cea mai înfloritoare a Târgşorului este legată de voievodul Neagoe Basarab (1512-1521), care a locuit aici, unde a ridicat o biserică, ale cărei ruine se mai vedeau încă pe la jumătatea veacului al XX-lea.

Ca urmare a comerţului înfloritor, negustorii de aici ridică, în anul 1536, lângă ruinele termei romane, o biserică, care rămâne nepictată, lăcaş cunoscut mai târziu ca Biserica Albă.

Continuând tradiţia marilor domnitori, voievodul Mihnea Turcitul construieşte, în 1589, o biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din care se mai păstrează doar peretele dinspre miazăzi.

Căzută în uitare, biserica ridicată de Vlad Ţepeş este restaurată în anul 1671, de Antonie Vodă din Popeşti (1669-1672), care o sfinţeşte înainte de a fi pictată, adăugându-i un nou hram: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Sub păstorirea părintelui stareţ Daniil, noua obşte a reînceput aducerea de jertfă şi laudă duhovnicească Bunului Dumnezeu. Sfântul Binecredicios Voievod  şi Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714), a cărui  soţie era nepoata lui Antonie Vodă, rânduieşte zugrăvirea bisericii domneşti din Târgşor.

Datorită deselor războaie ruso-austro-turce, dar şi necucerniciei oamenilor, mănăstirea decade vertiginos. Până spre sfârşitul sec. al XIX-lea, când ultimul stareţ, Arhimandritul Ruvim, este nevoit să construiască o nouă biserică şi chilii la celălalt capăt al moşiei mănăstirii, la Crângu lui Bot. Acesta moare însă în chip misterios, iar obştea monahală de atunci se risipeşte.

În iunie 1977, prin rugăciunile câtorva clerici, mănăstirea se reactivează, având binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Peste numai două luni, aici se transferă primii trei supravieţuitori de la Mănăstirea Sfântul Nicolae-Balamuci, care reînnoadă firul sfintelor slujbe după tipicul mănăstiresc. De atunci, stareţ al micii obşti nou formate, cu 12 călugări, este Părintele Ieromonah Valentin, care ne-a şi primit şi călăuzit, cu multă căldură, timp de aproape două ore, în vizita noastră la Mănăstirea Turnu. Sfinţia Sa a ţinut să remarce sprijinul financiar acordat de Consiliul Judeţean, personal de preşedintele Mircea Cosma, în renovarea mănăstirii şi, mai ales, în readucerea la lumină a castrului roman de aici, aflat la graniţa de răsărit a Imperiului. Unde, de la specialiştii care au lucrat aici, am aflat că ei au găsit casa comandantului roman, casă care avea încălzire prin pardoseală! Un lucru extraordinar pentru acea vreme, respectiv sec. al III-lea! Sper ca, având şi ajutorul lui Dumnezeu, acest castru,visat de noi, aflat în stadiu de proiect, să se împlinească cât mai curând. Fapt ce ar conduce la o dezvoltare turistică care ar genera, implicit, şi o  dezvoltare economică a zonei”.

Oaspeţii basarabeni, încântaţi de ce au văzut şi aflat de la stareţul mănăstirii, au promis că vor face cunoscut în presă despre aceste minunate locuri sfinte, invitând gazdele să vină şi în Basarabia, unde există biserici şi mănăstiri demne de cunoscut.


 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(1641 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Este o zi foarte buna pentru toate activitatile care presupun studiu, documentare si comunicare.Aveti sanse sa realizati beneficii frumoase din tranzactii financiare.In partea a doua a zilei, este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Pentru ca partenerul de viata sa nu se simta neglijat, este suficient sa-i explicati despre ce este vorba. taur In prima parte a zilei aveti tendinta sa fiti indispus si chiar sa deveniti irascibil. Colegii de munca s-ar putea dovedi intelegatori, dar riscati sa tensionati atmosfera in familie.Ar fi bine sa evitati activitatile care necesita capacitate de concentrare si sa va ocupati de chestiuni de rutina.Incercati sa fiti cat mai calm si intelegator cu partenerul de viata!
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine destul de usor mici castiguri financiare, insa eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent si sa nu va lasati tentat de chilipiruri si speculatii. In partea a doua a zilei exista riscul sa provocati o discutie aprinsa cu partenerul de viata in legatura cu schimbarile pe care vreti sa le faceti in camin si in stilul de viata. Se pare ca aveti tendinta sa va sustineti punctul de vedere cu incapatanare. Un prieten de familie v-ar putea da sfaturi intelepte. rac Ati putea avea ocazia sa rezolvati o problema a familiei, probabil in legatura cu locuinta. In cursul diminetii, este posibil sa descoperiti o oportunitate neasteptat de avantajoasa. Una dintre rudele mai varstnice, care este dispusa sa va ajute financiar, ar putea sa nu fie de acord cu solutia pe care o propuneti. Fiti pregatit sa ii explicati situatia cu calm si diplomatie!Azi puteti sa va bazati pe intuitie.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa fie nevoie sa plecati intr-o calatorie neplanificata, in interes profesional sau de afaceri. Poate ca schimbarea de program va indispune, dar s-ar putea sa va alegeti cu beneficii importante pe termen lung.Aveti mari sanse de succes pe plan social si financiar. Va recomandam sa profitati de acest context favorabil, dar cu prudenta si fara sa fortati lucrurile fecioara Se pare ca sunteti in forma, iar relatiile cu cei din jur ar trebui sa fie foarte bune.Este o zi buna pentru investitii, pentru a demara o afacere si pentru calatorii in interesul personal sau al familiei.In partea a doua a zilei s-ar putea sa vi se propuna o colaborare. Puteti sa va bazati pe intuitie, dar ar fi intelept sa va consultati si cu partenerul de viata.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti posibilitatea sa faceti schimbarile pe care vi le-ati dorit in viata dumneavoastra, atat in plan profesional cat si in relatiile sentimentale. Astazi sunt favorizate discutiile cu persoane importante, relatiile de parteneriat si calatoriile in interes personal. Capacitatea de comunicare ar trebui sa fie foarte buna si sa va ajute sa va faceti inteles in cele mai mici detalii. Este o zi buna pentru examene, negocieri si interviuri de angajare. scorpion In cursul diminetii este posibil sa primiti o veste buna in legatura cu o suma de bani care vi se cuvine.Probabil ca va trebui sa faceti cateva drumuri scurte si sa va planificati o calatorie mai lunga impreuna cu partenerul de viata.Eastrolog.ro va sugereaza sa amanati intalnirile de afaceri, fiindca astazi se pare ca nu sunteti in cea mai buna forma intelectuala.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Contextul astral al zilei este tocmai bun pentru a incepe sa va puneti in aplicare planurile in legatura cu o afacere in care va puneti mari sperante.Relatiile cu partenerul de viata ar putea avea de suferit din cauza ca nu v-ati ocupat de rezolvarea unor probleme familiale care depind exclusiv de dumneavoastra. Cu diplomatie, puteti detensiona atmosfera.Ar fi bine sa va implicati mai mult in chestiunile casnice capricorn Se pare ca sunteti preocupat de probleme profesionale care va dau bataie de cap de ceva timp si aveti tendinta sa neglijati viata de familie. Ar fi bine sa le explicati celor dragi situatia, pentru ca sunt dispusi sa va inteleaga si sa va sustina. Pentru rezolvarea problemelor importante, va puteti baza pe intuitie, dar si pe sfaturile partenerului de viata. In a doua parte a zilei un prieten v-ar putea solicita ajutorul intr-o problema financiara.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Capacitatea creativa a Varsatorilor este azi la cote ridicate si va poate ajuta sa rezolvati probleme profesionale dificile intr-un mod original.Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga bine, dar aveti tendinta de a-i face reprosuri nejustificate persoanei iubite.Daca va tenteaza un nou tip de dieta sau o noua metoda de fitness, ar fi bine sa va documentati mai intai pesti In prima parte a zilei este posibil sa aveti mici dificultati in relatia cu partenerul de viata. Pentru a detensiona atmosfera, amintiti-va ca vorba dulce, mult aduce. La locul de munca, puteti gasi mai usor solutia unei probleme complicate daca o discutati cu colegii.In cursul serii, impreuna cu persoana iubita, va puteti relaxa la o intalnire cu prieteni vechi
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro