Vineri, 26 aprilie 2024 - 8:23:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


REFERENDUMUL, blocat în Parlament


14 august 2012

referendumLiderii USL susţin că nu vor vota în Camera Deputaţilor solicitarea venită de la Parchet pentru urmărirea penală a fostului ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, deoarece este "un abuz politic" pentru influenţarea referendumului din 29 iulie.

Liberalii şi social-democraţii nu cred că respingerea cererii Parchetului în Parlament va fi reflectată negativ în Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care va fi prezentat până lafinele anului. "După cum arată dosarul, este clar că se încearcă o presiune politică. De fiecare dată prea ne speriem de Bruxelles, cine este Bruxelles-ul ăsta?", a declarat, duminică, pentru gândul deputatul PSD, Florin Iordache.

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, este extrem de categoric în ceea ce priveşte cererea Parchetului. "Ceea ce se întâmplă acum este un abuz politic. În această situaţie punctuală ne aflăm în faţa unei decizii a procuraturii care este influenţată politic. Mesajul nostru clar este că nu votăm solicitarea Parchetului în cazul fostului ministru Victor Paul Dobre", a declarat pentru gândul Mihai Voicu. Anterior, aceeaşi poziţie a USL fusese exprimată şi de europarlamentarul PNL, Ramona Mănescu.

Liberalul susţine că poziţia PSD este similară cu cea a PNL. Întrebat dacă un vot negativ în Parlament în cazul fostului ministru Dobre ar influenţa Raportul MCV al UE, Voicu a spus că nu vrea să facă speculaţii, dar nu crede că Parlamentul trebuie să voteze mereu "dă".

"Dacă cineva ar fi presupus, oricine, că aceste voturi trebuie să fie automate DA, de ce nu a pus în Constituţie că trebuie să fie DA? Dacă toate cererile indiferent că sunt justificate sau nu trebuie votate cu DA, atunci de ce mai votăm, de ce nu a trecut direct în Constituţie? Tocmai asta este ideea, că trebuie să existe un mecanism din partea Parlamentului care să prevină abuzurile politice. Cei care au gândit chestiunea aceasta legată de imunitate, nu noi din România, acest principiu constituţional democratic, au avut în vedere că Parlamentul să aibă un mic mecanism pentru a preveni abuzurile politice", a explicat vicepreşedintele PNL.

Dobre, acuzat de abuz în serviciu

Fostul ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, este acuzat de procurori de abuz în serviciu, deoarece a semnat în locul ministrului de Interne, Ioan Rus, adresa către Curtea Constituţională prin care ministerul nu îşi asumă "veridicitatea" numărului celor înscrişi în listele electorale permanente. Această adresă a obligat judecătorii Curţii Constituţionale să amâne luarea unei decizii în cazul referendumului până ce autorităţile nu oferă Curţii o cifră exactă şi asumată. Guvernul a demarat săptămâna aceasta un amplu proces de actualizare a listelor electorale permanente.

Alături de fostul ministru Dobre, în dosarul "Referendumul" mai sunt implicaţi chestorul Constantin Manoloiu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Ioan Nicolae Cabulea.

Scrisoarea lui Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a avertizat România că va fi monitorizată "îndeaproape" în continuare şi se va "acorda o atenţie specială evoluţiilor politice post-referendum în raportul MCV care va fi elaborat până la sfârşitul acestui an". Oficialii europeni au fost mereu extrem de atenţi la modul în care Parlamentul răspunde solicitărilor venite din partea Parchetului General pentru începerea urmăririi penale în cazul unor parlamentari.

Iordache: "Prea ne speriem de MCV"

Vicepreşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Florin Iordache, a precizat care va fi traseul solicitării Parchetului în Parlament. "Parlamentul va respecta Regulamentul care spune că se convoacă Biroul Permanent, acesta sesizează Comisia Juridică, aceasta face un proiect de hotărâre care va fi înaintat plenului. Proiectul de hotărâre poate fi de acord cu propunerea de începere a urmării penale în cazul Dobre sau să nu fie de acord cu propunerea Parchetului. Asta după ce va fi audiat fostul ministru Dobre, după ce primeşte un punct de vedere de la grupul parlamentar al PNL. Acest raport se înaintează plenului Camerei Deputaţilor care prin vot stabileşte dacă este de acord sau nu solicitarea Parchetului. Este mult până se va lua această decizie, preşedintele Camerei Deputaţilor este în vacanţă".

Deputatul PSD susţine că, deşi nu au exprimat un punct de vedere oficial, social-democraţii sunt de acord cu liberalii în cazul Dobre. "Din punctul meu de vedere, Parchetul nu trebuia să intre în acest joc, până ce Curtea Constituţională nu s-a pronunţat, nu avem o hotărâre. Parchetul forţează cumva sau încearcă prin această atitudine să forţeze Parlamentul sau parlamentarii", a afirmat Iordache.

Problemă delicată a modului în care va influenţa un răspuns negativ al Parlamentului Raportul MCV din această toamnă, Iordache raspune: "Să fim serioşi o asemenea chestiune nu poate influenţa raportul MCV al UE". Din punctul său de vedere solicitarea Parchetului este "o forţare a dreptului".

"Nu îmi pot explica şi aştept ca noul ministru al Justiţiei să-mi răspundă public de ce o parte din acest dosar a fost dat publicităţii. De ce acest dosar a ajuns la presă? Cred că este o presiune care s-a încercat să fie pusă de Parchet pentru influenţarea rezultatului referendumului. După cum arată dosarul, este clar că se încearcă o presiune politică. De fiecare dată prea ne speriem de Bruxelles, cine este Bruxelles-ul ăsta?"", a declarat pentru gândul Florin Iordache.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro