Luni, 29 aprilie 2024 - 6:31:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum să faceţi chifle moi FOTO


20 septembrie 2012

chifleIngrediente chifle:

500 de grame faina
350 ml. Apă călduţă
15 grame drojdie proaspătă
1 lingura rasă de zahăr
1 linguriţă de sare
50 de ml. Ulei de măsline
În plus, ulei pt. uns planul de lucru

Preparare:

1. Se cântăreşte faina şi se cerne într-un castron; se amestecă cu sarea (poza 1).

2. Se adăugă peste faina 200 de ml. de apă din totalul de 350 de ml.; se amestecă pur şi simplu cu lingura şi se lasa deoparte (poza 2).

3. Într-o cană, drojdia se freacă bine cu zahărul până se lichefiază, apoi se adăugă restul de 150 de ml. de apă (poza 3).

4. Pentru ca aluatul va fi moale, recomand să se frământe la robot sau maşina de pâine, dar merge şi manual, cu perseverenţă şi răbdare. Pur şi simplu se amestecă faina umezită cu drojdia diluată şi se frământă bine de tot (poza 4).

5. Când aluatul este omogen, se adăugă uleiul în fir subţire (poza 5). Se frământă în continuare până la completa încorporare în aluat (aveţi grijă să desprindeţi cu paleta aluatul de pe pereţii vasului robotului, aşa încât uleiul să pătrundă peste tot).

6. Aluatul frământat se aşează într-un castron uns cu ulei (poza 6), se acoperă cu un şervet umed şi se lăsă într-un loc călduţ şi ferit de curent până va creşte (dacă îl puneţi în cuptorul încălzit la 40 de grade alături de un vas cu apă fierbinte, îşi va dubla volumul în mai puţin de jumătate de oră).

Aluat chifle moi

Eu am ţinut aluatul în cuptor şi foarte rapid a ajuns aşa:

Pe planul de lucru uns cu ulei se răstoarnă aluatul şi se taie cu un cuţit cu lama unsă în 6 până la 10 bucăţi egale, în funcţie de cât de mari doriţi chiflele.

1. Fiecare bucată în parte se aplatizează cu palma până la obţinerea unui disc, ale cărui margini se aduc de jur împrejur către interior, presând la mijloc.

2. În final, se presează bine lipind aluatul.

3. Se întoarce chiflă astfel formată cu lipiturile către planul de lucru şi se mai rotunjeşte de jur împrejur. Dacă doriţi chiflele înalte, nu e nevoie să le mai aplatizaţi, dar mie mi se pare că nu ar fi prea potrivite pentru burgeri şi sandvişuri aşa încât le mai aplatizez cu palma înainte de a le aşeza în tavă acoperită cu hârtie de copt sau silicon special pentru patiserie.

Se aprinde cuptorul şi se fixează la 220 de grade Celsius, iar în partea inferioară se aşează un vas (cratiţă) cu apă fierbinte.

Până ce se încinge cuptorul, chiflele se acoperă cu un şervet şi se lasa să mai crească într-un loc ferit de curent.

Deîndată ce cuptorul s-a încins, se dă tava la cuptor, la o înălţime medie. După primele 15 minute de coacere, se scoate vasul cu apă fierbinte din cuptor (atenţie mare să nu vă ardeţi!!!) şi se continua coacerea încă 5 minute. Chiflele vor fi rumene şi bine coapte.

Se scoate tava din cuptor şi imediat se pensulează suprafaţa fierbinte a chiflelor cu apă, pentru a avea o coajă fină şi lucioasă.

Se aşează chiflele să se răcească pe un grătar şi se consuma cu mare plăcere, călduţe său complet reci. De altfel, a doua zi sunt la fel de bune (mai mult de atâta nu au rezistat la mine acasă).

aluat_chifle

Interiorul e foarte pufos şi aerat.

chifle_3

chifle_1


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro