Ingrediente
400 grame făină
125 mililitri iaurt
100 mililitri apă minerală carbogazoasă
2 gălbenuşuri
sare
175 grame unt pentru împachetat
30 grame făină pentru împachetat
200 grame brânză proaspătă pentru umplutură
100 grame telemea pentru umplutură
200 grame brânză de burduf pentru umplutură
2 ouă pentru umplutură
1 gălbenuşuri pentru umplutură
stafide opţional, pentru umplutură
Mod de preparare
Făina (400 g) se amestecă cu 2 gălbenuşuri, iaurtul, apa carbogazoasă şi un praf de sare. Se obţine un aluat omogen.
Untul se amestecă cu 30 g de făină.
Blatul de lucru se unge foarte bine cu ulei, aluatul se împarte în două, jumătate se ţine la frigider, iar cealaltă jumătate se întinde în formă de pătrat, cu ajutorul unui sucitor,
Se unge cu 1/4 din amestecul de unt cu făină şi se taie astfel încât să poată fi împăturit în cât mai multe straturi.
Aluatul astfel împachetat se înfoliază şi se dă la rece pentru 15 minute.
Se scoate aluatul de la rece şi se întinde din nou pe blatul uns cu ulei, se unge cu încă 1/4 din amestecul de unt şi făină, apoi se împătureşte la fel ca mai sus.
Aluatul se înfoliază din nou şi se mai lasă încă 30 de minute la rece. Se procedează identic şi cu cealaltă jumătate de aluat.
Se ia prima jumătate de aluat, se întinde după dimensiunile tăvii în care se doreşte să se pregătească plăcinta şi se aşează în tava unsă cu unt.
Peste aluatul astfel întins se pune umplutura formată din amestecul de brânzeturi cu ouă, în care se poate adăuga şi stafide.
Peste umplutură se adaugă cea de-a doua foaie, care se taie în felii şi se unge pe deasupra cu gălbenuş de ou.
Se coace timp de 40-45 minute la 180 grade.
Se porţionează şi se serveşte caldă sau rece.