Ingrediente
Pentru chiftelute:
1 kg carne vita si porc tocata
2 cepe
100 ml apa
sare
verdeata
2 oua
200 gr faina
300 gr paine
ulei pentru prajit
patrunjel verde
Pentru sos:
30 ml ulei
40 gr faina
40 gr smantana
200 ml lapte
sare
piper
Pentru decor: verdeata
Mod de preparare:
Primul pas: ne apucam de chiftelute. Ceapa se curata, se spala si se rade, se stoarce apoi se pune intr-un bol. Painea se taie felii, se pune intr-un bol, adaugam apa rece peste, o lasam cateva secunde si o stoarcem bine. Peste ceapa rasa se adauga painea stoarsa, carnea tocata, ouale, verdeata tocata marunt, sare dupa gust si amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena. Se lasa preparatul cateva minute la rece.
Separat, faina se pune pe o farfurie, uleiul se toarna in tigaie si il punem la incins, la foc mic. Se formeaza chiftelutele de forma unor bile, se dau prin faina si se prajesc in ulei incins.
Cand sunt gata, se pun intr-un bol cu servetel, pentru a se absorbi grasimea.
Pasul 2- pregatim sosul: intr-o tigaie adanca punem in uleiul incins, se adauga faina, se amesteca bine, adaugam smatana, laptele si amestecam pana obtinem un sos omogen, putin vascos. Se lasa sa fiarba cca 4 minute, amestecand continuu.
Se adauga sare, piper dupa gust. Pe o farfurie se aseaza 4 chiftelute, se toarna deasupra sos si decoram cu verdeata. Se servesc calde.