Ingrediente
1 kilogram făină
2 pahare lapte (cca 400 ml)
200 grame unt sau ulei (sau 100 g unt şi 100 ml ulei)
175 grame zahăr
40 grame drojdie
4-5 ouă
1/2 linguriţă sare
coajă de lămâie
1 plic zahăr vanilat
rom
zahăr pudră
ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Drojdia se amestecă cu 1 lingură de zahăr şi sarea. Ouăle se bat cu restul de zahăr şi zahărul vanilat.
Se pune făina într-un castron, se adaugă drojdia, ouăle bătute, coaja rasă de lămâie, romul şi laptele. Laptele se pune treptat, pentru a nu fi prea mult (depinde de tipul de făină folosit).
Se amestecă foarte bine, cam jumătate de oră.
După ce ingredientele sunt bine amestecate, se începe adăugarea untului topit. Se adaugă în cantităţi mici şi se frământă bine în continuare până se încorporează tot untul. Se lasă la loc cald o oră pentru a creşte.
După ce aluatul şi-a dublat volumul, se împarte în două şi se întinde o foaie groasă de 1/2 cm. Pentru decupare se folosesc două pahare: unul cu gura mai mare şi unul cu gura mai mică. Se fac cercuri cu paharul mare, apoi în interior se fac cercuri mici.
Se lasă 1/2 oră la crescut pe masă, apoi se prăjesc în mult ulei încins. După ce s-au prăjit pe ambele părţi, se scot pe un prosop absorbant. După ce se răcesc se pudrează cu zahăr pudră. Se pot servi şi cu topping de ciocolată.