Ingrediente
pentru aluat
700 g făină
50 ml ulei de măsline
1 lingurita rasă de zahăr
pentru umplutură
300 g nuci
200 g alune
200 g migdale
2 linguri zahăr
1/2 lingurita scorţişoară
200 g margarină topită(sau unt în perioadele fără post)
pentru sirop
200 g zahăr
1 lingura zeamă de lămâie
2-3 bucăţi scorţişoară
6-7 cuişoare
200 g miere de albine
1 felie coajă de portocală
Mod de preparare
Se dizolvă sarea şi zahărul în 200 ml apă călduţă. Se adaugă uleiul, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută şi se frământă până se obţine un aluat omogen, moale şi elastic. Se acoperă cu o folie din aluminiu şi se lasă o oră la temperatura camerei.
Pentru umplutură, se amestecă nucile cu migdalele şi alunele, toate tocate mărunt, zahărul şi scorţişoara. Pentru sirop, se amestecă 300 ml apă cu zahărul, zeama de lămâie, scorţişoara, cuişoarele şi coaja de portocale. Se fierbe 15 minute, apoi se lasă să se răcească, se strecoară şi se amestecă cu mierea de albine.
Se împarte aluatul în 10 părţi. Fiecare bucată de aluat se întinde într-o foaie subţire, pe cât posibil după dimensiunile tăvii.
Într-o tavă unsă se aşază 5 foi unse cu margarină. Se presară apoi umplutura, se stropeşte cu 3-4 linguri sirop şi 2 linguri margarină sau unt, apoi se acoperă cu restul foilor unse. Se taie cu un cuţit foarte bine ascuţit bucăţi mici de 4×5 cm, apoi se stropeşte cu restul de margarină şi se coace în cuptorul încins, la foc mic, o oră. În ultimele 15 minute se măreşte focul la mijlociu.
Baclavaua coaptă se stropeşte cu restul de sirop şi se lasă până se absoarbe tot siropul din tavă.