Ingrediente
15 foi lasagna,
200 g parmezan,
50 g unt,
1 lingura pesmet.
Sos bechamel:
4 linguri unt,
4 linguri faină,
500 ml lapte,
sare,
piper,
nucşoara,
1 lingura parmezan ras.
Sos bolognese:
400 g carne tocată,
1 ceapă,
1 morcov,
3-4 linguri ulei,
3-4 linguri suc de roşii,
200 ml supa,
2 căţei de usturoi,
sare,
piper,
rozmarin.
Mod de preparare
Lasagna bolognese este o reţetă delicioasă. Pentru a pregăti această reţetă de paste aveţi nevoie de foi de lasagna şi carne tocată de orice fel, dar de preferinţă din amestec.
Sos bolognese:
Ceapa tocată mărunt şi morcovul ras, se călesc în ulei până se înmoaie. Se adaugă carnea tocată şi usturoiul zdrobit. După 2-3 minute, se adaugă sucul de roşii şi supa (sau apă caldă). Se acoperă totul cu un capac şi se lasa să fiarbă timp de 15-20 minute, amestecând din când în când, până ce sosul scade şi carnea este gătită. Se asezonează după gust cu sare, piper şi rozmarin.
Sos bechamel:
Într-o tigaie se încinge untul, se adăugă faină, apoi laptele călduţ, puţin câte puţin şi amestecând continuu, până când se obţine un sos cremos şi uniform. Se adăugă după gust sare, piper şi nucşoara. La final se încorporează parmezanul.
Foile de lasagna:
Se fierb 1-2 minute în apă cu sare şi puţin ulei. Se trec prin apă rece, apoi se pun pe un platou (nesuprapuse) să se usuce.
Asamblarea:
Se unge o tavă cu unt şi se presara cu pesmet. Se aşează straturi alternante de foi de lasagna, sos bechamel, sos bolognese şi parmezan râs. Pe ultimul strat din foi, se aşează un strat subţire de sos bechamel, se presara parmezan şi se pun câteva bucăţi de unt. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 20 minute. Se îndepărtează folia şi se mai lasa încă 5-10 minute, să se rumenească frumos.
Mod de servire
Lasagna bolognese se lasa să se răcorească puţin, apoi se poate servi.