Ingrediente
1 ananas proaspăt (mediu)
150g unt nesărat
zahăr muscovado (zahăr nerafinat)
3lg nucă de cocos măcinata
2lg rom
70g cireşe glasate
100g zahăr pudră
100g faina albă
2 ouă
1lg praf de copt
1lg extract de vanilie
frişcă, pentru servit
Mod de preparare
Încălzeşte cuptorul la 180 de grade. Unge şi tapetează cu făină o tavă de tort de 22 de cm sau forme individuale de tort.
Curăţă şi taie ananasul în felii, sau foloseşte rondele din compot dacă îţi e mai la îndemână. Încălzeşte o tigaie, topeşte 50g de unt şi adăugă zahărul muscovado (poţi folosi şi zahăr brun simplu în loc). Amestecă până se topeşte şi adăugă feliile de ananas. Găteşte pentru 5 minute până când se caramelizează şi au o culoare plăcută aurie.
Adăugă fulgii de nucă de cocos şi romul şi găteşte până când nu mai este nimic lichid. Ia tigaia de pe foc, adăugă cireşele glasate, amesteca bine şi pune deoparte.
Mixează cele 100g de unt rămas cu zahărul pudră până când devine cremos. adăugă câte un ou mixând bine când se încorporează complet fiecare. Adăugă faina amestecată cu praful de copt, extractul de vanilie şi amesteca.
Combină cele două compoziţii până la omogenizare, toarnă compoziţia în formă de tort şi coace pentru 25-30 de minute. Imediat ce ai scos prăjitura din cuptor, răstoarn-o pe un platou.