Duminică, 28 aprilie 2024 - 12:23:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tort "Medovik"


2 septembrie 2012

tortEste un tort care întotdeauna are succes la orice masă festivă, se topeşte în gură, o combinaţie perfectă - aluatul aromat de miere şi cremă de smântână, dacă mai adăugaţi nişte nuci şi prune uscate... vă asigur că nu rămâne nimic din tort pentru a 2-a zi:)

Această reţetă de tort o gătesc de aproape 12 ani, de când am găsit-o într-un ziar vechi sovietic în debaraua bunicii. Recomand cu încredere!

Ingrediente
2 ouă
1 pahar zahăr (pentru aluatul foi)
60 g unt
2 linguri miere
1.5 linguriţe bicarbonat de sodiu
2,5 pahare faina albă calitate superioară
1.5 l smântâna 20% grăsime
2 pahare zahăr (pentru crema)
200 g nuci mărunţite, prune uscate

Paşi de urmat
1. Într-o cratiţă sau bol termorezistent bateţi ouăle, adăugaţi zahărul, untul şi mierea - amestecaţi cu o lingură.

2. Puneţi cratiţa pe baie de aburi, amestecaţi periodic - aşa faceţi 15 min.

3. În 15 min se vor topi untul, zahărul şi mierea bine, luaţi cratiţa cu amestec de pe aburi şi adăugaţi bicarbonatul de sodiu, amestecaţi bine şi o puneţi la loc pe aburi.

4. Amestecaţi încet şi continuu timp de 5 min, până se măreşte compoziţia cam de 2 ori.

5. Adăugaţi faina şi frământaţi aluatul.

6. Dacă vi se pare ca aluatul este prea moale mai puneţi o jumătate de pahar de făină. Aveţi grijă să lăsaţi aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop până faceţi foile - mierea şi zahărul se întăreşte şi va fi greu de lucrat cu el.

7. Tăiaţi din aluat cam 7 bucăţi (bile), aveţi grijă să fie la cald restul aluatului până lucraţi fiecare foaie.

8. Din fiecare bucată de aluat întindeţi câte o foaie rotundă, trebuie să fie subţire, cam de 1,5mm.

9. Puneţi foaia de aluat într-o tavă rotundă, folosiţi un capac de sticlă sau farfurie rotundă ca să-i daţi forma rotunda turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.

10. Tăiaţi cu un cuţit împrejur, scoateţi resturile de aluat - acestea nu le mai folosiţi, le puteţi arunca (ele se întăresc atât de mult că nu veţi mai putea lucra cu ele). Dacă totuşi se întăreşte aluatul şi nu îl puteţi lucra - îl încălziţi puţin la microunde sau pe aburi şi îl framanatti bine (ungeţi mâinile cu unt sau lapte).

11. Coaceţi fiecare foaie până se face maronie, aveţi grijă că se coc foarte repede - cât întindeţi şi pregătiţi următoarea foaie, prima va fi aproape coaptă.

12. În aşa fel coaceţi toate foile de tort (sunt 6-7 bucăţi), durează cam 1 oră jumate, cu tot cu frământarea aluatului.

13. Amestecaţi smântâna cu zahărul, bateţi bine cu mixerul până se dizolvă zahărul şi cremă se ţine pe lingură, nu trebuie să fie lichidă. Dacă totuşi este lichidă, adăugaţi întăritor de frişcă - 2 plicuri la 1 l de smântână şi mai bateţi puţin.

14. Ungeţi bine cu smântână foile de tort, între ele puteţi să mai adăugaţi nuci mărunţite şi bucăţele de prune uscate. Ungeţi din belşug cu smântână, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveţi grijă să vă ajungă pentru toate foile

15. Cam aşa arată tortul înainte să fie pus la înmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lăsaţi puţină cremă de smanatana pentru a doua zi, să-l mai nivelaţi.

16. A 2-a zi îl scoateţi din frigider, îl ungeţi cu cremă, nivelaţi bine cu un cuţit să fie unforma suprafaţă. Acum puteţi să-i mai tăiaţi din marigini dacă nu sunt uniforme, este moale şi îl puteţi modela cum vreţi.

17. Eu am mers pe varianta simplă de înfrumuseţare - am nivelat bine crema de deasupra şi bordurile.

18. La foc mic am topit puţină ciocolată neagră cu 50g de unt, până se face compoziţie lichidă.

19. Cu o lingură am stropit pe toată suprafaţa tortului ciocolată lichidă, apoi am lăsat tortul la frigider încă 2-3 ore.
Poftă Bună!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro