Ingrediente:
1 kg dovlecei,
100 g unt,
500 ml supă de pui,
o ceapă,
3 linguri de făină,
100 ml lapte,
un gălbenuş,
sare şi piper,
pătrunjel.
Mod de preparare:
Dovleceii, curăţaţi de coajă şi de seminţe, se taie în cubuleţe. Ceapa se taie în lamele fine. Se amestecă şi se pun la prăjit în două treimi din untul topit în prealabil, până când se înmoaie bine ceapa, apoi se adaugă supa de pui şi se mai fierbe până când se înmoaie şi dovleceii. Se toarnă puţin lapte. Untul rămas se pune la topit, se toarnă peste el, în ploaie, făina şi se amestecă uşor, să nu rămână cocoloaşe. Se omogenizează cele două compoziţii, se toarnă şi restul de lapte şi se mai fierb 10 minute, la foc mic. Se sărează şi se piperează, apoi se bate oul şi se amestecă uşor, ca să se facă zdrenţe. Se poate servi şi rece, cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra şi crutoane. După gust, se poate drege cu smântână.