Ingrediente
500 grame paste tagliatelle
apă
1 lingură ulei
sare
50-60 grame parmezan ras
Sos bolognez
350-400 grame carne tocată de vită
5 roşii
2 morcovi
3 cepe
1 ardei
3 ţelină (frunze) cu lujer
1 lingură pastă de roşii
300 mililitri vin roşu
2 linguri ulei
sare
piper
boia de ardei
Mod de preparare
- Sos bolognez
Se curata morcovii, cepele, ardeiul si se spala firele de telina, dupa care se toaca marunt (morcovul trece prin razatoarea mica). Se incing 2 linguri ulei intr-o cratita cu capac, adaugandu-se pentru calire usoara toate legumele tocate, timp de 2-3 minute, la foc iute. Se adauga carnea tocata si se lasa la foc 5 minute, amestecand cu o lingura de lemn.
Se adauga pulpa rosiilor curatate de piele si taiata marunt, pasta de tomate si vinul rosu. Se potriveste la gust prin adaugarea de sare, piper si boia. Se amesteca periodic pentru a evita lipirea si se lasa la foc circa 30 minute.
- Se pun pastele într-o cratiţă mare cu apă clocotită, în care s-au adăugat sare şi 1 lingură de ulei. Se lasă la fiert 8-9 minute, întorcându-le o singură dată cu o spatulă. Se scurg într-o sită mare de bucătărie, după care se răstoarnă pe platoul pentru servit.
Se toarnă deasupra sosul şi se serveşte imediat. Pentru cine doreşte, deasupra se poate adăuga şi parmezan ras.