Ingrediente
50 grame cacao
240 mililitri apă fierbinte
175 grame făină
1 plic praf de copt
1/4 linguriţă sare
113 grame unt
150 grame zahăr
2 ouă
esenţă de vanilie
Cremă de portocale
3 ouă
80 mililitri suc de portocale
4 grame coajă de portocală
150 grame zahăr pudră
56 grame unt
Glazura la brioşe mărţişor
90 grame ciocolată albă
113 grame unt
120 grame zahăr pudră
esenţă de vanilie
colorant alimentar opţional
Mod de preparare
1 Cremă de portocale
Ouăle, zahărul şi sucul de portocală se pun pe baie de apă, amestecând continuu, până de îngroaşă.Se ia de pe foc şi se amestecă cu untul şi coaja de portocală.Se lasă să se răcească.
2 Glazura la brioşe mărţişor
Ciocolata se topeşte pe baie de apă.Untul se bate cu mixerul.Se adaugă zahărul.Apoi se adaugă şi ciocolata topită şi esenţa de vanilie şi se mixează foarte bine până se îngroaşă.Dacă se doreşte colorarea glazurii se poate adăuga colorant.
3 Apa împreună cu cacaua se pune la fiert. Se amestecă bine, se lasă să dea un clocot, apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Făina se amestecă cu praful de copt şi sarea. Untul şi zahărul se bat cu mixerul, adăugându-se treptat ouăle, pe rând. Se adaugă esenţa de vanilie, apoi făina şi se omogenizează. La final se adaugă cacaoa, după ce s-a răcit foarte bine. Se amestecă cu mixerul.
Compoziţia obţinută se distribuie în cupele tăvii pentru brioşe, căptuşite cu hârtie. Cupele se umplu doar 2/3, cu ajutorul unei linguri.
Se coc în cuptorul preîncălzit la 190 grade timp de 18 minute.Se scot din tavă şi se lasă să se răcească pe un grătar.
După ce s-au răcit se scobesc în interior cu ajutorul unei linguriţe.Se umplu cu crema de portocală.Se glazurează cu un duo alb-roşu.