Ingrediente:
10-12 caise,
4-5 cartofi mari (1kg),
făină cât cuprinde (~300 gr),
1 ou,
un praf de sare,
3 lingura nucă pisată,
6 linguri pesmet,
3 linguri zahăr.
Mod de preparare
Spălăm caisele, le curăţăm de coajă, le scoatem sâmburii, apoi le aşezăm pe o farfurie şi le presărăm puţin zahăr.
Într-o cratiţă punem pesmetul şi nuca măcinată şi lăsăm să se rumenească puţin, pâna când pesmetul devine rumeniu. Tragem după foc şi adăugăm zahărul.
Punem pe foc apă cu sare.
Cartofii se fierb, se curăţă de coajă şi se lasă puţin la scurs. Se pisează cu furculiţa (eu am preferat mixerul), adăugăm oul, apoi făina şi frământăm bine. Aluatul nu trebuie să fie foarte tare. Lucrăm repede cu aluatul pentru a nu se înmuia.
Eu am rupt bucăţi din aluat (de mărimea unui ou mare),l-am întins în palmă, apoi am pus caisa întreagă. „Închidem" caisa în aluat şi o modelăm în palme. Dacă aluatul se lipeşte de mâini folosiţi puţină făină. Le punem apoi la fiert în apa care a dat în clocot şi le lăsăm până se ridică la suprafaţă (~10 minute)
Se scot şi imediat se „tăvălesc" prin amestecul de pesmet.