Miercuri, 12 iunie 2024 - 6:33:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Despre datorii


8 februarie 2013

...n-o să vă cânt din La, ci o să vă scriu din A, B, C...

Astăzi – şi nu numai! –, despre DATORII.

DATORIILE, aşa cum bine ştiţi, sunt de două feluri: morale şi materiale.

DATORIILE morale sunt faţă de părinţi, faţă de oamenii dragi, care te-au ajutat şi pe care e firesc să îi respecţi o dată în plus şi să îi ajuţi şi tu, de câte ori poţi. O DATORIE morală poate fi considerată şi aceea de a fi OM! De a fi bun, pozitiv, de a aduce un plus în societate prin munca ta, de a face măcar un semen fericit...

Acum, despre al doilea fel de DATORII: DATORIILE materiale! Aceste DATORII sunt către cei care muncesc pentru noi sau pentru firma pe care o deţinem/ conducem. Aici intră – incredibil, pentru unii! – salariile! ce mult urăsc unii acest cuvânt! De parcă ceilalţi ar fi normal să muncească pentru ei pe degeaba... Şi mă întreb: oare realizează că e şi asta poate fi considerată o formă de cerşetorie? Sau e o formă de abuz?

Observ că verbul ăsta „a munci” e din ce în ce mai desconsiderat la noi. Mulţi se uită să remunereze cât mai puţin, aproape simbolic, spre deloc... e o tendinţă.

Bun, o să spuneţi, sunt cazuri de faliment, de insolvenţă etc.

Există!

Dar nu de alea vorbim acum – şi nu numai acum!

Ci vorbim despre oameni care nu înţeleg – sau se prefac a nu înţelege! – că, odată ce ai semnat un contract cu un om şi omul a muncit şi şi-a respectat contractul, şi ei trebuie să îşi respecte contractul şi să PLĂTEASCĂ angajatul!

A PLĂTI! Ne propunem să promovăm sensul acestui verb. Ţara noastră va intra perfect în circuitul acesta al economiei de piaţă când toţi – sau aproape toţi – locuitorii ei vor înţelege că cine munceşte primeşte bani, iar cine nu munceşte nu primeşte bani.

Iar cel care nu respectă munca şi care nu înţelege să PLĂTEASCĂ munca prestată, conform unui contract, unei înţelegeri clare, trebuie să suporte consecinţele...

Desigur, nimănui nu îi place să muncească fără a fi PLĂTIT.

O vorbă din bătrâni zice aşa: Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!

Atât, azi!

Vă pup negru pe alb!

Şi nu uitaţi!

DATORIILE, de orice fel ar fi, se PLĂTESC! Aşa e normal...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 12 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro